Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
6. 5. 2016,
14.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,98

1

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor Ivo Šušak

Petek, 6. 5. 2016, 14.00

6 let, 6 mesecev

Hrvat se je z Mariborom v Ljubljani veselil v najbolj dramatičnem finišu vseh časov

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,98

1

"Klub še vedno nosim v srcu, zato Mariboru iz srca želim, da v soboto zmaga in v zadnjem delu prvenstva osvoji naslov," pravi Ivo Šušak. Edini tuji trener, ki je osvojil naslov prvaka v Sloveniji, ko je leta 2001 z vijoličastimi lovoriko osvojil prav v zadnjem krogu na derbiju z Olimpijo v Ljubljani.

"Seveda vem, da v Sloveniji nestrpno pričakujete sobotni derbi," nam je v začetku pogovora povedal Ivo Šušak. "Nestrpno to tekmo pričakujem tudi sam," je dodal.

Če je sobotni derbi, ki bo v Stožicah, težko pričakovan predvsem zaradi tega, ker utegne odgovoriti na vprašanje, kdo bo prvak, je bilo pred 15 leti, ko je na klopi Maribora sedel ta izkušeni hrvaški trener, še veliko bolj dramatično. O naslovu prvaka se je odločalo kar na zadnji tekmi! Maribor je za nekdanji Bežigrad prišel z dvema točkama prednosti. Olimpija, vodil jo je Bojan Prašnikar, je za naslov, na katerega je takrat čakala šest let, potrebovala zmago, a je ni dosegla.

Hrvat se rad spominja obdobja v Mariboru. | Foto: Hrvat se rad spominja obdobja v Mariboru. Nastja Čeh je odigral tekmo življenja

Na nabito polnem štadionu je Ljubljančane z golom 20 minut pred koncem ohladil Madžar Barnabas Sztipanovics, ki je zadel za vodstvo gostov. Olimpija je deset minut pozneje po golu Sebastjana Cimirotića izenačila na 1:1, a ji je za popoln preobrat zmanjkalo časa.

"To je eden izmed najlepših spominov na moji dolgoletni trenerski poti. Po tej tekmi, ki je bila tudi dvoboj dveh strategov, moj kolega na nasprotni strani je pred tem prav z Mariborom dosegal sijajne rezultate, je sledilo veliko slavje. Spomnim se, da smo v Mariboru naslov proslavljali do jutranjih ur. Noro je bilo," je povedal trener, ki je vodil številne klube, bil pa tudi selektor Gruzije in mlade hrvaške izbrane vrste.

"Na tej tekmi je partijo življenja odigral Nastja Čeh, ki je bil res fenomenalen. Zelo dober je bil tudi naš vratar Marko Simeunović. Spomnim se tudi tega, da je svoje delo odlično opravil takratni sodnik Drago Kos," se je 27. maja 2001 spomnil trener, ki je ekipo prevzel po sedmih prvenstvenih krogih tiste sezone, ko se je moral od klopi Maribora po porazu proti Korotanu posloviti Matjaž Kek.

 | Foto:
Matjaž Kek je bil zelo korekten

"Moram priznati, da je bil, ko je odšel, zelo korekten. Povedal mi je marsikaj o ekipi in mi bil v ogromno pomoč. Ko sem prišel, smo zaostajali za Olimpijo, imeli spomladi krizo, saj smo igrali slabše, a nato prišli v pravo formo in začeli zmagovati. Na koncu smo zasluženo osvojili naslov," pravi izkušeni trener, ki je v Mariboru ostal le do oktobra istega leta, a nanj ohranja lepe spomine.

"Kako tudi ne bi, ko pa me pri Mariboru še vedno cenijo in se pogosto spomnijo name. Vem, da je Maribor leto in pol po mojem odhodu preživljal krizo, a se je pozneje, predvsem po zaslugi današnjega vodstva s fenomenalnim športnim direktorjem Zlatkom Zahovićem na čelu, vrnil v vrh in postal še boljši. To, kar uspeva Mariborčanom, je nekaj neverjetnega," je vijoličaste pohvalil 69-letni trener.

 | Foto:

Verjame v Maribor, verjame v zmago

"Po slabšem štartu je Maribor začel igrati bolje in je zdaj blizu Olimpije. Verjamem, da bo že v soboto ujel priključek in potem ob koncu sezone osvojil naslov. Maribor je nogometno mesto, lovorika spada v Mariboru. Predvsem zaradi izkušenj, ki jih ima, verjamem, da bo v soboto zmagal in si priboril pomembne točke v boju za naslov, ki ga vijoličastim iz srca privoščim," je še dejal in se poslovil z naslednjimi besedami.

"Pozdrav vsem navijačem Maribora in ljudem, ki delajo v klubu. Zmagali boste!" 

Ne spreglejte