Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 1. 2023,
9.32

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,20

8

Natisni članek

Sporting Lizbona Benfica Lizbona sodnik

Ponedeljek, 23. 1. 2023, 9.32

1 leto, 2 meseca

V Lizboni se je pisala nogometna zgodovina

Nenavadno, a resnično. Sodnik prvič pokazal beli karton.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,20

8

Benfica Sporting Navijači | Ljubitelji ženskega nogometa so v soboto na Luzu prisostvovali zgodovinskemu prizoru svetovnega nogometa, | Foto Guliverimage

Ljubitelji ženskega nogometa so v soboto na Luzu prisostvovali zgodovinskemu prizoru svetovnega nogometa,

Foto: Guliverimage

Nogometni delivci pravice imajo ponavadi v žepu rumene in rdeče kartone. Med tekmo jih pokažejo tistim, ki so kršili pravila in jih je treba kaznovati. Na Portugalskem pa je zbirka kartonov, s katerimi imajo opravka sodniki, še nekoliko bolj raznolika. Tam lahko sodnik dodeli tudi bel karton, a zaradi povsem drugačnih, bistveno prijetnejših razlogov. To se je v soboto tudi zgodilo, s tem pa se je tudi pisala zgodovina svetovnega nogometa.

Rogerio Ceni
Sportal Fenomen, kot ga v nogometu še ni bilo

V soboto sta se na četrtfinalni pokalni tekmi na Portugalskem pomerili ženski ekipi lizbonskih velikanov, Benfice in Sportinga. Na Luzu so gostiteljice pred 15 tisoč gledalci, to je rekordno število, kar zadeva obisk ženske nogometne tekme na Portugalskem, visoko premagale tekmice v zeleno-belih dresih.

Benfica je zmagala kar s 5:0 in se zlahka zavihtela v polfinale, za nameček pa se je na tej tekmi pisala še zgodovina nogometa. Za nov mejnik je poskrbel sodnik, ki je ob koncu prvega polčasa izvlekel iz žepa karton bele barve. Prvič v zgodovini nogometa je tako delivec pravice na uradni tekmi pokazal nekomu karton, ki ni niti rumene niti rdeče barve. Kako se je lahko to zgodilo?

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je v zadnjem obdobju predstavila kar nekaj predlogov in novosti, s katerimi želi še izboljšati kakovost nogometa in varnost udeležencev. Tako se je uveljavilo pravilo o nujnosti menjav, če kateri izmed igralcev doživi pretres možganov, na lanskoletnem svetovnem prvenstvu v Katarju je veliko prahu dvignila dolžina sodnikovih podaljškov, ki je na nekaterih srečanjih ponudila maratonske dodatke, sprejeta pa je bila tudi ideja o podeljevanju belih kartonov.

Za zdaj so jo v prakso pretopili le na Portugalskem. Osnovna ideja je, da se tovrstni karton v nasprotju z rumenim oziroma rdečim podeli kot pohvala za športno obnašanje. Z njim želijo v nogometu poudarjati etične vrednosti v športu, jih izboljševati in širiti načela fair-playa.

Na Portugalskem sodniki ne uporabljajo le piščalke, rumenega in rdečega kartona. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Na Portugalskem sodniki ne uporabljajo le piščalke, rumenega in rdečega kartona. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Portugalska vlada je pokazala izjemno zanimanje za novost, tako da lahko sodniki na tekmah pokažejo tudi beli karton. To se je prvič v zgodovini nogometa zgodilo v soboto, 21. januarja 2023, ko je mladi delivec pravice tik pred koncem prvega polčasa pokazal beli karton obema predstavnikoma zdravniških služb.

Ko je namreč eno izmed oseb, ki je sedela na klopi, obšla slabost, sta prihitela do nje zdravnika tako Benfice kot tudi Sportinga, sodnik pa je oba javno pohvalil s tem, ko jima je pokazal beli karton. Občinstvo je to potezo, ki se je vpisala v zgodovino svetovnega nogometa, nagradilo z aplavzom.

Ne spreglejte