Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 6. 2016,
13.52

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

pohodništvo

Ponedeljek, 6. 6. 2016, 13.52

6 let, 7 mesecev

Iz arhiva: Sistem PeakCheck, elektronsko beleženje vzponov

"Kaj, 25 minut do vrha? Moj rekord je samo 19 minut!"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

PeakCheck je sistem za elektronsko beleženje osvojenih vrhov, ki se namesto v klasično planinsko knjižico vpisujejo v virtualno. Sistem je oživel leta 2011, preverili smo, kako je zaživel v praksi.

Elektronski sistem PeakCheck je namenjen virtualnemu shranjevanju planinskih podvigov. V virtualni knjižici vzponov pohodnik tako shranjuje podvige, spomine s potepanj in žige vrhov, ki se samodejno prikažejo ob zabeleženih vzponih. Z osvajanjem vrhov lahko pohodniki sodelujejo v najrazličnejših izzivih, ki so na spletnem portalu www.PeakCheck.com, ali pa se podajo na transverzalo PeakCheck, ki je speljana po priljubljenih slovenskih hribih.

Kaj je bistvo PeakChecka?

Bistvo samega sistema je motivacija za gibanje v naravi, pojasnjuje Špela Ilaš, sodelavka pri projektu PeakCheck. V razvoj aplikacije so vložili 50 tisoč evrov.

"Mesečno pripravljamo najrazličnejše izzive prek spleta, s katerimi poskrbimo za dodatno spodbudo, ki zagotavlja, da vedno več pohodnikov ždenje pred televizorjem ali čim drugim vsaj nekajkrat zamenja za malo intenzivnejšo hojo."

Povod za vzpostavitev PeakChecka so bili interni tekaški  | Foto: Povod za vzpostavitev PeakChecka so bili interni tekaški

Začelo se je z internimi "boji" na Šmarni gori

Prvotna ideja o vzpostavitvi PeakChecka se je porodila skupinici mladeničev, ki so svojo kondicijo redno nabirali na Šmarni gori, priljubljeni pohodniški točki Ljubljančanov in okoliških ljubiteljev hrib(čk)olazenja. Lani smo to predstavili v naši multimedijski #Zgodbi.

"Tudi če smo se še tako trudili, se je vedno našel kdo, ki je rekel: 'Kaj, 25 minut do vrha? Jaz imamo rekord 19 minut!'" pripoveduje Špela. "In to je bil višek!" dodaja.

"Zavedali smo se, da potrebujemo sistem, ki bo realno izmeril, koliko časa nekdo potrebuje od vznožja do vrha. Za vse enako, od točke A do točke B. Na koncu res ni bilo veliko junakov s tako dobrimi rezultati, s kakršnimi so se hvalili na začetku. Sistem na 'Šmarki' je bil vzpostavljen, pohodnikov, rekreativcev in tistih, ki so želeli spremljati svojo kondicijsko pripravljenost, pa je bilo vedno več," pojasnjuje Iljaševa.

Kako uporabljati PeakCheck?

Uporaba CheckPeaka je preprosta. Pohodnik k napravi, ki jo najde pri koči na vrhu, prisloni svoj čip in tako zabeleži svoj vzpon, ki se mu prikaže po registraciji na spletni strani www.PeakCheck.com.

Kje lahko uporabljate PeakCheck?

Naprava za elektronsko beleženje vzponov je trenutno prisotna v 15 gorskih postojankah, od tega so jih deset vzpostavili na začetku letošnje sezone.

Vrhovi, ki omogočajo beleženje vzponov, so: Dom na Zelenici, Gospodična na Gorjancih, Grmada nad Krškim, Koča Cojzarica, Kofce, Kokoška na Krasu, Krvavec, Lisca nad Sevnico, Mariborsko Pohorje, Planina nad Vrhniko, Primož nad Kamnikom, Slivnica nad Cerknico, Šmarna gora nad Ljubljano, Sv. Jošt nad Kranjem in Voje nad Bohinjem.

