Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
9. 3. 2018,
9.00

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Arsenal AC Milan Arsene Wenger Gennaro Gattuso Mesut Özil

Petek, 9. 3. 2018, 9.00

6 let, 1 mesec

Arsenu Wengerju je vsaj za kratek čas odleglo

Francoz, ki mu je hrbet obrnila celo Slovenija, bo en dan mirno spal

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Arsene Wenger | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Naslovna zgodba četrtkovega večera lige Europa je Arsenal, ki je po katastrofalnem nizu v zadnjem času na prvi tekmi osmine finala na San Siru premagal od prihoda Gennara Gattusa prerojeni Milan z 2:0 in poskrbel, da bo imel njegov v zadnjem času med navijači osovraženi trener Arsene Wenger vsaj en dan miru.

Arsene Wenger je glavni tvorec Arsenala, kot ga poznamo danes. Enega izmed pomembnejših evropskih klubov, ki ima svojo prepoznavno vizijo ter je vedno pri vrhu angleškega in tudi blizu vrha evropskega nogometa.

Na njegovi klopi je že neverjetno 22. sezono v nizu, z njim je bil trikrat angleški prvak, leta 2004 je bil prvi, ne da bi v vsej sezoni izgubil eno prvenstveno tekmo. Kaj takega do zdaj, odkar angleško prvenstvo poznamo v formatu premier lige, ni uspelo nikomur. In letos ne bo uspelo niti huronskemu Manchester Cityju Josepa Guardiole.

Večni trener Arsenala je bil praktično odpisan

Toda ravno to, da je vedno všečen in pri vrhu, a nikoli na njem, je navijače Arsenala iz leto v leto bolj žulilo. Po več kot desetletju brez lovorik, vsaj tistih glavnih, je bilo takšnih vedno več.

Ko se Londončani v prejšnji sezoni prvič po 17 sezonah niso uvrstili v ligo prvakov, jim je prekipelo. Zahtevali so odhod večnega Wengerja, ki se mu je ob koncu prejšnje sezone iztekala pogodba.

"Wenger out!" so zapisi, ki jih v zadnjem letu pogosto vidimo na štadionih v Londonu in tudi drugje. | Foto: Reuters "Wenger out!" so zapisi, ki jih v zadnjem letu pogosto vidimo na štadionih v Londonu in tudi drugje. Foto: Reuters

"Wenger out (ven, op. p)!" so bili transparenti, ki so jih izobešali na štadionih. Bolj za šalo kot zares so se začeli pojavljati na tekmah po vsem svetu. Opazili smo jih lahko celo v Sloveniji.

Toda 68-letni Francoz, ki je z Arsenalom leta 2006 igral tudi v finalu lige prvakov, želja navijačev ni uslišal. Nasprotno, po zmagi v pokalu FA je podpisal novo, dveletno pogodbo.

Po izpadu iz obeh pokalov v tej sezoni, dveh porazih proti Manchester Cityju z 0:3 v nekaj dneh, sramotnem domačem porazu proti švedskemu palčku Östersundsu in treh porazih na zadnjih treh prvenstvenih tekmah, po katerih je Arsenal padel na šesto mesto, je moral Wenger v četrtek na San Siro.

K še enemu padlemu velikanu evropskega nogometa, ki pa je po prihodu Gennara Gattusa decembra lani zelo vroč. Sploh v zadnjem času je navduševal. Poraza ni poznal 13 tekem v nizu, na vseh zadnjih šestih tekmah je zmagal.

Vse je kazalo na še en polom

Arsenal se je veselil velike zmage. | Foto: Reuters Arsenal se je veselil velike zmage. Foto: Reuters Zdelo se je, da bi Wengerju končno lahko odklenkalo, še spodrsljaj v že tako tolažilnem evropskem tekmovanju bi bil verjetno kaplja čez rob. Da v svetlejše dni ne verjame, je namignil tudi sam.

Bogati poletni nakup Alexandre Lacazette je bil poškodovan, rekordna zimska okrepitev Pierre-Emerick Aubameyang v Evropi nima več pravice nastopa, poškodovana sta bila tudi pomembna branilca Hector Bellerin in Nacho Monreal.

Vse je bilo pripravljeno za dokončni pečat na skoraj četrt stoletja trajajoči zgodbi Francoza v Londonu.

Potem pa šok. Najprej je v 15. minuti še en zveneč zimski Wengerjev nakup Henrikh Mkhitaryan zadel za vodstvo Arsenala z 1:0 in poskrbel, da je Milan prejel gol po kar 599 minutah nedotaknjene mreže. Globoko v sodnikovem dodatku prvega polčasa so gostje zadeli še drugič, ko je v polno meril Aaron Ramsey, in utišali kultni štadion San Siro.

