Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
17. 6. 2014,
6.14

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Portugalska Nemčija Thomas Müller Paulo Bento Joachim Löw

Torek, 17. 6. 2014, 6.14

7 let, 12 mesecev

Cristiano Ronaldo ni bil še nikoli tako ponižan

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Najboljši nogometaš na svetu si bo dvoboj, na katerem se je izkazal nemški trikratni strelec Thomas Müller, zapomnil po katastrofalnem porazu, rdečem kartonu Pepeja ter poškodbah dveh soigralcev.

To pa je bolelo. Cristiano Ronaldo dos Santos Averio, tisti zvezdnik, o katerem govori ves svet, takega ponižanja v državnem dresu še ni doživel. Čeprav je barve Portugalske pred srečanjem proti Nemčiji branil že 111-krat, še nikoli ni izkusil tako prepričljivega poraza, kot ga je z elfom v Salvadorju. Edini poraz, ki bi se lahko primerjal z bolečih 0:4 proti Nemčiji, je doživel 20. novembra 2008, ko je izgubil z Brazilijo 2:6. A tisto je bila le prijateljska tekma, zdaj pa se je Portugalska izgubila sredi nemškega viharja na turnirju, ki ima v svetu nogometa neprecenljivo vrednost.

Ko je Ronaldo pred šestimi leti prvič občutil, kako je v državnem dresu izgubiti s štirimi zadetki razlike, je pričakoval, da občutkov takšne nemoči ne bo več podoživljal. Verjel je, da kaj podobnega ne bo mogoče, saj ga obkrožajo kakovostni soigralci, ki igrajo drug za drugim v izjemno močnih evropskih klubih, a se je uštel. V ponedeljek se je ponovno počutil nemočnega, tudi po srečanju se ni rad družil s predstavniki sedme sile.

Slaba volja je bila razumljiva, saj je Portugalska utrpela najvišji poraz v zgodovini svetovnih prvenstev, Nemčija pa jim na zadnjih tekmovanjih nagaja kot po tekočem traku. Dvakrat jih je spravila v slabo voljo na evropskem, zdaj pa še na svetovnem prvenstvu.

Portugalci do konca skupinskega dela izgubili Coentraa in Almeido

Salvador postaja na tem svetovnem prvenstvu prestolnica šokantnih rezultatov. Najprej so Nizozemci v velikem evropskem derbiju pohrustali Španijo in se ji po zmagi s 5:1 dostojno maščevali za poraz v finalu SP 2010 v JAR, nato pa je dobro naoljeni nemški stroj zmlel Portugalce, ki jim do boljšega rezultata ni pomagal niti nastop najboljšega nogometaša na svetu. Skupna točka obeh poslastic? Veliko zvezdnikov madridskega Reala, ki se je po finalu lige prvakov dotaknilo zvezd in sedmih nebes, je na uvodnem reprezentančnem nastopu v Salvadorju potegnilo kratko. Med njimi je tudi Ronaldo.

Njegov nastop je bil nekaj časa zaradi dveh ločenih poškodb pod resnim vprašajem. Primoran je bil neredno trenirati z reprezentanco, nekajkrat se je izognil prijateljskim tekmam, nato pa je portugalski kapetan le pridobil zeleno luč zdravnikov. "Njegovo zdravstveno stanje je odlično, uspešno se je vrnil na igrišče," so sporočili reprezentančni zdravniki, ki jih je po obračunu z Nemčijo čakalo ogromno neprijetnosti.

Selektorju Paulu Bentu so morali sporočiti novico, da sta Fabio Coentrao in Hugo Almeida praktično že izgubljena za preostali tekmi skupinskega dela. Portugalce čakata še dvoboja proti ZDA (22. junij) in Gani (26. junij), omenjena reprezentanta, izkušeni branilec ter napadalec, pa bosta zaradi poškodb mišic primorana počivati vsaj deset dni, morda pa celo tri tedne.

Pepe čaka na kazen, selektor poudarja: Zdaj bomo videli, kje smo

Na seznamu poškodovanih se je pojavil celo vratar Rui Patricio, ki ga boli leva mečna mišica, a se spopada z manj resno težavo od Coentraa oziroma Almeide. Če prištejemo še Pepeja, ki je ponovno pretiraval z nešportnimi vložki ter prejel rdeči karton, tako da ga čaka kazen, se je vodja strokovnega štaba Bento pred nadaljevanjem prvenstva znašel v silovitih težavah.

Za nameček se bo zaradi neprimernih gest proti sodniku (v enem trenutku, ko ga je gledal v hrbet, je v njegovo smer iztegnil oba sredinca) v disciplinskem postopku Portugalske nogometne zveze morda pojavil tudi Raul Meireles.

