Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 11. 2023,
22.58

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,54

Natisni članek

Pep Guardiola Everton Tottenham Chelsea Manchester United Arsenal angleško prvenstvo Premier League Liverpool Manchester City

Ponedeljek, 27. 11. 2023, 22.58

4 mesece, 3 tedne

Angleško prvenstvo, 13. krog

Arsenal po remiju Cityja in Liverpoola spet prvi, Tottenham tone

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,54
Kai Havertz | Nemec Kai Havertz je v 88. minuti zabil zmagoviti gol za Arsenal, Londončani pa so spet prvi v Angliji. | Foto Reuters

Nemec Kai Havertz je v 88. minuti zabil zmagoviti gol za Arsenal, Londončani pa so spet prvi v Angliji.

Foto: Reuters

Na uvodni tekmi 13. kroga premier lige sta se v derbiju pomerili ekipi, ki sta pobrali zadnjih šest angleških lovorik: Manchester City pet in Liverpool, ki je bil najboljši v sezoni 2019/2020. Moštvi na vrhu lige še vedno loči le ena točka, saj zmagovalca ni bilo, rezultat je bil neodločen 1:1. Erling Haaland je zadel za vodstvo z 1:0 in vknjižil svoj 50. gol v angleškem prvenstvu. To mu je uspelo že na 48. tekmi v tem tekmovanju, kar je najhitreje med vsemi do zdaj. Liverpool je z zadetkom Trenta Alexandra-Arnolda izenačil v 80. minuti. Neodločen izid na derbiju pa je izkoristil Arsenal, ki se z zmago nad Brentfordom spet zavihtel na vrh premier lige.

Erling Haaland
Sportal Nor derbi med Chelseajem in Cityjem, Liverpool skočil na drugo mesto
Villa četrta, Tottenham zdaj peti
Tottenham, ki je bil pred mesecem dni celo vodilni, je doživel še tretji zaporedni poraz. Z 2:1 je bila boljša Aston Villa. Tottenham je tako na lestvici zdrsnil na peto mesto, a razlike so zelo majhne, saj za vodilnim Arsenalom zaostaja samo štiri točke. Birminghamska ekipa je do zmage prišla po preobratu. V 22. minuti je domače v vodstvo popeljal Giovani Lo Celso, a gosti so še do odmora izenačili. Najprej je VAR razveljavil gol reprezentanta Ollia Watkinsa, v sedmi minuti sodnikovega dodatka pa so se gosti le lahko veselili, strelec je bil Pau Torres. Watkins, ki igra v odlični formi, pa je bil v drugem polčasu vendarle mož odločitve, odločilni go je dosegel v 61. minuti. To je bil že njegov 12. gol v sezoni.

Ekipa Pepa Guardiole je bila na derbiju z Liverpoolom sicer boljši tekmec, toda ni pokazala prave učinkovitosti. City je z remijem prekinil niz domačih zmag, ki je trajal vse od 31. decembra lani, odtlej pa je nanizal 23 zmag na Etihadu. Meščani ostajajo točko pred Liverpoolom, ponudili pa so priložnost Arsenalu, ki lahko zvečer z zmago nad Brentfordom spet zasede vrh premier lige.

Erling Haaland je v 27. minuti popeljal City v vodstvo s svojim 50. golom v premier ligi. Jubilejni gol je dosegel na 48. tekmi v tem tekmovanju, kar je nov rekord. | Foto: Guliverimage Erling Haaland je v 27. minuti popeljal City v vodstvo s svojim 50. golom v premier ligi. Jubilejni gol je dosegel na 48. tekmi v tem tekmovanju, kar je nov rekord. Foto: Guliverimage

Med reprezentančnim premorom je angleško premier ligo stresla kazen Evertonu. Zaradi domnevnih kršitev finančnih pravil, predvsem glede prihodkov in finančne vzdržnosti, je klub iz Liverpoola vodstvo lige kaznovalo z odvzemom desetih točk. Everton je tako zdrsnil na 19. mesto, saj ima zdaj samo še štiri točke. Trener Sean Dyche pravi, da so bili šokirani. Everton v nedeljo igra proti Manchestru Unitedu.

Delitev točk na Etihadu pa je izkoristil Arsenal in se po zmagi nad Brentfordom spet povzpel na vrh premier lige. Zmagoviti gol za topničarje je v 88. minuti zabil nemški vezist Kai Havertz. Arsenal ima zdaj 30 točk, eno več od Cityja in dve od Liverpoola. 

 Alejandro Garnacho | Foto: Reuters Alejandro Garnacho Foto: Reuters Škarjice Garnacha
Nobenega dvoma ni bilo o zmagovalcu nedeljske tekme Everton - Manchester United. Že v tretji minuti je za traktivnim golom s škarjicami zablestel Alejandro Garnacho. V drugem polčasu sta zmago Uniteda s 3:0 potrdila Marcus Rashford in Anthony Martial. Manchester se je z osmo zmago sezone petemu Tottenhamu približal na vsega dve točki.

Guardiola: Dokler nam ne dokažejo česa, smo nedolžni

Pep Guardiola | Foto: AP / Guliverimage Pep Guardiola Foto: AP / Guliverimage Kazen Evertonu je v javnosti sprožila val mnenj, da bi moral enako prejeti tudi Manchester City. In tako je moral Guardiola na novinarski konferenci več kot o Liverpoolu govoriti o tem, ali še verjame, da je City nedolžen. "Zakaj tega ne bi verjel?" je sprva dejal. O Evertonu ni želel govoriti. "Sprašujete me, kot da smo mi kaznovani. Dokler nam ne dokažejo česa, smo nedolžni. Vem, da bi si ljudje želeli, da smo kaznovani. Vem. To čutim." Dodaja, da tudi morebitna kazen na njegovo prihodnost na klopi Cityja ne bi imela nobenega vpliva.

Angleško prvenstvo, 13. krog:

Sobota, 25. november:

Nedelja, 26. november:

Ponedeljek, 27. november:

Lestvica:

Najboljši strelci:

14 – Haaland (Man City),
10 - Salah (Liverpool),
8 – Son Heung-Min (Tottenham), Bowen (West Ham),
7 – Wilson (Newcastle), Isak (Newcastle), Watkins (Aston Villa),
6 – Hwang Hee-chan (Wolverhampton), Mbeumo (Brentford), Solanke (Bournemouth), Jackson (Chelsea), Ferguson (Brighton),
5 – Douglas Luiz (Aston Villa), Edouard (Crystal Palace), Nketiah (Arsenal), Sterling (Chelsea), Gordon (Newcastle)

Everton
Sportal Everton po kazni zdrsnil na predzadnje mesto
Ne spreglejte