SiolNET. Sportal Nogomet
1,80

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Angleški navijači v Ljubljani

"Če pričakujemo zmago? Od te reprezentance ne pričakujemo ničesar in vse."

1,80

termometer

 | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida
Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Na ljubljanskih ulicah je bilo te dni opaziti povečano število angleško govorečih, z zastavami opremljenih in v nogometne drese oblečenih ljudi. To so navijači nogometne reprezentance, ki se bo danes zvečer v Stožicah spopadla s slovensko izbrano vrsto.  

Kvalifikacijska tekma za SP 2018 med Slovenijo in Anglijo bo danes (20.45) v ljubljanskih Stožicah.

Če ste v teh za oktober nenavadno hladnih dneh na ulicah Ljubljane opazili kakšnega veseljaka v kratkih rokavih, obstaja zelo velika verjetnost, da je šlo za hladnega vremena vajenega angleškega nogometnega navijača, ki bo danes zvečer svoje reprezentante bodril na tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 v Rusiji. V Stožicah se bosta spopadli izbrani vrsti Slovenije in Anglije, obe pa lahko računata tudi na podporo s tribun štadiona v Stožicah.

Angleški nogometni navijači ponosno izobešajo svoje zastave. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Angleški nogometni navijači ponosno izobešajo svoje zastave. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Večina jih pride neposredno na tekmo, je vendarle torek

Angleži, ki so zadnje čase že redni gostje Slovenije, saj se slovenska in angleška reprezentanca pogosto znajdeta v istih kvalifikacijskih skupinah, tokrat v Ljubljano niso prišli v tako velikem številu kot lani v kvalifikacijah za Euro 2016. Zvečer jih bo na tekmi vsekakor mnogo več, kot jih je bilo včeraj in danes videti po ljubljanskih lokalih.      

V vsakem evropskem mestu je mogoče najti lokale, kjer je pivo drago, pa tudi takšne, kjer je poceni.
 | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida V vsakem evropskem mestu je mogoče najti lokale, kjer je pivo drago, pa tudi takšne, kjer je poceni. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Na tekme med tednom številni priletijo šele popoldne ali zvečer, si ogledajo obračun in nato takoj spet odpotujejo domov. Nekaj pa je vendarle takšnih, ki si vzamejo dan ali dva dopusta in si poleg tekme turistično ogledajo še kakšno evropsko mesto.

[video: 60420 / ]

Govoriti je vredno le o Rooneyju

Nekaj takšnih smo danes ujeli tudi na ulicah Ljubljane. Slovenije se ne bojijo, a tudi gladke zmage ne pričakujejo. Glavna tema pogovorov je prvi zvezdnik ekipe Wayne Rooney, ki ga vršilec dolžnosti angleškega selektorja Gareth Southgate ni uvrstil v začetno postavo za tekmo proti četi Srečka Katanca.

Na večerni tekmi jih bo veliko več, kot jih je bilo popoldne mogoče najti na ljubljanskih ulicah. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Na večerni tekmi jih bo veliko več, kot jih je bilo popoldne mogoče najti na ljubljanskih ulicah. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Wayne Rooney je dober, pravzaprav edini v reprezentanci, ki lahko žogo brcne dlje od desetih metrov. Niti približno ni edini krivec za neprepričljive predstave. Res je, da ni v formi, a je še vedno naš najboljši nogometaš," se je o pravzaprav edini "temi, vredni pogovora", razgovoril eden od sprva za pogovor z novinarji zelo zadržanih podpornikov angleške reprezentance pred enim od z angleškimi zastavami ovešenih ljubljanskih lokalov.

Še nekaj kreativnega izobešanja zastav z Jurijevim križem. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Še nekaj kreativnega izobešanja zastav z Jurijevim križem. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Rooney se mi pravzaprav smili," se je v pogovor vključil še en navijač, za sosednjo mizo pa sta ob omembi Rooneya z ušesi zastrigla še dva, se brž premaknila stola in postregla s svojim mnenjem. "No, zdaj pa ste sprožili debato," nas je v smehu obtožil prvotni sogovornik, nato pa se je razposajena družba posvetila temeljiti analizi Rooneyjevih nedavnih predstav in na nas preprosto pozabila.  

Pričakujejo zmago, se pa zavedajo, da ne bo lahka. "Zadnje čase nobena ni." | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Pričakujejo zmago, se pa zavedajo, da ne bo lahka. "Zadnje čase nobena ni." Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenije se ne bojijo

Angleži po Evropi potujejo zato, da bi videli svojo izbrano vrsto na delu. Pogovarjajo se bolj ali manj le o njej, nas pa je vseeno zanimalo, ali se Slovenije kaj bojijo in kaj pravzaprav pričakujejo od današnje tekme. Zmago?  

"Zmage ne pričakujem. Pri reprezentanci, kakršno imamo, zmag ni mogoče pričakovati. Pravzaprav človek od nje ne more pričakovati ničesar in obenem lahko pričakuje vse. Mislim, da bi morali Slovenijo premagati, a to nikakor ni samoumevno. Videli smo, kako smo se mučili z Malto," nam je pred enim od ljubljanskih lokalov razlagal starejši navijač iz Birminghama.

