Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
18. 11. 2015,
12.09

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Boštjan Cesar Samir Handanović slovenska nogometna reprezentanca Ukrajina

Sreda, 18. 11. 2015, 12.09

8 let, 2 meseca

Boštjan Cesar: Bal sem se, da bo koga zadela bakla

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kapetan slovenske nogometne reprezentance Boštjan Cesar bi rad še naprej nosil državni dres. O tem, kako so se odločili njegovi soigralci, je molčal: "Kar se zgodi v slačilnici, ostane med nami."

Na svetovnem prvenstvu je igral (2010), na evropskem očitno ne bo nikoli. Pri 33 letih je skupaj s soigralci po remiju z Ukrajino (1:1) najverjetneje zamudil zadnji vlak, ki je odpeljal proti Franciji.

"Razočarani smo, ker nam ni uspelo in se nismo uvrstili na evropsko prvenstvo, a smo tudi veseli, ker smo zadnjo tekmo odigrali na tako visoki ravni, da smo zadovoljili vse, ki so prišli na štadion. V imenu celotne ekipe se jim zahvaljujem, da so nas bodrili. To potrebujemo," se je borbeni Boštjan Cesar zahvalil občinstvu za bučno podporo, ki je najboljše slovenske nogometaše na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij za EP 2016 napolnila z dodatno energijo.

"Že pri izvajanju himne smo videli, da navijači dihajo z nami. Popeljali so nas v 90-minutni boj, v katerem smo upali na napredovanje do zadnjega trenutka," je bil 33-letni kapetan navdušen nad pozitivno energijo, ki se je v torek nakopičila v Ljudskem vrtu. Pomagala jim je do srčnega boja, s katerim so Ukrajincem povzročali ogromno težav in bili vse do zadnjih sekund v igri za napredovanje.

Vsak igralec ima pravico povedati, kaj misli

Izkušeni Ljubljančan je prvi slovenski kandidat, ki bi lahko v reprezentančnem nogometu presegel častitljivi mejnik stotih nastopov. Zbral jih je že 89. Slovenski rekorder želi ostati zvest izbrani vrsti tudi v prihodnje, a se zaveda, da bo glavna beseda pri tem selektorjeva. "Dokler bom zdrav, bom na razpolago, o tem, kdo bo igral, pa odloča selektor. Kar zadeva odločitve preostalih igralcev, lahko povem le, da tisto, kar se zgodi v slačilnici, ostane med nami," ni hotel govoriti o tem, ali je po koncu kvalifikacijskega ciklusa za EP 2016 slovo od reprezentance napovedal kateri izmed njegovih soigralcev.

Edini slovenski reprezentant, ki je po tekmi zatrdil, da je odigral zadnjo tekmo v državnem dresu, je bil Samir Handanović. "Vsak igralec ima pravico povedati, kaj misli. Treba je spoštovati odločitev vsakega igralca in upoštevati, kaj je že dal tej reprezentanci. Lahko mu rečemo le: kapo dol," je spregovoril o prvem vratarju Interja, ki se bo v prihodnje posvečal le klubskim izzivom, vodilno mesto med slovenskima vratnicama pa bo prevzel njegov mlajši stanovski kolega Jan Oblak.

Dokaz, da je v Lvovu manjkala agresivnost

Slovenija je na povratnem srečanju proti Ukrajini lovila čudežno zmago z dvema ali več zadetki razlike. Odlično je vstopila v tekmo in že v 11. minuti zatresla gostujočo mrežo. Slovenijo je razveselil kapetan Cesar, ki je v zadnjem času v izvrstni reprezentančni strelski formi, saj se je letos med strelce vpisal tudi na tekmah v Švici in San Marinu. "Ni pomembno, kdo doseže zadetek. Vsi zmagamo in vsi izgubimo," ni želel izpostavljati svojega strelskega dosežka proti Ukrajini.

Je pa dodal, da bi se med strelce raje vpisal na prvi tekmi v Lvovu. "Manjkal nam je zadetek v Ukrajini. Če bi ga dosegli v soboto v Lvovu, bi nam bilo v Mariboru lažje. Na prvi tekmi pa nam je manjkalo še nekaj – agresivnost," je poudaril bistveno razliko med obema tekmama dodatnih kvalifikacij, ki so jo prepoznali tudi navijači. Slovenske reprezentante so kljub neuresničenemu cilju za pogumno predstavo v Mariboru nagradili z velikim in iskrenim aplavzom.

Bakle bi lahko poskrbele za prekinitev dvoboja

"Kapa dol navijačem za vse, kar so naredili," ni skrival navdušenja nad vzdušjem na mariborskem štadionu, ki ne nosi zaman naziva težko osvojljive reprezentančne trdnjave. Zmotili so ga le prizori iz 80. minute, ko so nekateri slovenski navijači prestopili mejo okusnega ter med izvajanjem kota slovenske reprezentance (!?) v kazenski prostor Ukrajine odvrgli zajetno število pirotehničnih sredstev in poskrbeli za krajšo prekinitev tekme.

Delegat Evropske nogometne zveze (Uefe) si je marljivo zapisoval nečednosti, tako da bo blagajna slovenske krovne zveze zagotovo deležna finančne kazni.

"Najbolj sem se bal, da bo bakla zadela kakšnega nogometaša in ga poškodovala. Vemo, kako se to konča. Tekma bi bila lahko zaradi tega prekinjena," je razkril strahove, ki so odzvanjali v njegovi glavi, ko je skušal neodgovornim posameznikom v gruči slovenskih navijačev dopovedati, naj ne nadaljujejo tovrstnega početja. Do konca tekme ni na igrišče z južne tribune Ljudskega vrta priletela nobena bakla več, tako da je lahko sodnik dvoboj privedel do "naravnega" konca.

Konopljanka bi lahko prejel rdeči karton

Ukrajinci so prednost branili na vse pretege, tudi z nekaterimi teatralnimi vložki, ki ne spadajo na nogometna igrišča.

"Provocirali so nas vso tekmo. Tako je bilo že v Lvovu, v Mariboru pa smo bili na to pripravljeni. Brečko je udaril Konopljanko in preprečil ukrajinski protinapad, a bi lahko sodnik v drugem delu Konopljanki pokazal tudi drugi rumeni karton zaradi simuliranja. Tukaj nas je oškodoval," je prepričan, da bi lahko turški delivec pravice pokazal rdeči karton največjemu ukrajinskemu zvezdniku.

Ne spreglejte