Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 6. 2014,
13.53

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Hrvaška Twitter Facebook

Petek, 13. 6. 2014, 13.53

7 let, 12 mesecev

Hrvati bi japonskemu sodniku kupili očala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Hrvaška je oropana", "Sramota" in "Krivica" so samo nekateri izmed naslovov, ki kričijo z naslovnic hrvaških časopisov po porazu reprezentance na otvoritveni tekmi SP z gostiteljico Brazilijo.

Evforija hrvaških navijačev ni utihnila zaradi neurja in dežja, ki je nekaj ur pred "zgodovinsko tekmo" zajelo več koncev Hrvaške, temveč se je mrzlica spremenila v jezo in razočaranje po odločitvi nogometnega sodnika Juičija Nišimure o enajstmetrovki za Brazilijo sredi drugega polčasa. Na Hrvaškem so bili vsi prepričani, da ni bilo prekrška za najstrožjo kazen ter da je Brazilija zmagala s pomočjo sodnika, ki je ukradel ognjenim senzacijo na začetku svetovnega prvenstva.

Po enajstmetrovki sta eksplodirali spletni družbeni mreži Twitter in Facebook, na katerih so se vrstili številni besni komentarji o "katastrofalnem" sojenju Nišimure. Na Facebooku so celo odprli profil "Dobrodelna akcija: Kupimo japonskemu sodniku očala", ki je malce po 13. uri imela dobrih 75.000 všečkov. Med odzivi navijačev so bile tudi nekatere rasistične žalitve sodnika.

Hrvaški mediji poudarjajo, da hrvaški navijači niso osamljeni pri kritikah na račun sodnika, ki mu napake ne morejo odpustiti. Navajajo poročanje tujih medijev, tudi brazilskih, ki tudi ocenjujejo, da je slabi Nišimura popeljal Brazilijo do zmage. Tudi po prespani noči se komentarji še naprej vrstijo. Prevladuje mnenje, da je bila Brazilija vendarle nekoliko boljša, a ne potrebuje zmage s pomočjo sodnikov. Poudarjajo, da so kot Hrvati lahko ponosni kljub nečastnemu porazu.

Hrvaški navijači so znani kot veliki optimisti in si bodo hitro opomogli. Treba je pričakovati nadaljevanje mrzlice pred naslednjima dvema tekmama, proti Kamerunu in Mehiki, po katerih pričakujejo vstop "kockastih" v drugi krog tekmovanja. Takrat bodo mnogi vsaj začasno pozabili na poslabšano politično in gospodarsko stanje v državi.

Gostinski lokali v znaku nočnih nogometnih užitkov

Na Hrvaškem praktično ni ene same dejavnosti niti kotička države, ki v teh dneh ni v znamenju nogometne reprezentance. V Zagrebu so med svetovnim prvenstvom razglasili Dneve nogometa in podaljšali delovni čas gostinskih lokalov do 2. ure. S tem naj bi odprli še približno 1000 novih delovnih mest.

Pozitivne učinke na obubožano hrvaško ekonomijo vidijo predvsem zaradi kratkotrajnega dviga porabe, saj je pričakovani zaslužek gospodarstva po prvih treh tekmah 150 milijonov evrov. Lahko se bo podvojil, če si bodo hrvaški nogometaši priborili tekmo ali dve v nadaljevanju prvenstva.

So pa tudi tisti ekonomisti, ki opozarjajo, da vsak dogodek, ki spodbuja potrošništvo in znižuje proizvodnjo, prinaša primanjkljaj. Obenem pa pozni termini tekem in slavja ob obilici alkohola lahko zgolj poslabšajo produktivnost hrvaških delavcev.

Ne spreglejte