Skratka, dvoboj z Nemčijo ni Portugalski prinesel niti ene dobre reči: "Ne bo nam lahko, izpostavljeni bomo pritisku. Naš cilj ostaja preboj v osmino finala. Nismo zadovoljni s tem, kako smo začeli prvenstvo, a moramo se boriti za svoje cilje. Zdaj bomo videli, kdo smo," razmišlja Bento, nezadovoljen s sojenjem Srba Milorada Mazića. Portugalec bo moral rešiti težavo doseganja zadetkov, saj so njegovi izbranci na zadnjih osmih nastopih na svetovnem prvenstvu ostali brez streliva kar šestkrat.

Müller: Izkoristili smo večino priložnosti

Na srečanju, kjer sta bili zvezdniški vlogi rezervirani za portugalskega kapetana ter Miroslava Kloseja, ki na večni lestvici najboljših strelcev na svetu lovi rekord, je zablestel nekdo tretji. To je bil Thomas Müller, ki postaja podobno kot njegov starejši rojak s poljskimi koreninami resnični specialist za nastope na svetovnem prvenstvu.

Dosegel je prvi hat-trick na letošnjem brazilskem spektaklu in 49. v zgodovini svetovnih prvenstev. "Odlično smo začeli tekmo, vse je potekalo v najlepšem redu. Izkoristili smo večino priložnosti, po drugem zadetku pa smo vedeli, da se bo Portugalska težko vrnila, tudi zaradi tega, ker je ostala z igralcem manj," je dejal nogometaš Bayerna, ki je prejel Budweiserjevo nagrado za junaka tekme ter imel ogromne prste vmes pri izključitvi Pepeja.

Pred štirimi leti je zablestel na jugu Afrike. S petimi zadetki si je delil prvo mesto na lestvici najboljših strelcev, a nato prejel zlati čevelj, saj se je lahko pohvalil še s tremi podajami. Nogometaš Bayerna je bil na SP 2010 izbran tudi za najboljšega mladega igralca, zvezda je bila rojena. Svet je spoznal še enega odličnega Nemca s priimkom Müller (po Gerdu in Dieterju), ki je postal strup za branilce ter vratarje.

Löw navdušen nad Boatengom: Odlično je čuval Ronalda

Ko je prebijal led na jugu Afrike, je imel komaj 20 let, do danes pa je z bavarskim velikanom ter nemško reprezentanco pridobil že toliko izkušenj, da je prerasel v standardnega prvokategornika elfa. Pogodbo z nemškim prvakom ima sklenjeno do leta 2019. Prihaja iz bavarskega mesteca Weilheim, ki je blizu avstrijske meje.

Pred šestimi leti mu je kot prvi podal priložnost v članski ekipi Bayerna Jürgen Klinsmann, s katerim se bo, zanimivo, na tem svetovnem prvenstvu pomeril na nasprotnih bregovih, saj nekdanji napadalec Nemčije vodi ZDA. Takrat je Müller postopno prihajal v igro kot zamenjava Kloseju, pozneje pa sta se vlogi v izbrani vrsti obrnili.

V udarno enajsterico Bayerna ga je prvi postavil Nizozemec Louis van Gaal, ki v Braziliji skrbi za nizozemsko pravljico. Müller je na svetovnih prvenstvih odigral le sedem tekem, pa je že pri osmih doseženih zadetkih. Toliko sta jih dosegla tudi znameniti Argentinec Diego Armando Maradona ali pa Müllerjev rojak, nekdanji stroj za zadetke Rudi Völler.

Thomas je njuna dosežka izenačil že pri 24 letih, kar kaže na to, da postaja resen kandidat tudi za absolutni rekord, ki ga drži Brazilec Ronaldo (15 zadetkov na svetovnih prvenstvih), napada pa Klose (14). "Thomas se je izkazal v napadu in nam ustvaril veliko prostega prostora. Prevladovali smo v zvezni vrsti, pripeljali veliko žog v napad in se izkazali s hitrostjo. Portugalcem smo preprečili, da bi nam delali preglavice v protinapadih, pohvaliti pa moram tudi Boatenga, ki je odlično čuval Ronalda," je čestital fantom nemški selektor Joachim Löw.

Nadaljeval je izjemen niz elfa, saj je že četrtič zapored odprl svetovno prvenstvu z vsaj štirimi doseženimi zadetki, kar je dosežek, vreden vsega spoštovanja. Po Savdski Arabiji (8:0 – 2002), Ekvadorju (4:2 – 2006) in Avstraliji (4:0 – 2010) je moč nemškega stroja občutila še Portugalska (4:0 – 2014), javnost pa je dobila otipljiv dokaz, da se je Löwova četa zasluženo omenjala na seznamu favoritov svetovnega prvenstva.

Ne spreglejte