Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 7. 2016,
7.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

Natisni članek

pohodništvo

Sobota, 9. 7. 2016, 7.25

6 let, 6 mesecev

Slovenski planinski muzej odpira prostor doživetij in bivak II

V Mojstrani lahko po novem obiščete prostor, ki ga v dolini niste vajeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

Bivak II, pločevinasto zatočišče, kamor so se planinci dolga leta zatekali v primeru slabega vremena ali utrujenosti in ki so ga jeseniški ljubitelji gora že leta 1936 postavili visoko nad dolino Vrat, se je preselilo v dolino. Bivak bo po novem stal v neposredni bližini Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani, štiri zaporedne, pod zemljo vkopane sobe pa bodo služile kot prostor doživetij.

Po besedah kustosinje Slovenskega planinskega muzeja Elizabete Gradnik je 80 let star bivak muzeju podarilo Planinsko društvo Jesenice. Gre za drugi bivak, ki so ga zgradili jeseniški skalaši. Zgrajen je bil leta 1936 in postavljen na planoti Na Jezerih, na nadmorski višini 2.118 metrov. Pred letom dni so ga s helikopterjem prepeljali v dolino, medtem ko so pred 80 leti, ko so zatočišče gradili, planinci ves potreben material zanj znosili na svojih hrbtih.

Bivak II (levo) v svojem naravnem okolju na Jezerih in (desno) poleg Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani. Foto: Elizabeta Gradnik. | Foto: Bivak II (levo) v svojem naravnem okolju na Jezerih in (desno) poleg Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani. Foto: Elizabeta Gradnik.

Več kot zgolj eksponat

"Razmišljali smo, kakšne vsebine bi bivaku vdahnili, da ne bi bil samo prazen muzejski eksponat. Prišli smo na več idej. Prostor smo s pomočjo podjetja Enigmarium zasnovali kot prostor doživetij. Bivak smo namestili na plato, ki stoji na skalnjaku, kjer je posajenih 110 planik, zaščitenega gorskega cvetja, ki jih je ob svoji 110. obletnici posadila Semenarna Ljubljana," je povedala kustosinja.  

Bivak je obdan z jeklenico, namenjen pa je vsem. Tistim, ki so v njem že preživeli nevihto, in tistim, ki priložnosti, da ga obiščejo, še niso imeli, bi se pa radi na lastne oči prepričali, kakšno zavetje ponuja. V bivaku bo v kratkem mogoče prisluhniti tudi posnetku pogovora med dvema planincema, ki obujata spomin na pretekle čase.

"Obiskovalci bodo tako izvedeli marsikaj zanimivega iz zgodovine bivaka. Posnetek bo na voljo v angleškem in slovenskem jeziku," je povedala Gradnikova.

Bivak stoji na skalnjaku, zraven pa je urejen gorski vrt, ki ga je v sodelovanju z ministrstvom za kulturo, Občino Kranjska Gora in Turizmom Kranjska Gora uredil Gornjesavski muzej Jesenice – enota Slovenski planinski muzej. Foto: Elizabeta Gradnik. | Foto: Bivak stoji na skalnjaku, zraven pa je urejen gorski vrt, ki ga je v sodelovanju z ministrstvom za kulturo, Občino Kranjska Gora in Turizmom Kranjska Gora uredil Gornjesavski muzej Jesenice – enota Slovenski planinski muzej. Foto: Elizabeta Gradnik.

V podzemlju v prostor doživetij

Pod bivakom je prostor doživetij, ki vabi z imenom Pobeg v bivak. Gre za štiri med seboj povezane prostore, vkopane v zemljo, kjer obiskovalce v stilu priljubljenih "escape roomov" čakajo zagonetke s planinsko tematiko. Med drugim se bodo morali znajti tudi v svetu neviht in nevarnosti.

"Obiskovalci, ki se bodo s pomočjo namigov sami znašli in našli pod do prostosti, bodo svojo pot končali v zgornjem bivaku, tisti, ki bodo imeli težave, pa bodo imeli na voljo rdeč gumb, ki jim bo pomagal uiti iz z železnimi vrati okovanih prostorov."

Vstop v prostor doživetij oziroma t. i. adventure room. Foto: Elizabeta Gradnik. | Foto: Vstop v prostor doživetij oziroma t. i. adventure room. Foto: Elizabeta Gradnik.

"Ne gre za klasičen 'escape room', ampak sobo, ki je prilagojena muzeju. Mislim, da gre za edinstven prostor v Evropi," je ponosna Gradnikova.

Obiskovalci imajo na voljo tudi preizkus virtualnih očal, ki jim bodo pričarala razglede na okoliške hribe, prav takšne, kot so se odpirali na prostoru, kjer je bivak nekdaj stal. S posebnimi aktivnimi očali je sicer mogoče doživeti razgled s kar 30 slovenskih vrhov.

Prostor doživetij in Bivak II, ki sta poleg Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani, bodo odprli danes, 9. julija 2016, ob 16. uri.
Ne spreglejte