Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 10. 2015,
12.52

Osveženo pred

7 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

pohodništvo

Četrtek, 1. 10. 2015, 12.52

7 let, 10 mesecev

Poletna planinska sezona, ki se je bodo z veseljem spominjali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Letošnje poletne planinske sezone se bodo planinci in oskrbniki planinskih koč radi spominjali. Kar 60 odstotkov planinskih koč ima boljši promet, večji obisk in več prenočitev od povprečja.

Gospodarska komisija Planinske zveze Slovenije je ob koncu poletne planinske sezone 2015 izvedla oceno uspešnosti obratovanja planinskih koč na temelju vprašalnika, ki je zajel primerjavo sezone v zadnjem petletnem obdobju glede na:

– število gostov, – število prenočitev, – število prenočitev tujih gostov in – oceno prometa.

Povratne informacije je pridobila za dobro četrtino od 163 oskrbovanih planinskih koč; poleg njih je v Sloveniji še 15 bivakov. Podatki so porazdeljeni tako med kategorijami koč kot med območji, kjer koče stojijo.

"Po oceni oskrbnikov je letošnja sezona v planinskih kočah med boljšimi glede na povprečje zadnjih petih let. Tri petine koč ima boljši skupni promet, po njihovem mnenju je boljši za osem odstotkov v primerjavi z zadnjim petletnim povprečjem. Tako obiska koč kot prenočitev je za pet odstotkov več od zadnjega petletnega povprečja. Delež tujcev se še vedno povečuje in je v primerjavi z zadnjim petletnim povprečjem višji za osem odstotkov," je izsledke analize poletne sezone 2015 v planinskih kočah na predstavitvi za medije strnil strokovni sodelavec PZS Dušan Prašnikar. Skoraj tri četrtine visokogorskih koč ima po lastnem mnenju boljšo sezono od petletnega povprečja z višjim prometom in večjim številom prenočitev. Tudi v kočah v sredogorju in tistih, ki ležijo nižje, pravijo, da je bil obisk boljši in da so ustvarili več prometa.

Visokogorje še posebej privlačno za tujce

Delež tujcev se najbolj povečuje v visokogorskih kočah, kjer je za skoraj petino višji od povprečja, kar je odraz dejstva, da so visokogorske koče najprivlačnejše za obisk tujcev in najbolj turistično promovirane.

Največji obisk in promet v Karavankah

Po oceni sta glede na zadnje petletno povprečje najboljši obisk in promet v planinskih kočah v Karavankah. Tudi v Julijskih Alpah, sicer območju najbolj obiskanih planinskih koč v Sloveniji, kljub povprečnemu obisku opažajo boljši promet.

Koče Kamniško-Savinjskih Alp imajo malenkost boljšo sezono od povprečja zadnjih petih let.

O slabšem obisku poročajo iz koč v Posočju in severovzhodni Sloveniji.

Tudi jeseni in pozimi bodo nekatere planinske koče pustile vrata odprta

Konec septembra večina planinskih koč v visokogorju zapre svoja vrata.

Kljub temu od 163 oskrbovanih koč ostane tudi jeseni in pozimi odprtih ali delno odprtih 118 planinskih koč, večinoma ob koncu tedna in praznikih, nekatere pa tudi ves čas, na primer Dom na Komni, Dom v Tamarju, Domžalski dom na Mali planini.

Skupaj bo v visokogorju vse leto odprtih 11 planinskih koč, od nižjeležečih pa predvsem koče, dostopne po cesti.

Nekatere pozimi zaprte koče v visokogorju imajo zimske sobe. Letos je bil postavljen nov nadomestni Bivak pod Skuto, Bivak II na Jezerih bo zaprt predvidoma do prihodnje sezone, do takrat je v načrtu tudi gradnja novega bivaka v bližini zaprtega Doma Petra Skalarja na Kaninu.

V akciji naj planinska koča na Planet Siol.net je (premočno) zmagal Kum

Vedno več planinskih društev se vključuje v akciji PZS Okolju prijazna planinska koča in Družinam prijazna planinska koča, kar je pomemben korak pri varovanju okolja in v prizadevanjih za večji obisk družin na kočah.

Koče s certifikatom okolju ali družinam prijazna koča in tiste z vgrajeno čistilno napravo so sodelovale v izboru za naj planinsko kočo 2015, ki smo ga na Planet Siol.net izvedli skupaj s Planinsko zvezo Slovenije. To lovoriko je letos prepričljivo osvojil Planinski dom na Kumu (1211 m), za katerega že desetletja skrbi Planinsko društvo Kum Trbovlje.

O častnem, a hkrati zavezujočem nazivu je spregovoril oskrbnik Roman Ledinek ter predstavil odgovorno in razgibano oskrbniško delo v koči, ki je planince prepričala z gostoljubjem, okusno hrano, širnimi razgledi in domačnim vzdušjem.

"Vesel sem, da ljudje radi pridejo na Kum, zadovoljni odidejo in se radi vračajo. Sicer sem oskrbnik Planinskega doma na Kumu šele drugo leto, a je razveseljiv porast obiskovalcev od lani do letos," je povedal Ledinek, njegove besede pa je potrdila tudi predsednica PD Kum Trbovlje Marjeta Bricl: "Z letošnjo in tudi lansko sezono smo zelo zadovoljni. Imeli smo srečno roko pri izbiri oskrbnika, in ko je dom prevzel Roman, se je bistveno povečal obisk na koči, sicer pa na razgledni Kum obiskovalci radi prihajajo, zanimiv in dostopen je za staro in mlado."

Ne spreglejte