Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
20. 12. 2015,
9.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Joseph Blatter Michel Platini

Nedelja, 20. 12. 2015, 9.35

8 let

Blatter in Platini osem let brez nogometa, sledi pritožba.

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Etična komisija Mednarodne nogometne zveze (Fifa) je strogo kaznovala vplivna funkcionarja Josepha Blatterja in Michela Platinija. Prepovedala jima je delovanje v nogometu do leta 2023.

Kazen je že začela veljati, tako da do pred kratkim suspendirana vplivneža ne smeta opravljati nikakršnih nogometnih dejavnosti (administrativnih, športnih ali kakršnih koli drugih) na državni oziroma mednarodni ravni.

Joseph Blatter, predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) v odhodu, je tako nečastno končal dolgoletno kariero pri najmočnejši športni organizaciji na svetu, suspendirani predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Michel Platini, ki je tudi podpredsednik Fife in član izvršnega odbora, pa je s tem izgubil možnost, da bi lahko 26. februarja 2016 kandidiral na volitvah za novega predsednika Fife.

Nogometna zveza Slovenije (NZS) bo na volitvah najverjetneje podprla Giannija Infantina, zdajšnjega generalnega sekretarja Uefe.

Blatter ni prepričal komisije

Francoz Platini se je s kaznijo, ki jo je etična komisije Fife javnosti predstavila v ponedeljek, sprijaznil že pred dnevi. Francoz se protestno ni udeležil zaslišanja komisije, dejal pa je tudi, da nima nobenega zaupanja v preiskovalne organe Fife. Etičnemu komiteju predseduje Nemec Hans-Joachim Eckert.

Etična komisija je v poročilu zapisala, da sta 79-letni Švicar in 19 let mlajši nekdanji legendarni francoski nogometaš s spornim nakazilom (2011) kršila Fifina etična načela. Takrat je Platini prejel ogromen znesek v evrih na svoj račun (1,8 milijona evrov). Blatter se je pozneje opravičeval, da je to del izplačila za svetovalno delo v obdobju med leti 1998 in 2002, a so mnogi sumili, da se za omenjenim izplačilom skriva kaj drugega. Predstavniki komisije so poudarili, da Blatterju na zaslišanju ni uspelo pokazati pravne podlage za to plačilo, prepričljiva pa ni bila tudi njegova izjava o ustnem dogovoru.

Fifa je Blatterja in Platinija oktobra začasno suspendirala za 90 dni, zdaj pa jima je etična komisija prepovedala delovanje v nogometu do leta 2023. Blatter in Platini, ki sta še vedno prepričana, da se jima godi krivica, se bosta na odločitev etične komisije pritožila. Ko se jima bo kazen osemletne prepovedi delovanja v nogometu iztekla, bo Platini, trikratni najboljši evropski nogometaš leta, star 68, Blatter pa že 87 let ...

Ne spreglejte