Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 2. 2013,
11.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Safet Sušić Edin Džeko Miralem Pjanić Asmir Begović

Torek, 5. 2. 2013, 11.49

8 let

Analiza BiH: Zadnja ovira tarča Man Utd in Chelseaja, v napadu Diamant

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Reprezentanca Bosne in Hercegovine bo v sredo bržkone v klasični postavi začela obračun proti Sloveniji. Safet Sušić ima na razpolago številne zvezdnike, najbolj izstopata Asmir Begović in Edin Džeko.

Safet Sušić ponavadi igra v sistemu s po štirimi branilci in vezisti, v napadu pa ima dvojec, ki je sposoben doseči vsaj kakšen zadek. To sta seveda Vedad Ibišević in Edin Džeko. Tudi med vratnicama ima močnega aduta. Če je Samir Handanović med najboljšimi čuvaji mreže serie A, pa je nekaj podobnega Asmir Begović v premier ligi. Tokrat za BiH ne bodo igrali Sejad Salihović, Ivan Sesar, Muhamed Bešić, Josip Kvesić in Mensur Mujdža, zato naj bi bila začetna enajsterica podobna kot na prejšnjih tekmah.

Spomniti velja, da se 26. reprezentanca po lestvici Fife v kvalifikacijski skupini za uvrstitev na SP v Braziliji nahaja na vrhu z enakim številom točk kot Grčija. Prav tekma proti Sloveniji pa bo za BiH nekakšna generalka pred marčevskim obračunom z Grki na Bilinem Polju v Zenici.

Spoznajte torej, kakšna je trenutna reprezentanca Bosne in Hercegovine.

Gre za morda celo najbolj vročega reprezentanta v tem trenutku in enega najboljših vratarjev v Evropi. Trenutno je brez dvoma številka ena med vratarji v angleškem prvenstvu. Zato ne čudi, da se zanj že potegujejo Chelsea in oba kluba iz Manchestra. Stoke City naj bi pozimi že zavračal ponudbi Londončanov in Manchester Uniteda, saj ga Stoke ne želi prodati za manj kot 10 milijonov funtov. Torej nekaj podobnega, kot je Inter odštel za Samirja Handanovića."Mislim, da so v klubu namerno izjavili, da je treba plačati 15 milijonov funtov. Na ta način so se zavarovali, da bi ostal do konca sezone," je povedal 25-letni nekdanji vratar Portsmoutha, ki ga je posojal kar petim klubom. Begović je med drugim odraščal tudi v Nemčiji in Kanadi, kjer je igral za tamkajšnjo mlado reprezentanco in bil izbran za najboljšega igralca. Sprva je celo izjavljal, da želi igrati za člansko selekcijo Kanade, vendar si je premislil in do zdaj za BiH odigral 17 tekem. Nedvomno gre za enega najboljših vratarjev v Evropi, ki naj bi v prihodnje oblekel dres kakšnega slovitega kluba.

Zukanović si je nogometno ime ustvaril v Belgiji, kamor ga je sprva zvabil Dender. Nato je odšel še v Eupen in Kortrijk, od koder pa si je v pravkar končanem prestopnem roku priboril prestop h Gentu. Za izbrano vrsto je odigral le dve tekmi, ob Emirju Spahiću pa naj bi igral na položaju osrednjega branilca.

Na začetku kariere je Vranješ igral tudi za Crveno zvezdo, vendar zbral le štiri nastope, nato pa bil posojen, med drugim tudi v moldavski Šerif. Podobno kot Zukanović je tudi on pozimi zamenjal delodajalca. Zamenjal je le klub, ne pa države, iz Krasnodarja je prestopil v Alanio iz Vladikavkaza, kjer je pred njim igral tudi rojak in nekdanji član Maribora, Zajko Zeba.

Član Seville je brez dvoma pravi kapetan in vodja reprezentance. Za BiH igra od leta 2003 in je drugi na lestvici po številu tekem za izbrano vrsto. Za vodilnim Zvjezdanom Misimovićem zaostaja deset tekem. Je pa do zdaj največkrat (39-krat) nosil kapetanski trak reprezentance. Nogometno ime si je ustvaril predvsem v Rusiji, kjer je največ tekem odigral za Lokomotivo. Sledil je prestop v Francijo, od leta 2011 pa ga je za dva milijona odkupila Sevilla.

Zaradi vojnih razmer se je Lulić s starši preselil v Švico, kjer je leta 2003 začel nogometno pot. Po odlični sezoni pri Young Boys je imel možnost prestopiti v Hertho iz Berlina in Werder Bremen, vendar se je leta 2011 odločil za odhod v Italijo k Laziu. Pri rimskem klubu se je do zdaj že zelo izkazal in zanj so se že začeli zanimati nekateri bogati klubi. Za BiH ponavadi igra na položaju levega bočnega branilca, znajde pa se tudi na krilu v bolj ofenzivni vlogi.

