Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
18. 9. 2013,
19.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ante Čačić

Sreda, 18. 9. 2013, 19.28

8 let

Ante Čačić upa na sploh prvo točko in prvi gol

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Izčrpen, a tudi zelo previden je bil trener Maribora Ante Čačić na novinarski konferenci pred četrtkovo tekmo prvega kroga lige Europa v Ljudskem vrtu proti Rubinu Kazanu.

Po dveh porazih proti češkemu prvaku Viktoriji Plzen, ki sta v Ljudskem vrtu dvignila nepričakovano veliko prahu, bo hrvaški trener nadaljeval evropsko sezono. S prvim krogom skupinskega dela lige Europa, ki v Mariboru gostuje še tretje leto zapored, na to ni pozabil opomniti niti 59-letni Zagrebčan. ''Maribor še tretjič zapored igra v skupinskem delu lige Europa, kar je velik uspeh in nagrada za dobro delo. Predvsem igralci so zaslužni za vse uspehe, čestitke si zaslužijo tudi vodilni ljudje v klubu, ti so iz Maribora naredili klub, ki iz leta v leto v Evropi dostojno zastopa slovenski nogomet,'' je druženje z novinarji, med katerimi ni manjkalo ruskih poročevalcev, začel Ante Čačić in v nadaljevanju razkril, kaj pričakuje od tekem v skupini D, v kateri sta še belgijski Zulte-Waregem in angleški drugoligaš Wigan. ''Igramo v skupini z mnogo bogatejšimi od sebe in s klubi, ki igrajo v veliko močnejših ligah, toda če bomo igrali sproščeno in bomo na pravi ravni, lahko pridemo do dobrega rezultata. O tem, ali lahko presežemo lanskoletne rezultate, težko govorim. Igramo brez Roberta Berića, Agima Ibraimija in tudi Dejana Mezge, ki je še vedno poškodovan. Tudi nasprotniki so drugačni, novinec sem seveda tudi jaz v vlogi trenerja. Težko karkoli napovem. Obljubim lahko le, da bomo na vsaki tekmi iskali svojo priložnost,'' je sprva navrgel nekaj floskul o vsem skupinskem tekmovanju.

V nadaljevanju je bil bolj konkreten in se je razgovoril o četrtkovi tekmi, ko v goste prihaja bogati ruski prvoligaš. ''Jasno je, da je Rubin favorit skupine. Morda je zato še najbolje, da že prvo tekmo igramo z njim in pred domačimi navijači. Tekmo začenjamo z željo, da presenetimo. Ne bo lahka, jasno je, da nas čaka težko delo. Igrali bomo proti ekipi, ki je lani v skupini lige Europa zasedla prvo mesto in izpadla šele v četrtfinalu, potem ko je izgubila proti poznejšemu zmagovalcu Chelseaju. Od lani se ekipa ni veliko spremenila. Tudi letos je Rubin še neporažen, kar govori o njegovi kakovosti. Jasno je, da se bomo morali pošteno potruditi, če želimo presenetiti. Morali bomo biti zbrani vseh 90 minut in biti disciplinirani. Me pa veseli, ker smo zdaj v fazi tekmovanja, ko se igra na točke, nič več na izpadanje. Zato bo pritisk nekoliko manjši. Verjamem, da lahko presenetimo,'' je še povedal trener, ki je v domačem prvenstvu na klopi Maribora zelo suveren (sedem zmag in remi), medtem ko je veliko manj prepričljiv v Evropi (zmaga, trije remiji in dva poraza). Predvsem v oči bode neučinkovitost vijoličastih v mednarodnih tekmah. Vsega štiri gole so zabili na šestih tekmah, od tega dva v mrežo skromne malteške Birkirkare.

Boji se številke 99

Hrvatu številni očitajo preveč previdno igro. Kakšen Maribor torej lahko pričakujemo v četrtek? Trener se ni mogel izogniti zdaj že malce nadležnemu in tudi dolgočasnemu vprašanju o tem, ali se bo nasprotnika lotil z enim ali dvema napadalcema.

''Poglejte, številne ekipe, ki so veliko boljše od nas, igrajo z zgolj enim napadalcem, tudi Rubin. Bolj kot to je pomembno, ali se bo dovolj igralcev vključevalo v napad, po drugi strani seveda tudi to, ali se bomo branili z dovolj velikim številom nogometašev. Morali bomo biti agresivni in hitri. Rekel bi, da moramo pokazati podoben obraz, kot smo ga na junijski prijateljski tekmi proti moskovski Lokomotivi,'' se je obračuna v Ljudskem vrtu izpred dveh mesecev in pol, ki se je končal z zmago z 2:0, spomnil Čačić. Če bi se tudi tokratna tekma končala s podobnim razpletom, bi že mejilo na pravljico. ''V vsaki tekmi poskušamo zmagati, tudi tokrat bomo. Seveda pričakujem, da se bo Rubin na igrišču postavil kot favorit. Ogledal sem si dve, tri njihove tekme in videl, da gre za zelo dobro ekipo, v kateri je pet, šest igralcev vrednih med deset in 15 milijonov evrov, kar pove dovolj o njihovi kakovosti. Če bomo igrali kot ekipa in naredili čim manj napak, smo sposobni priti do ugodnega izida, v nasprotnem primeru nimamo možnosti,'' je še dejal in za konec odgovoril še na vprašanje enega izmed ruskih novinarjev, koga od nasprotnikovih zvezdnikov se najbolj boji. ''Ko sem gledal njihovo zadnjo tekmo, sta mi v oči najbolj padla igralec s številko 99, Jose Salomon Rondo, in vezist Vladislav Kulik. Zelo bi bil vesel, če v Mariboru ne bi igrala, a se zavedam, da so to zgolj pobožne želje. Pričakujem, da bodo Rusi zaigrali v identični postavi, kot so igrali na zadnji prvenstveni tekmi proti Amkarju Permu,'' je še povedal trener, za katerim je natanko 15 uradnih tekem na klopi najuspešnejšega slovenskega kluba. Do zdaj je dosegel devet zmag. V četrtek bo torej lovil jubilejno deseto.

Ne spreglejte