Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
24. 5. 2013,
17.37

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

David Alaba Dante

Petek, 24. 5. 2013, 17.37

2 leti, 2 meseca

Ačimović je bil mentor zvezdnikoma Bayerna

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Avstrijec David Alaba in Brazilec Dante sta danes zvezdnika Bayerna Münchna, ki se bo v soboto z Borussio Dortmund pomeril za evropski naslov. Pred leti sta bila soigralca našega Milenka Ačimovića.

Brazilec z bujno pričesko Dante je v tej sezoni steber obrambe Bayerna, h kateremu je prestopil lani poleti. Na majhna vrata je v München prišel za manj kot pet milijonov evrov. Nihče ni pričakoval, da bo slabo leto pozneje eden ključnih mož Bavarcev, ki igrajo sezono iz sanj. Niti pred letom dni, kaj šele pred devetimi leti, ko se je v Franciji začel spoznavati z evropskim nogometom. Član Lilla je bil dve leti. Ravno v obdobju, ko je tam blestel Milenko Ačimović.

Za Francijo je bil prepočasen, v Nemčiji blesti

''K nam je prišel kot levi bočni branilec, a nikoli ni dobil prave priložnosti za igro. Čeprav je znal veliko nogometa, je igral res zelo malo. Bil je namreč prepočasen. Pogostokrat je sedel na klopi, še večkrat je bil na tribuni,'' se takrat 20-letnega mladeniča spominja Ljubljančan. ''Spominjam se ga kot zelo pozitivnega fanta, ki ni kazal nezadovoljstva. V garderobi smo ga imeli radi. Zdelo se je, kot da so se mu že s tem, ko je prišel v Lille, ki je bil takrat drugi najboljši francoski klub in je igral v ligi prvakov, izpolnile sanje. Čeprav ni igral, je bil srečen,'' je še povedal o nogometašu, ki je danes vreden vsaj deset milijonov evrov. ''Meni je bil pri srcu, saj je bil pozitiven in pošten človek. Pa tudi velik profesionalec. Ker je bil tako kot jaz tudi on tujec, sva si bila blizu, čeprav se prav veliko nisva pogovarjala. Imel je namreč velike probleme s sporazumevanjem, znal je le portugalsko,'' je še dejal nekdanji slovenski reprezentant, ki je z brazilskim branilcem pozneje izgubil stik. Medtem je Danteja pot prek Belgije (Charleroi in Standard Liege) vodila do Nemčije. ''Ko sem pozneje igral v Avstriji, sem pogosto spremljal nemško nogometno ligo. Bil sem zelo presenečen, ko sem ga nekega dne zagledal v dresu Borussie Mönchengladbacha in v vlogi osrednjega branilca. Za nameček pa sem videl, da se je razvil v odličnega nogometaša,'' je nadaljeval Ačimović, ki je za nekdanjega soigralca, ki je v zadnjih dveh letih še odločneje zakorakal proti evropski nogometni smetani in debitiral celo v brazilski reprezentanci, zelo vesel. ''Privoščim mu, saj prihaja iz revne družine in ni imel lahkega otroštva, v Franciji pa so ga podcenjevali in govorili, da so Belgija in podobne države njegov skrajni domet. Zato sem bil toliko bolj vesel, ko sem ga spremljal v dresu Brazilije, pri kateri je igral z Ronaldinhom in druščino. To je verjetno več, kot si je kdajkoli upal predstavljati. Vesel sem zanj,'' je še povedal nekdanji nogometaš, ki je leta 2005 zadel za odmevno zmago Lilla nad Manchestrom Unitedom v ligi prvakov. Zgodbo o branilcu, ki je v dresu Brazilije debitiral na prijateljski tekmi januarja letos proti Angliji na Wembleyju, je zaključil z naslednjimi besedami: ''Je branilec, ki ne nabija žoge, pač pa igra nogomet. Zato se je tudi tako zelo dobro vklopil v ekipo Bayerna.''

Bayern ga je ugrabil za 80 tisoč evrov

Drugi Bayernov zvezdnik, ki je pred leti delil usodo z Ačimovićem, je avstrijski reprezentant David Alaba. Dogajalo se je pri dunajski Austrii. ''Ko je bil še zelo mlad, so ga pri Austrii, katere kapetan sem bil, priključili članski ekipi. Za člane ni igral, je pa dvakrat, trikrat tedensko treniral z nami. Takrat je bil še vezist. Spomnim se ga kot suhega, drobcenega fanta, ki je bil zelo plašen. Na Dunaju so bili vsi presenečeni, ker so ga v klubu porivali naprej, saj so bili prepričani, da je iz njegove generacije veliko bolj nadarjenih fantov, ki bi si prej zaslužili priložnost. Toda očitno so imeli pri Austrii dober občutek. Kot se je izkazalo zdaj, se prav gotovo niso zmotili,'' se dunajskih začetkov komajda 20-letnega nogometaša, ki že štiri leta neprekinjeno igra za člansko reprezentanco Avstrije, spominja Ačimović. ''Bil je zelo sramežljiv. Na nas, ki smo bili med člani, je gledal z velikim spoštovanjem. Kot kapetan sem se seveda trudil, da se je v ekipi počutil. Z njim res ni bilo problemov, vsi smo ga imeli radi. Še zdaj je isti. Dvakrat sem ga srečal na Dunaju, potem ko je že bil pri Bayernu, a se je obnašal enako. Zdi se mi, da še ni povsem dojel, kaj vse je dosegel,'' je še povedal danes 36-letni nekdanji nogometaš, ki se dobro spominja tudi dne, ko je Alaba leta 2009 zapustil Bayern in se preselil v München. ''Kar naenkrat ga ni bilo več na treningih. Slišali smo, da so prišli iz Bayerna in ga vzeli k sebi. Za zgolj 80 tisoč evrov - kar je seveda drobiž v primerjavi s tem, kolikor je vreden danes-, so v Münchnu dobili drobcenega fanta, ki pa je znal igrati nogomet. Pri Bayernu so ga očitno dobro ocenili, ga iz zvezne vrste preselili v obrambo, zelo je napredoval in zdaj je tam, kjer je. Ko ga danes gledam, ga sploh ne morem prepoznati. Fizično je dozorel in še zdaleč ni več tako krhek, kot je bil prej. Lepo ga je gledati. Tudi zanj sem seveda zelo vesel,'' je s pripovedovanjem o temnopoltem Avstrijcu zaključil Ačimović.

Zelo bo presenečen, če Bayern ne bo zmagal

Zanimivo, čeprav sta pri Bayernu dva njegova nekdanja soigralca, bo naš sogovornik v sobotnem finalu pesti stiskal za Borussio Dortmund. ''Težko bi rekel, za koga bom navijal, a Borussia mi je bolj simpatična. Vsi raje navijamo za tiste, ki so manj bogati, in jim privoščimo. Tudi pri meni je tako. Pesti bom stiskal za Dortmundčane. Je pa Bayern velik favorit. Münchenčani so v tej sezoni kot 'stroj'. Če ne bodo zmagali, bo to veliko presenečenje,'' je za konec povedal nekoč najbolj priljubljeni slovenski nogometaš, ki se počasi podaja v trenerske vode.

Ne spreglejte