Ne beleži samo vzponov, meri tudi čas

Za tiste, ki jim pot v gore ne pomeni le miselnega odklopa in kondicijske injekcije, ampak jim je pomemben tudi časovni izziv, so na nekaterih vrhovih (Slivnica nad Cerknico, Primož nad Kamnikom, Planina nad Vrhniko, Jošt nad Kranjem, Šmarna gora) vzpostavili sistem PeakCheck time, kjer pohodnik na določenih poteh poišče vstopno točko, prisloni svoj čip in enako stori na vrhu. Tako poleg osvojenega vrha lahko meri tudi čas vzpona in spremlja izboljšave v svojem uporabniškem računu.

Najtežje je prepričati oskrbnike, precej lažje je pohodnike

Ključek, ki ga prislonite k napravi za odčitavanje vzponov. | Foto: Ključek, ki ga prislonite k napravi za odčitavanje vzponov. Kot rečeno, je k projektu za zdaj pristopilo 15 gorskih postojank (letni strošek je od 350 evrov naprej), kar je glede na število planinskih koč v slovenskih hribih (več kot 178 jih je) relativno malo. Kje so glavni razlogi za to?

"Ni pravijo zaman, da se čas tam gori ustavi. Že ko smo začeli projekt, smo se zavedali, da bo kljub poznejšemu izrednemu zanimanju pohodnikov – to se odraža predvsem na vrhovih, kjer se pomembnosti dodatne ponudbe zavedajo tudi gostinci – oskrbnike in društva težje prepričati, da sta naprava in celoten sistem zanimiva dodana vrednost zanje, če so v sodelovanje pripravljeni vložiti nekaj truda," priznava sogovornica.

Zato so se v ekipi, ki je projekt zastavila in razvila od prvega vijaka do delovanja, ki je danes brezhibno, kot meni Iljaševa, odločili, da koče ob najemu naprave opremijo z vsem potrebnim promocijskim materialom ter pripravljajo najrazličnejše izzive in dogodke, ki na vrhove, ki so opremljeni z napravo PeakCheck, lahko pripeljejo še več pohodnikov.

"Najemnikom stojimo ob strani in jim ponujamo vso potrebno pomoč," poudarja.

Zakaj sistema ne vzpostavi Planinska zveza Slovenije?

Do zdaj sta jih zavrnili le dve planinski koči. "Bolj kot to, da bi imeli zadržke, se sprašujejo, zakaj takšnega sistema ne vzpostavi krovna organizacija PZS, ki bi na takšen način lahko vzgajala nove rodove planincev in dolgoročno omogočila tudi večjo varnost v gorah," razkriva Iljaševa in dodaja: "Tisti, ki so se že odločili za najem naprave, se zavedajo, da tako širijo svojo ponudbo in posledično sporočajo, kako pomembni so zanje pohodniki, ki jih obiščejo."

Naprava za PeakCheck je najprej stala na Šmarni gori in na Joštu nad Kranjem. | Foto: Naprava za PeakCheck je najprej stala na Šmarni gori in na Joštu nad Kranjem.

Oskrbniki planinskih koč lahko sami organizirajo najrazličnejša letna ali polletna nagrajevanja za obisk, vztrajnostna tekmovanja in podobno. Sistem PeakCheck.com jim omogoča, da nimajo nobenih dodatnih stroškov ali porabe časa z vodenjem števila vzponov pohodnikov, saj so rezultati takoj na voljo na spletni strani www.PeakCheck.com.

Za postavitev naprave se zanima vedno več oskrbnikov planinskih koč, saj, kot pravi Iljaševa, rezultati vrhov, ki so vsaj leto dni prisotni v sistemu PeakCheck, govorijo sami zase.

Kaj o sistemu PeakCheck menijo pri Planinski zvezi Slovenije?

Po besedah generalnega sekretarja PZS Mateja Planka Planinska zveza Slovenije možnost uvedbe elektronske vpisne knjige preučuje, so pa ob tem naleteli na težavo dostopnosti do interneta.

"Veliko planinskih koč je na območjih, ki niso pokrita z ustreznim mobilnim signalom, ki bi zagotavljal stabilno internetno povezavo. Poleg tega bi bila investicija v tovrstno opremo za vse planinske koče visoka, PZS pa v tem trenutku teh sredstev nima.

Tako je odločitev za uporabo sistem PeakCheck prepuščena planinskim kočam," pojasnjuje Planko.

Ne spreglejte