Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
11. 3. 2010,
13.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Nemčija Brazilija

Četrtek, 11. 3. 2010, 13.52

8 let

Brazilci še najboljši, a jim Nemci dihajo za ovratnik

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na dvajsetih svetovnih prvenstvih, prvega je leta 1930 gostil Urugvaj, je doslej nastopilo 77 različnih izbranih vrst. Med njimi je tudi Slovenija. Ponaša se s 56. najboljšim dosežkom.

Razburljivo svetovno prvenstvo v Braziliji je poskrbelo za nekaj sprememb na "večni" lestvici. Svetovna prvakinja Nemčija se je močno približala Braziliji. Čeprav je nastopila le na 18 tekmovanjih (rekorderka Brazilija je bila prisotna na vseh dvajsetih), je na največjem nogometnem dogodku odigrala več srečanj od Brazilcev. Elf je v domovini sambe blestel ter znižal zaostanek za ranjeno Brazilijo, ki je za las ohranila skupno vodstvo.

BiH osvojila tri točke in prehitela 18 reprezentanc

Španija ni ubranila naslova, v skupinskem delu pa premagala le Avstralijo, a je tudi to zadoščalo, da je v skupnem seštevku osvojenih točk na SP prehitela Anglijo, ki je v svoji skupini osvojila le skromno točko. Remiziral je s Kostariko, največjim presenečenjem prvenstva, ki se je od SP 2014 poslovila brez poraza (v rednem delu oziroma po podaljšku), na omenjeni lestvici pa pridobila kar 12 točk. Povzpela se je med 30 najboljših.

Kdo je še napredoval? Rusija z zapuščino Sovjetske zveze je prehitela Srbijo, ki je podedovala tudi rezultate nekdanje Jugoslavije, v Braziliji pa je ni bilo. Belgija je pridobila pet mest in je že 14. najboljša na svetu, Kolumbija je prehitela kar devet reprezentanc (iz 38. na 28. mesto), za sedem mest so boljši nogometaši Slonokoščene obale, višje pa so se podali tudi Grki. Če so bili nekdanji evropski prvaki (2004) pred SP na repu, so v Braziliji odigrali bolje. Uvrstili so se v osmino finala, kjer jih je po izvajanju kazenskih strelov ugnala Kostarika, na lestvici uspešnosti pa se zasidrali na rob najboljše petdeseterice.

Grki so poskrbeli, da je Slovenija, udeleženka dveh prvenstev (2002 in 2010), izgubila eno mesto. Zdaj je s štirimi osvojenimi točkami na 56. mestu, blizu nje pa je tudi Bosna in Hercegovina, edina novinka na seznamu, saj je v Braziliji prvič izkusila lepote ter pasti svetovnega prvenstva.

Zmaga je na lestvici ovrednotena s tremi točkami, čeprav je večji del nogometne zgodovine veljala le dve, s tem pa se je na lestvici tudi izognilo dvojnim kriterijem.

Ne spreglejte