Gre za enega najbolj obetavnih nogometašev v reprezentanci BiH. Z Borcem je bil pokalni prvak v svoji državi, z Vojvodino pa v Srbiji. Na začetku tega leta je za dva milijona evrov prestopil k španski Sevilli, kjer se je pridružil rojaku Spahiću. Debitiral je v kraljevem pokalu.

Na sredini igrišča je Pjanić brez dvoma prvo ime izbrane vrste. Njegovi začetki so bili specifični. Kariero je začel v Luksemburgu, kjer je tudi igral za mlajše selekcije. Pozneje se je odločil igrati za BiH, česar Luksemburžani niso najbolje sprejeli in nekaj časa nanj vršili medijski pritisk. Vendarle je leta 2008 pridobil pravico za igranje v želenem dresu. Je ideolog igre in eden najbolj cenjenih vezistov ali t. i. kreatorjev igre v Evropi. Za Lyon je odigral 90 tekem in dosegel 10 zadetkov, med najbolj slovite spada tisti iz leta 2010 na Santiagu Bernabeu, s katerim je v osmini finala lige prvakov izločil Real Madrid. Leta 2011 je za okrog 11 milijonov evrov prestopil k Romi, za katero je do zdaj odigral 45 tekem in dosegel pet golov. Slovi predvsem po natančnih podajah in zadetkih z razdalje, je pa tudi eden boljših podajalcev serie A.

Podobno kot Pjanić je tudi Medunjanin reprezentančno kariero začel v dresu druge reprezentance. Na dveh tekmah je oblekel dres nizozemske mlade izbrane vrste in dosegel tri gole ter leta 2006 na Portugalskem postal celo evropski prvak. Leta 2009 ga je Miroslav Blažević povabil v člansko izbrano vrsto BiH in spada med najbolj standardne reprezentante.

Šele 22-letni član ruskega Spartaka iz Nalčika ima za sabo že več kot dveletni reprezentančni staž. Po tržni vrednosti je edini nogometaš, čigar vrednost trenutno dosega manj kot milijon evrov. Pred odhodom v Rusijo je igra za Čelik. Prvenec v ruskem prvenstvu je dosegel proti Zenitu.

Ibišević ima za sabo zelo pestro kariero. Predvsem tudi zaradi številnih selitev. Leta 2000 se je z družino iz Tuzle podal v Švico, od koder pa se je po desetih mesecih preselil v ZDA. Pri St. Louis je bil že prvo leto izbran za najboljšega nogometaša univerzitetne lige. Vehad Halihodžić je spoznal njegov talent in ga leta 2004 zvabil v PSG, kjer pa ni dobil prave priložnosti in iz Dijona leta 2006 odšel v Nemčijo, kjer se je začel njegov vzpon. Največji del kariere je prebil pri Hoffenheimu, za katerega je odigral 123 tekem in dosegel 48 golov. Vmes je bil zaradi natrganih križnih vezi pol leta odsoten. Za 4,5 milijona evrov je leta 2012 prestopil v Stuttgart, pri katerem se je odlično znašel.

Brez kančka dvoma največji zvezdnik reprezentance in tudi eden najbolj priljubljenih športnikov v domovini. S 26 zadetki je že najboljši strelec reprezentance. Kličejo ga tudi Diamant. Že zgodaj je prestopil k Teplicam, kjer je bil izbran tudi za najboljšega tujega nogometaša češke lige. Njegov potencial so videli pri Wolfsburgu, kjer je bil štiri leta. Z Wolfsburgom je postal tudi nemški prvak in prispeval velik delež k naslovu, saj je dosegel kar 26 golov, sezono pozneje pa je bil s štirmi manj najboljši strelec bundeslige. Leta 2009 so ga izbrali za najboljšega igralca nemške lige. Januarja 2011 je za takrat rekordni prestop v Nemčiji, vreden kar 27,5 milijona funtov, okrepil Manchester City in z njim osvojil angleški naslov. Do zdaj je tudi edini igralec Manchester Cityja, ki je na eni tekmi dosegel štiri gole. Ta mejnik je postavil proti Tottenhamu. Pri Manchester Cityju ima večkrat vlogo rezervista, ravno na ta način pa je že dosegel nekaj odločilnih golov. Med drugim je pred prihodom v Ljubljano začel derbi angleškega prvenstva proti Liverpoolu in dosegel prvi zadetek ob remiju (2:2). Njegova prednost je višina (193 cm), predvsem pa je tehnično odličen, seveda pa je glavna odlika doseganje zadetkov.

Ne spreglejte