Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 8. 2019,
23.00

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

Natisni članek

Luka Elsner francosko prvenstvo Robert Berić Denis Petrić Rene Krhin

Nedelja, 11. 8. 2019, 23.00

4 leta, 8 mesecev

Francosko prvenstvo, 1. krog

PSG sezono odprl zmagovito, Luka Elsner debitiral s tesnim porazom v Nici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50
PSG Edinson Cavani | Parižani so tudi brez Neymarja z zanesljivo zmago odprli sezono v francoskem prvenstvu. | Foto Reuters

Parižani so tudi brez Neymarja z zanesljivo zmago odprli sezono v francoskem prvenstvu.

Foto: Reuters

Začela se je nova sezona francoskega prvenstva. Branilec naslova prvaka PSG jo je odprl z zanesljivo zmago. V francoskem prvenstvu sicer ne manjka Slovencev. Posebne pozornosti je deležen trener Amiensa Luka Elsner. Je najmlajši strateg v la ligue in piše zgodovino kot prvi slovenski strokovnjak na čelu francoskega prvoligaša. Elsner je na klopi Amiensa debitiral s porazom v Nici. Robert Berić se je veselil zmage svojega St. Etienna, Nantes Reneja Krhina in Denisa Petrića pa je bil poražen v Lillu. Na uvodni tekmi je Lyon s 3:0 slavil pri Monacu.

Prvi favorit za osvojitev naslova PSG, pri katerem je še vedno nejasen status Neymarja, je v 1. krogu gostil Nimes in ga premagal s 3:0. Brazilski zvezdnik Neymar je obsedel na klopi za rezervne igralce, uradno zdravi poškodbo gležnja. Edinson Cavani je v prvem polčasu Parižane v vodstvo popeljal s strelom z enajstih metrov, v drugem polčasu sta mrežo Nimesa zatresla še Kylian Mbappe in Angel Di Maria.

Parižani so v zadnjih sedmih sezonah osvojili šest naslovov. Bilo bi veliko presenečenje, če ga ne bi tudi v tej sezoni. Da so Parižani v dobri formi, so nakazali že z zmago v francoskem superpokalu, trener Unai Emery pa veliko pričakuje tako od najboljšega strelca prejšnje sezone Kyliana Mbappeja kakot tudi od novincev, zlasti Idrisse Gueyeja in Abdouja Dialla.

Podprvak Lille je v nedeljo gostil "slovenski" Nantes, katerega člana sta Rene Krhin in Denis Petrić. Slovenca se nista znašla v kadru. Nantes je tekmo izgubil z 1:2.

Elsner debitiral s porazom

37-letni Luka Elsner je svojo trenersko pot v najmočnejšem tekmovanju začenja v mestu, na katerega ga vežejo posebni spomini. Amiens je namreč gostoval v Nici, mestu, kjer je nekoč igral njegov oče Marko Elsner, on pa preživel velik del mladosti. 

Ko je bil Elsner trener belgijskega drugoligaša Union St. Gilloise,je poudaril, da je njegova življenjska želja postati trener Nice, a danes je bil na nasprotni strani, klubu, za katerega je kot otrok stiskal pesti, je poskušal zagreni življenje že v prvem krogu, a mu ni uspelo. Domači so zmagali z 2:1, vse tri točke so si zagotovili globoko v sodnikovem podaljšku.

Amiens je v prejšnji sezoni osvojil 15. mesto, njegov cilj pa je ponovna zagotovitev obstanka, že tretjič zapored.

St. Etienne z Robertom Berićem se je za uvod v sezobo veselil zmage pri Dijonu. Slovenec je v igro vstopil v 79. minuti tekme, vsi trije goli pa so bili doseženi že v prvem polčasu.

Lyonu pripadla uvodna zmaga

Uvodno dejanje francoskega prvenstva med Monacom, ki je od 30. minute, ko je "pordečel" Cesc Fabregas, igral z igralcem manj, in Lyonom je s 3:0 pripadlo slednjemu. Gostje so se predstavili pod vodstvom novega trenerja Sylvinha, a tudi brez nekaterih najboljših igralcev. Nabil Fekir in Ferland Mendy sta se preselila v Španijo (Betis Sevilla in Real Madrid), Tanguy Ndombele pa na Otok k Tottenhamu. 

Marseille je v novo sezono vstopil pod vodstvom novega trenerja. Portugalec Andre Villas Boas, ki je pred dnevi na Velodromu sprejel najnovejšo okrepitev iz Argentine, Daria Benedetta (Boca Juniors), se je po poldrugem letu odsotnosti pridružil nogometni karavani. Njegova želja je, da nekdanjega evropskega prvaka dvigne proti vrhu, začelo pa se je slabo, z domačim porazom proti Reimsu.

Lestvica:

Ne spreglejte