Milančani so v drugem polčasu napadali, a jim ni uspelo. Ostalo je pri zmagi Londončanov z 2:0, ki je njihovega trenerja po res dolgem času spet osrečila in poskrbela, da ga bodo njegovi številni nasprotniki vsaj dan ali dva pustili pri miru.

Vrnil se je tudi dobri, stari Mesut Özil

Mesut Özil je bil junak večera. | Foto: Reuters Mesut Özil je bil junak večera. Foto: Reuters Pozimi je Arsenal ostal brez svojega najboljšega posameznika v zadnjih letih Alexisa Sancheza. Čilenec ni želel podaljšati pogodbe, ki bi se mu iztekla po koncu sezone, zato so ga Londončani bogato prodali v Manchester United. Tudi to je bil udarec in svojevrstna nezaupnica za Wengerja.

Podoben razplet je grozil tudi z Mesutom Özilom, še enim izmed najboljših nogometašev, ki je bil prav tako proti koncu pogodbe, a je Nemec le podaljšal zvestobo in razveselil številne navijače. Toda potem je bil na zadnjih tekmah le bleda senca samega sebe. Vse do tekme v Milanu, kjer je blestel.

Igral je odlično in bil glavni junak zmage Arsenala. Podal je za oba gola Londončanov in bil spet dobri, stari Özil, ki spada med najboljše nogometaše na svetu. Zagotovo novica, ki Arsenalu obeta marsikaj dobrega.

"Naša daleč najboljša gostujoča tekma v sezoni," je po sijajni predstavi na San Siru na Instagramu zapisal Nemec in dal vedeti, da je navdušen tudi sam.

Morali so se odzvati in to so naredili

"Pride trenutek, ko se moraš odzvati. Odzvati se moraš kot ekipa. To smo naredili," je po veliki zmagi ponosno povedal Wenger, ki se v četrtfinale evropskih tekmovanj ni uvrstil že od leta 2010.

"Bili smo pritisnjeni ob zid. Morali smo spremeniti nekatere stvari. V enem tednu ne moreš postati dober ali slab nogometaš. Pomembne so bile glave," je pojasnil Francoz, a opozoril, da Milan še ni prečrtan.

Dolgoletni trener Arsenala je bil lahko na novinarski konferenci po tekmi po dolgem času nasmejan. | Foto: Reuters Dolgoletni trener Arsenala je bil lahko na novinarski konferenci po tekmi po dolgem času nasmejan. Foto: Reuters

"Zmagali smo, a še nismo napredovali. Nič ni končano. Doma moramo dokončati posel," je povedal trener Arsenala, ki ga pred povratno tekmo v nedeljo čaka domača prvenstvena tekma proti Watfordu.

"Ta rezultat nam bo dvignil samozavest. Ko izgubiš tri tekme v osmih dneh, je težko. Bili smo na pol nokavtirani. Igrali smo tekme, še preden smo se pobrali po prejšnjem porazu. Zdaj smo zmagali in upam, da smo se pobrali," je še povedal Wenger, ki je v zadnjih letih pogosto tarča spletnega posmeha.

Spet so se norčevali iz njega, a tokrat vsaj zaradi zmage

"Wenger in Arsenal sta podaljšala sodelovanje do leta 2050," sarkastično piše v lažnem uradnem sporočilu londonskega kluba, ki je takoj po četrtkovi veliki zmagi v Milanu zaokrožilo po spletu. Navijači, ki so se spet malce pošalili z legendarnim Francozom, so s tem seveda merili na mnogim nerazumljivo potezo, ki jo je klubsko vodstvo povleklo lani poleti.

Toda tokrat so se iz Wengerja norčevali vsaj zato, ker je končno zmagal. Se lahko zgodi zasuk in se Francoz prvič v 22 letih na klopi Arsenala dokoplje celo do evropske lovorike? Bomo videli, pot je še dolga.

Gennaro Gattuso pošteno priznal svoj prvi letošnji poraz

Gennaro Gattuso je pošteno priznal poraz. | Foto: Reuters Gennaro Gattuso je pošteno priznal poraz. Foto: Reuters "Vedeli smo, da nas čaka težka tekma. Arsenal je resda v težkem položaju, a ima izjemno ekipo. Delali smo preveč napak. Nismo igrali kot ekipa. Gostje so zasluženo zmagali," je po prvem porazu po 23. decembru lani, ko je za zmago Atalante z 2:0 zadel tudi Josip Iličić, povedal trener Milana Gattuso.

"Igrali smo slabo in zasluženo izgubili. Iz tega se bomo naučili. Smo v velikem zaostanku, a v nogometu nikoli ne veš. V London bomo odšli, da bi iztržili čim več. Zagotovo tja ne gremo na izlet. Smo Milan in moramo spoštovati dres svojega kluba," je še povedal nekdanji dolgoletni borbeni nogometaš Milana, s katerim je v 13 letih osvojil tudi dva naslova evropskega prvaka.

Ne spreglejte