Tudi naslednji selektor mora biti Anglež, so si enotni navijači. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Tudi naslednji selektor mora biti Anglež, so si enotni navijači. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Allardyce je bil trapast", novi selektor pa mora biti Anglež

Odpuščeni trener Sam Allardyce, ki je moral angleško klop zapustiti po škandalu, je za navijače že "včerajšnja zgodba", menijo, da je bil trapast, a zdaj jih zanima prihodnost. "Allardyce je počel isto kot vsak trener v Angliji, njegov največji greh je bil ta, da je o tem spregovoril. Neumno, res, ampak zdaj imamo, kar imamo. Vsekakor pa mora biti tudi naslednji selektor Anglež," se je razgovoril upokojenec iz Londona.

[video: 60422 / ]

V pogovorih o morebitnem naslednjem selektorju angleške reprezentance so prav vsi, s katerimi smo si danes izmenjali nekaj besed, vztrajali, da mora biti Anglež. "S tujci nimamo dobrih izkušenj. No, Ericsson (Šved Sven Göran Ericsson, ki je Anglijo vodil od 2001 do 2006) je nekaj dosegel, a takrat smo imeli res odlično ekipo. Novi selektor mora biti Anglež, če bo reprezentanca odigrala še dve ali tri solidne tekme, bo najbrž za krmilom ostal kar Southgate. In prav bi bilo tako," meni Londončan, ki je v Ljubljani že drugič v dveh letih.

Prodajalec značk je del angleške navijaške karavane. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Prodajalec značk je del angleške navijaške karavane. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Ljubljana je lepa, če je lepo vreme

"Večinoma si takole med delovnim tednom vzamemo krajši dopust, pred dvema letoma pa sem v Ljubljano pripotoval za en teden, z ženo. Bilo je imenitno. Tudi danes je lepa Ljubljana, saj sije sonce, včeraj, ko smo prispeli v mokro in hladno mesto, pa smo se spraševali, kdo za vraga bi sploh hotel obiskati ta žalosten kraj," se je še pošalil.

Nekateri so videli že večino Evrope. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Nekateri so videli že večino Evrope. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Še bolje seznanjen s slovensko prestolnico je upokojenec iz Londona: "Pred nekaj tedni sem bil v Ljubljani, na istem štadionu kot danes naša reprezentanca je takrat igral West Ham, moj klub. In kako mu uspe potovati po Evropi? "Sem upokojen," pravi.

"To je zelo prikladno," je komentiral njegov kolega, dodal pa, da večina angleških navijačev vendarle nima te sreče. Vseeno Angleži svojo reprezentanco radi in v velikem številu spremljajo po Evropi. Nekateri so jo videli velikokrat, zanje najzanimivejši kraji pa so v Vzhodni Evropi. "Kazahstan recimo je skoraj eksotičen."

V Ljubljano je prispelo tudi nekaj takšnih, ki sploh nimajo vstopnic za tekmo. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida V Ljubljano je prispelo tudi nekaj takšnih, ki sploh nimajo vstopnic za tekmo. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Kaj pa brexit in padec funta?

Brexit jih ne gane. "Za nas navijače ni nič drugače." Prav tako padec funta nima velikega vpliva na navijaško vzdušje, ki ga tradicionalno dvigujejo z uživanjem ogromnih količin piva. "Vrednost funta pač niha, prav hudo se nam to ne pozna. V vsakem mestu so dragi lokali, pa tudi cenejši, ponavadi za prvim vogalom. Vselej najdemo mesto, kjer se lahko udobno 'ogrejemo' za tekmo."

V zgodnjih popoldanskih urah so bile skupinice nogometnih turistov mirne, razpoložene turistično. Vseeno so bile ves čas pod diskretnim, a budnim nadzorom slovenske policije, ki pa je bila za zdaj brez dela.

Spopad med Slovenijo in Anglijo je tekma visokega tveganja, slovenski policisti so se nanjo dobro pripravili. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Spopad med Slovenijo in Anglijo je tekma visokega tveganja, slovenski policisti so se nanjo dobro pripravili. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Policisti v pripravljenosti, a povsem brez dela

''V noči na torek ni bilo hujših kršitev, povezanih z angleškimi navijači. Bilo je le nekaj prijav zaradi hrupa,'' je povedala tiskovna predstavnica Policijske uprave Ljubljana Maja Cimperle Adlešič in dodala, da so se angleški navijači v slovenski prestolnici vedli kot miroljubni veseljaki, nekaj jeze pa so stanovalcem v starem delu Ljubljane povzročali le s prekomernim hrupom, tudi zaradi pogostega prepevanja.

Policisti so bili brez dela.   | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Policisti so bili brez dela. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Policijska uprava Ljubljana o tem, ali se bodo angleški navijači proti štadionu v Stožicah, kjer bo potekal kvalifikacijski dvoboj za SP 2018, odpravili družno v konvoju, nima podatkov. ''Dogodek je ocenjen kot tekma visokega tveganja. Temu primerno bo tudi varovanje in število policistov. Na delu bodo posebne policijske enote, konjeniki, vodniki s službenimi psi in policijski helikopter,'' je dodala predstavnica PU Ljubljana.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin