Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Sreda,
25. 2. 2015,
18.08

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Arsene Wenger Monaco Arsenal kajenje cigarete

Sreda, 25. 2. 2015, 18.08

6 let, 7 mesecev

Danes gospod z veliko začetnico, včasih pa ga je povlekel tudi med tekmo (video)

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Eden od najbolj znanih trenerjev na svetu Arsene Wenger je že toliko časa (18 let) pri Arsenalu, da bi človek pomislil, da je tam že vse od začetka svoje trenerske poti. A ni tako.

Francoski strokovnjak, ki je bil med letoma 1969 in 1981 tudi soliden nogometaš, je svojo trenersko pot začel pri francoski ekipi Nancy-Lorraine, kjer je služboval tri sezone, nato pa se je preselil v kneževino in prevzel Monaco, s katerim pa je v sedmih letih osvojil samo dve lovoriki. Zanimivo je, da je v svoji uvodni sezoni postal francoski prvak, v sezoni 1990/91 pa je k temu dodal že lovoriko francoskega pokalnega prvaka.

Pred odhodom v London je Wenger za dve leti odšel na Japonsko, kjer je vodil ekipo Nagoya Grampus, leta 1997 pa je prevzel Arsenal, dirigentsko palico uglednega kluba vihti še danes – to je že njegova 18. sezona.

"Na Monaco me vežejo lepi spomini, saj je bila to moja prva prava priložnost v vlogi trenerja. Bil sem še zelo mlad, zato bom vedno hvaležen takratnemu vodstvu, da mi je dalo priložnost za dokazovanje. Ni bilo preprosto, saj takrat ni bilo takih naložb, kot so zdaj. Monaco ni imel tako zvenečih imen, vseeno pa smo nekaj dosegli in osvojili," se službovanja pri Monacu spominja Wenger, ki se bo z Arsenalom za vstop med osem najboljših v ligi prvakov udaril ravno s svojim nekdanjim klubom.

Sredi zime so odpirali okna

Da sta se tako nogomet kot tudi vedenje med tekmami zelo spremenila, govorijo takratni posnetki Wengerja med tekmami v francoskem prvenstvu. Zdaj zagrizen borec proti kajenju, ‒ to sta na lastni koži občutila tudi zdajšnja njegova varovanca Jack Wilshere (že večkrat) in vratar Wojciech Szczesny, ki sta bila za to početje ostro kaznovana – je včasih, ko je še služboval v Franciji, nemalokrat kar med tekmo prižgal cigareto. Wenger je priznal, da je bil občasni kadilec. "Kadilo se je nekoč, kadi se še zdaj. Včasih si imel igralce, ki so pokadili 40 cigaret na dan, a zdaj to ni več mogoče, niti ni dopustno. Ko sem bil še sam igralec, mi ni noben rekel, da se to ne sme oziroma da nam to škoduje. Ko smo se peljali s tekem, smo morali tudi sredi zime odpirati okna avtobusa, da smo se med sabo videli," je svoje izkušnje s kajenjem razložil 65-letni Wenger.

Brez težav je kadil tudi med tekmo:

"Nikoli nisem pretiraval s kajenjem, a ko sem postal trener, sem imel za pomočnika nekoga, ki je to redno počel. Po težkem porazu sem tudi sam ob treh zjutraj pokadil kakšno cigareto," še dodaja Wenger.

No, posnetek kaže, da ni kadil samo v gostilnah, temveč je po smrdeči razvadi posegel tudi med tekmo. Kdo bi si mislil, da je to počela oseba, ki je zdaj tako uglajena, pravi gospod z veliko začetnico, a ljudje se spreminjajo. S starostjo – ne vedno – prideta tudi pamet in modrost.

Ne spreglejte