Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
30. 6. 2016,
15.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

ND Gorica

Četrtek, 30. 6. 2016, 15.49

6 let, 7 mesecev

Danes Gorica proti Maccabiju Tel Avivu

Dobra in slaba novica za Gorico: odšel je najboljši strelec, prišel je zvezdnik

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Danes ob 19.15 nogometaše Gorice čaka prva tekma nove sezone. V prvem krogu kvalifikacij za evropsko ligo se bodo v Izraelu pomerili z Maccabijem Tel Avivom in spoznali nekaj zvezdniških imen evropskega nogometa.

Trener Maccabija je Shota Arveladze. | Foto: Trener Maccabija je Shota Arveladze. Maccabi Tel Aviv, ki se lahko pohvali s kar 21 naslovi izraelskega prvaka - v prejšnji sezoni je v državnem prvenstvu končal na drugem mestu -, bo danes zvečer gostil nogometaše Gorice, ki so si nastop v Evropi priborili s četrtim mestom v prvenstvu oziroma z zanje srečnim razpletom finala pokalnega tekmovanja, v katerem so Mariborčani premagali Celjani.

Izraelci so favoriti obračuna, saj gre za klub z nekajkrat višjim proračunom, kot ga imajo Novogoričani, z veliko več evropskimi izkušnjami in ne nazadnje tudi z bolj priznanim igralskim kadrom. Da je tako, potrjuje tudi podatek, da bo za Maccabi igral Yossi Benayoun.

Gre za nekdanjega zvezdnika izraelskega nogometa, ki je globok pečat pustil tudi v Angliji, predvsem kot član Liverpoola (igral je tudi za Arsenal, Chelsea, West Ham United in Queens Park Rangers). Pri 36 letih je seveda daleč od stare forme, a še vedno nevaren za nasprotnikova vrata.

Podpisal je dveletno pogodbo, s katero bo zaslužil približno dva milijona evrov, kar je veliko več, kot znaša letni proračun Gorice, kar dovolj pove o tem, kakšna je razlika med kluboma, ki se bosta udarila danes zvečer.

Vesel, da ga ima

"Gre za nogometaša, ki je do zdaj naredil ogromno. Ni samo dober igralec, ampak tudi velik profesionalec. Ima izkušnje in je pameten. Lahko naredi razliko in je trenerjeva podaljšana roka. Vesel sem, da ga imamo," je o nogometašu, ki je pogodbo z Maccabijem podpisal pred kratkim, dejal trener Shota Arveladze. Še eno zveneče ime evropskega nogometa, ki je pred leti treslo nasprotnikove mreže v dresu amsterdamskega Ajaxa.

Yossi Benayoun bo prvič po prihodu v Maccabi Tel Aviv morda nastopil ravno proti Gorici. | Foto: Yossi Benayoun bo prvič po prihodu v Maccabi Tel Aviv morda nastopil ravno proti Gorici.

Danes 43-letni nekdanji gruzinski napadalec se je na trenersko pot podal leta 2008, ko je bil dve leti pomočnik slovitega Nizozemca Louisa van Gaala pri AZ Alkmaarju in z njim osvojil tudi naslov državnega prvaka. Pozneje je samostojno deloval v Turčiji, vodil je Kayserispor, Kasimpaso in Trabzonspor, pred dvema tednoma pa sedel na klop Maccabija.

"Igrali bomo napadalno. Nimam nič proti obrambni igri, a moja filozofija je takšna, da si vedno želim doseči gol več od nasprotnika. Želim, da gledalci na tekmah kluba, ki ga vodim, uživajo. Naredil bom vse, da bo tako tudi tukaj," je na novinarski konferenci pred tekmo z Gorico dejal Arveladze.

Današnjemu nasprotniku ni namenil prav veliko besed. "Zelo sem zaposlen s tem, kako odigrati našo prvo evropsko tekmo. Zadovoljen sem s tem, kar so moji igralci pokazali na zadnjih treningih, in verjamem, da bodo rezultati vidni že na tekmi proti Gorici," je bilo bolj ali manj vse, kar je povedal o Novogoričanih.

Po sijajni prejšnji sezoni je klub zapustil Eran Zahavi, ki se je preselil na Kitajsko. | Foto: Po sijajni prejšnji sezoni je klub zapustil Eran Zahavi, ki se je preselil na Kitajsko.

Odšel je golgeter

Sicer pa pri Maccabiju niso samo krepili moštva, ampak so enega pomembnega člana tudi izgubili. Pred dnevi jih je zapustil zvezdnik Eran Zahavi, ki je za dobrih šest milijonov evrov prestopil na Kitajsko, kar je za Novogoričane vsekakor dobra novica. Izkušeni izraelski napadalec je v prejšnji sezoni namreč zabil kar 36 golov za Maccabi v vseh tekmovanjih.

Ne spreglejte