Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
4. 9. 2012,
11.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Alfred Jermaniš

Torek, 4. 9. 2012, 11.26

8 let

Čeprav je ''Švicko'', bo navijal za Slovenijo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Alfred Jermaniš je nekdanji slovenski reprezentant, ki je z igrami plenil pozornost v devetdesetih letih minulega stoletja. Pred petkovo tekmo s Švico smo ga povprašali o nastanku vzdevka ''Švicko''.

Pred 45 leti se je rodil v Kopru in hitro odšel v Švico, kjer je preživel deset let ter naredil dva razreda osnovne šole. Šele nato se je vrnil na Primorsko, kjer pa so imeli vrstniki z izgovarjanjem njegovega, za slovensko okolje dokaj redkega imena, nepopisne težave. A so le našli rešitev. Odločili so se za hitro ''skovanko''. Alfred je zaradi tega, ker je velik del otroštva preživel v deželi bank in zlatih ur, postal ''Švicko''. V Švici je živel v mestecu Reiden v kantonu Luzern. Njegov oče je igral profesionalni nogomet, mama je bila zaposlena v banki. V njenih rokah se je pogosto našel tudi ključ, ki je odpiral trezor. ''Ni bila čistilka (smeh), pač pa je imela ta privilegij, da je videla ogromno zlatih palic. Nekdanji trener Milutin Šoškić je imel prav, ko je dejal, da ni vse v denarju, ampak je nekaj tudi v zlatu,'' se v šali povedal Alfred Jermaniš. S Švico razen nadimka, ki ga je zaznamoval za vse življenje, ni ohranil tesnejšega stika. ''Imel sem neke prijatelje, predvsem tiste, ki so se družili z mojimi starši, nekih drugih povezav pa ne. Sam v Švici nisem igral nogometa, saj sem prve resne korake z nogometno žogo naredil relativno pozno, šele pri 13 letih. Ko sem živel v Švici, nogomet ni bil preveč razvit. Švicarji so bili vendarle raje 'smučarji', tako da so se odločali za zimske športe. Zdaj je drugače. Nogomet je doživel izjemen razvoj, močna infrastuktura in vlaganja, povezana z evropskim prvenstvom 2008, so dala rezultate. Tudi klubi igrajo uspešno, kar je v minuli sezoni potrdil Basel. Ima pa Švica tudi odlične rezultate v mladinskih kategorijah, tako da se tam zelo dobro dela,'' je pohvalil švicarski nogometni vsakdan. Čeprav se je v karieri trikrat odločil za skok v tujino (Japonska, Avstrija in Ciper), ni nikoli zaigral na švicarskih tleh.

Nekdanji reprezentant, za Slovenijo je zbral 29 nastopov, se ne strinja se z ugotovitvijo, da je Švica zaradi bolj odmevnih imen na papirju v petek tudi favoritinja. ''Tudi mi imamo po imenih zelo močno in zavidljivo reprezentanco. Nenazadnje vsi naši fantje igrajo v močnih evropskih klubih. Ali igraš za Juventus ali pa Chievo, pravzaprav ni dosti razlike. Igraš v prvi italijanski ligi, hipotetično pa imaš v primeru, če igraš za Chievo, vedno težjo tekmo, kar je dober 'trening' za reprezentanco. Če bi odločalo le to, kdo igra v katerih klubih, potem bi bili Brazilci vsako leto svetovni prvaki,'' je ovrgel smiselnost primerjav na podlagi tega, kdo igra za boljše klube. V delo Slaviše Stojanovića na selektorskem stolčku Slovenije, ki bo prišlo na dan v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Braziliji, zaupa. ''Novi selektor je uvedel nove prijeme. Vsak začetek je težak, a če je nekdo postavil Stojanovića na mesto selektorja, potem se mu verjetno verjame. Švica je premagala Hrvate v Splitu, a je tudi naša tekma z Romunijo pustila zelo pozitivne vtise. Ne bi rekel, da je favorit Švica. Imamo tako višino kot izkušnje in novega selektorja z novimi prijemi, kar je zelo pomembno. Če poznamo švicarski način igre, tekmeci ne morejo poznati našega, niti nič predvideti, ker ima naš selektor nove prijeme. Verjamem v dober rezultat,'' je nogometni strokovnjak, ki je vedno brez dlake na jeziku, ocenil prednosti, ki bi lahko slovensko enajsterico na petkovem kvalifikacijskem uvodu pripeljale do polnega imena. Če tako v primeru Švice razmišlja ''Švicko'', mu že velja prisluhniti.

Ne spreglejte