Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
20. 4. 2017,
16.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

Kylian Mbappe Kylian Mbappe Monaco UEFA liga prvakov

Četrtek, 20. 4. 2017, 16.00

1 leto

Kylian Mbappe

Francozi imajo dragulj, ki ga občudujejo povsod po svetu

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10
Kylian Mbappe | Foto Reuters

Foto: Reuters

Leta 2012 je poziral ob Cristianu Ronaldu in ga občudoval, danes si s portugalskim zvezdnikom deli prvo mesto na lestvici najboljših strelcev izločilnega dela lige prvakov. To je velik francoski nogometni dragulj Kylian Mbappe. Komaj 18-letni golgeter Monaca.

"Ko sem ga videl prvič, sem takoj začel spraševati, kdo je to. Star je bil 16 let, a je bil neverjetno samozavesten, iskal je žogo, preigraval in drzno streljal na nasprotnikov gol. Takoj mi je bilo jasno, da gre za nogometaša, ki se rodi enkrat na sto let." To so besede, ki jih je na račun najstnika, ki v zadnjih mesecih navdušuje nogometni svet, izrekel Thierry Henry.

Prav z najboljšim strelcem v zgodovini londonskega Arsenala in francoske reprezentance 18-letnega napadalca Monaca primerjajo. "Je praktično isti, kot je bil Thierry Henry. Zelo me spominja nanj," je o njem povedal Arsene Wenger. Nekdanji trener Monaca, ki že celo večnost sedi na klopi Arsenala in bo, če bo ostal v Londonu tudi po koncu sezone, poleti zagotovo šel v lov za novim francoskim nogometnim draguljem.

V osmini finala in četrtfinalu lige prvakov je zadel na vseh štirih tekmah in zabil pet golov. | Foto: Reuters V osmini finala in četrtfinalu lige prvakov je zadel na vseh štirih tekmah in zabil pet golov. Foto: Reuters

Po stopinjah legende, s katero ga primerjajo

Težava je le v tem, da naloga ne bo lahka. Kylian Mbappe je nogometaš, za katerim danes nori ves nogometni svet. Odškodnina, ki jo utegnejo pri Monacu zaslužiti na njegov račun, utegne biti rekordna. Mladi Francoz, ki se v napadu odlično znajte tudi na krilnem položaju, pa jo dviguje iz tedna v teden.

Mbappe je, podobno kot Henry, odraščal v predmestju Pariza in se z nogometom začel ukvarjati pri AS Bondyju, pri katerem se je nogometnih veščin začel učiti pod taktirko svojega očeta Wilfrieda, ki je bil takrat njegov trener. Odstopal je od vrstnikov, skavti so ga hitro opazili in zvabili v slovito francosko nogometno akademijo Clairefontaine, ki je v preteklosti izpljunila številne slovite francoske nogometaše. Tudi Henryja.

Čudežni italijanski najstnik je še enkrat dražji

Najdražji 18-letnik je Gianluigi Donnarumma. | Foto: Reuters Najdražji 18-letnik je Gianluigi Donnarumma. Foto: Reuters Zanimivo, čeprav navdušuje v dresu Monaca, ki v tej sezoni spada med najboljše klube v Evropi, Mbappe po oceni spletne strani Transfermarkt, ki je specializirana za vrednotenje nogometašev, ni najdražji 18-letnik na svetu.

Njegova tržna vrednost je 10 milijonov evrov, čeprav je jasno, da bodo morali morebitni snubci zanj odšteti vsaj petkrat več.

Najdražji je 18-letni vratar Milana Gianluigi Donnarumma. Njegova vrednost znaša kar 20 milijonov evrov. Dražji je tudi Christian Pulisic, ameriški reprezentant hrvaških korenin, ki pri 18 letih navdušuje v majici Borussie Dortmund. Na tretjem mestu je Mbappe.

Iz tedna v teden je podiral mejnike Thierryja Henryja

Hitro so o Mbappeju začeli razmišljati tudi številni evropski velikani. Medse ga je med drugim skušal zvabiti Real Madrid, a Kylian se je leta 2013 odločil, da prestopi v Monaco.

Je najmlajši debitant in strelec v zgodovini Monaca. | Foto: Reuters Je najmlajši debitant in strelec v zgodovini Monaca. Foto: Reuters

Že decembra 2015 je debitiral v njegovem dresu in, star je bil 16 let in 347 dni, postal najmlajši debitant v zgodovini Monaca. Rekord je iz rok vzel Henryju. Februarja 2016 je, ko je imel 17 let in 62 dni, dosegel prvi gol za Monaco in postal najmlajši strelec v njegovi zgodovini. Tudi takrat je v zgodovino poslal mejnik, ki ga je leta pred njim postavil Henry.



