Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
17. 10. 2014,
16.14

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ogljikovi hidrati počitek

Petek, 17. 10. 2014, 16.14

5 let, 6 mesecev

Greste na ljubljanski maraton? Potem ustavite konje.

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Od letošnjega ljubljanskega maratona nas loči še natanko en teden. To je teden, v katerem ne bomo natrenirali ničesar več. Koristneje bo, če se bomo dobro spočili.

Se bojite, da niste dovolj dobro pripravljeni za tekaški izziv leta? Ste kakšen trening izpustili, bili bolni in bi radi izgubljeno nadoknadili? Ne počnite tega zadnji teden pred maratonom, saj so zadnji dnevi namenjeni počitku.

To pa ne pomeni, da boste ves teden spali. Tudi v zadnjem tednu je primerno teči, a pozabite na visoko intenzivnost in dolge razdalje. Dva do trije lahkotni teki bodo dovolj, nekaj razgibavanja in kakšno stopnjevanje. Ravno prav, da noge ne pozabijo, kaj je to tek.

Zadnji teden se izogibajte drugih športov

Marsikdo želi tekaški "odmor" izkoristiti za kakšno drugo športno udejstvovanje. To se lahko izkaže za veliko napako. Če ste se zadnje mesece vzdržali nogometa, košarke ali kakšne druge aktivnosti s prijatelji, zdržite še en teden, čeprav imate navidezno morda te dni nekoliko več časa. Kondicije imate res dovolj, a so to športi, pri katerih je gibanje drugačno kot pri običajnem teku, zato je rezultat lahko tako hud "musklfiber", da do tekme ne boste prišli k sebi. Pa tudi kakšne nepotrebne poškodbe ne želite tvegati v zaključni fazi priprav.

Zadnji dnevi pred tekmovanjem tudi niso primerni za plavanje, savnanje ali masaže. Pri teh dejavnostih izgubimo mišični tonus, na tekmi pa boste imeli občutek, da so vaše noge "mehke" in da vas ne ubogajo. Intenzivna masaža in "razbijanje vozlov" lahko pusti boleče posledice še nekaj dni, zato naj bo morebitna zadnja masaža vsaj nekaj dni pred tekmo, maserju pa naročite, naj bo tokrat nekoliko bolj nežen.

Napolnite zaloge, a ne eksperimentirajte

Če niste preveč zagnani in ne tečete na rezultat, potem vam eksperimentiranje s prehrano odsvetujem. Jejte preverjeno hrano, tako v zadnjem tednu kot na dan tekme. Kar se je dobro obneslo na treningu, se bo tudi na tekmi.

Če ste prepričani, da morate glikogenske zaloge dodatno napolniti, potem to počnite zadnje dni, prve dni zadnjega tedna pa naj bo na krožniku hrana z manj ogljikovimi hidrati, da te zaloge nekoliko izpraznimo in v telesu ustvarimo navidezno pomanjkanje. Nekatere študije v zadnjem času so sicer pokazale, da je dovolj že, če vnos ogljikovih hidratov povečamo le zadnji dan ali dva, pred tem pa se prehranjujemo povsem običajno, praznjenje naj tako ne bi bilo potrebno. Izbira je vaša.

Ne razmišljajte preveč o maratonu

Čeprav je za marsikoga nastop na maratonu velik izziv, poskušajte o njem čim manj razmišljati. Predvsem poskušajte odgnati negativne misli in vprašanja, kot so "ali mi bo uspelo", "sem dovolj treniral", "kaj, če mi ne uspe". Če ste primerno pripravljeni, se nimate česa bati. Obremenjevanje z nastopom še nikoli ni prineslo ničesar dobrega. Energijo raje usmerite v vsakdanje stvari.

Na nekatere pozitivno vpliva vizualizacija nastopa. Predstavljate si lahko, kako tečete, kako vam uspeva in kako zadovoljni pritečete v cilj, a bodite usmerjeni le nase in ne na preostale tekače.

Malo treme pred pokom štartne pištole pa mora biti. Se vidimo na štartu!

Ne spreglejte