Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
19. 9. 2013,
13.19

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Primorje Zenit Rubin Kazan

Četrtek, 19. 9. 2013, 13.19

3 leta, 5 mesecev

Celje in Primorje prejela rusko zaušnico, kaj čaka Maribor?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zgodovina slovensko-ruskih klubskih obračun v evropskih tekmovanjih ni pretirano bogata. Zajema le tri tekme, od zadnje v Ajdovščini je minilo že več kot 13 let. Ruski tekmeci še niso izgubili točke.

V nasprotju z reprezentančnimi izkušnjami, ki so za slovensko izbrano vrsto bistveno bolj prijetne kot za rusko (dodatne kvalifikacije za SP 2010), se klubi iz omenjenih držav v evropskih pokalih niso srečevali pogosto. Žreb jih je združil le v nekdanjemu pokalu Intertoto, kjer so dobivali priložnost klubi, ki so se v državnih prvenstvih uvrščali visoko, a vendarle ne na najvišja mesta, rezervirana za ligo prvakov oziroma pokal UEFA (danes ligo Europa). Tako je celjski Publikum pred 16 leti pristal v skupini pokala Intertoto tudi z Lokomotivo iz Novgoroda. Celjani so igrali še na Skalni kleti, vodil pa jih je prekaljeni Dalmatinec Stanko Poklepović. Dobro jim je kazalo vse do zadnjega dela srečanja, ko so pobudo prevzeli gostje in si z dvema zadetkoma izbojevali zmago. Celjane je pustila na cedilu zbranost, Ruse pa reševalo dejstvo, da so bili na začetku julija v visokem tekmovalnem pogonu, saj takrat v poletnih mesecih še niso prekinjali prvenstva.

Na naslednji slovensko-rusko spopad je bilo treba čakati tri leta. Znova v pokalu Intertoto, tokrat sta se pomerila Primorje in Zenit. Kdo bi si mislil, da bosta pozneje doživela tako skrajno različni usodi? Ajdovci so odtavali s slovenskega prvoligaškega zemljevida, klub iz St. Peterburga pa je na krilih močnega sponzorja postal eden najbolj spoštovanih znanilcev preporoda ruske prve lige in hkrati začel navduševati tudi v Evropi. Pred petimi leti je osvojil pokal UEFA in v finalu odpravil Glasgow Rangers, škotskega velikana, katerega bridka zgodba je pozneje močno spominjala na ajdovsko. Zenit v sezoni 2000/01 še ni meril tako visoko. Računal je na zasedbo brez odmevnih nakupov igralcev iz tujine, med vratnicama pa je že stal Vjačeslav Malafejev, ki je ostal prvi vratar Zenita do današnjih dni, ko je redni udeleženec prestižne lige prvakov. Dolgoletni ruski reprezentančni vratar je na srečanju z Ajdovci tudi debitiral v evropskih tekmovanjih.

Nato pa se Slovenija in Rusija trinajst let nista srečevali na evropskih prizoriščih. Vse do 19. septembra 2014, ko se bosta v Ljudskem vrtu pomerila Maribor in Rubin Kazan. To bo uvodni dvoboj skupinskega dela lige Europa. Bi lahko postregel s prvim uspehom slovenskega predstavnika proti ruskemu? Morda pa gre v četrto rado.

Ne spreglejte