To je bil tudi njegov edini gol, ki ga je v 14 nastopih v vseh tekmovanjih v prejšnji sezoni dosegel, ob tem je v 496 minutah igre prispeval tudi dve podaji.

Lani poleti je potem blestel na evropskem prvenstvu do 19 let in Francijo popeljal do naslova. Dosegel je pet golov. Blestel je predvsem v polfinalu, ko je proti Portugalski pri zmagi s 3:1 zadel dvakrat in prispeval še podajo.

V polfinalu proti Portugalcu, ki ga občuduje?

V družbi svojega idola leta 2012 | Foto: Twitter - Voranc V družbi svojega idola leta 2012 Foto: Twitter - Voranc Morda se zgodi, da petkov žreb polfinala lige prvakov Monacu namenil Real Madrid. Če bo tako, se bo Mbappe pomeril z nogometašem, ki ga občuduje od mladih let. Kylian ne skriva, kdo je njegov vzornik že od nekdaj.

Ko je odraščal, so bile stene njegove sobe pokrite s posterji Cristiana Ronalda. S Portugalcem se je leta 2012 ob neki priložnosti tudi fotografiral. Takrat si seveda ni mogel niti misliti, da bo že pet let pozneje s štirikratnim najboljšim nogometašem leta na svetu delil isto usodo.

S petimi goli sta namreč najboljša strelca izločilnega dela lige prvakov in prav zanimivo bi bilo videti, kako bi se njun dvoboj razpletel, če bi v polfinalu stala vsak na svoji strani. Da bi Kylian po tekmi dres zagotovo želel zamenjati z najboljšim strelcem v zgodovini lige prvakov, je tako ali tako jasno.

Hitro je postal nezamenljiv člen enajsterice Monaca

Takrat je bilo jasno, da ima Francija nogometaša, ki lahko naredi marsikaj, a verjetno si kljub temu nihče ni mislil, da bo Mbappe zablestel tako hitro. Zgodilo se je prav to.

Na začetku sezone 2016/17 za Monaco ni igral prav veliko, a potem se je spremenilo marsikaj. Najprej je navdušil konec oktobra, ko je pri prvenstveni zmagi nad Montpellierjem s 6:2 prispeval gol in dve podaji. Za podajo in gol je poskrbel tudi pri zmagah nad Nancyjem s 6:0 novembra lani, gol in podajo je dosegel tudi pri zmagi nad Bastio s 5:0.

Vse bolj se je prebijal v ospredje, nogometni poznavalci so noreli, a takrat še niso vedeli, da to, kar so videli, še zdaleč ni bilo vse. Leto 2017 je tisto, v katerem je dokončno zablestel in poskrbel, da si trener Monaca Leonardo Jardim brez njega več ne more zamisliti svoje enajsterice.

Za Francijo je do zdaj nastopil dvakrat. V prihodnosti bo najverjetneje njen nosilec. | Foto: Reuters Za Francijo je do zdaj nastopil dvakrat. V prihodnosti bo najverjetneje njen nosilec. Foto: Reuters

Letos je šel še dlje in obnorel nogometni svet

V izločilnem delu lige prvakov je zadel na vseh štirih tekmah. Dvakrat je zatresel mrežo Manchester Cityja, kar tri gole je pospravil v mrežo Borussie Dortmund. Vmes je pridno zadeval tudi v francoskem prvenstvu, marca je na treh tekmah dosegel kar pet golov.



Danes je najboljši strelec polfinalista lige prvakov, ki je na vrhu tudi v francoskem prvenstvu in je še v igri za enega izmed dveh francoskih pokalov. V prvem je Monaco izgubil v finalu. Na 36 tekmah v vseh tekmovanjih je dosegel kar 22 golov in v statistiko vpisal še 11 podaj. Vmes je debitiral tudi v dresu francoske reprezentance, za katero je do zdaj odigral dve tekmi.

Vse to skupaj je to uspelo v času, ko njegovi vrstniki pridno gulijo šolske klopi in se spogledujejo z maturo, ki jih čaka poleti. Takrat, ko se bo njihov nesojeni sošolec otepal ponudb Arsenala, Barcelone, Bayerna, Manchester City in Uniteda, PSG, Reala in milijonov, ki jih bodo na njegovo mizo položili najboljši in predvsem najbolj bogati evropski klubi.


Kaj zmore Kylian Mbappe?

Ne spreglejte