Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 9. 2017,
13.52

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,15

2

Natisni članek

EuroBasket 2017 anketa Peter Kauzer Štefan Hadalin Dragan Gajić Alen Šket Aleš Mušič Boštjan Cesar Miha Verlič

Nedelja, 17. 9. 2017, 13.52

1 leto, 2 meseca

Anketa pred finalom Slovenija - Srbija

Vsi verjamejo v zmago slovenskih košarkarjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,15

2

Slovenski navijači | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Še nekaj ur nas loči od najpomembnejše tekme v zgodovini slovenske košarke. V velikem finalu se bosta pomerili Slovenija in Srbija. Finale bo na sporedu ob 20.30. Kaj so pred tekmo povedali nekateri znani slovenski športniki?

Pred tekmo smo poklicali nekaj slovenskih športnikov in vsi po vrsti se strinjajo, da so slovenski košarkarji že zdaj dosegli izjemen uspeh. V nedeljo bodo vsi stiskali pesti za naše in vsi so prepričani, da jim zlata medalja ne more uiti.

Boštjan Cesar, kapetan slovenske nogometne reprezentance:

Boštjan Cesar | Foto: Sportida Foto: Sportida "Z veseljem spremljam predstave fantov na prvenstvu. Igrajo v življenjski formi. So borbeni, igrajo s ponosom za Slovenijo, so pravi junaki. Navdušen sem, ko jih spremljam. Na koncu, ko je to najbolj potrebno, jih rada poljubi tudi sreča. To so si zaslužili. Že to, kar so naredili do zdaj, je vredno zlata. Lahko premagamo Srbijo? Seveda. Vsi so premagljivi. To so naši košarkarji dokazali proti Španiji. Vsi so mislili, da ne bodo zmagali, a so pokazali karakter.

"V Istanbulu bo veselo vse do jutra, pisala se bo zgodovina!"

Majhna Slovenija je premagala veliko favorizirano Španijo! Na papirju so v finalu favoriti Srbi, a je mogoče vse. Veselim se krasnega vzdušja. Dvorana bo kot manjši nogometni štadion, pa nekaj tisoč naših navijačev. V Istanbulu bo veselo vse do jutra, pisala se bo zgodovina! Fantom želim veliko sreče. Nobenega ne poznam osebno, sem pa prijatelj s predsednikom KZS Matejem Erjavcem. Privoščim mu vse, kar se dogaja v tem trenutku. Vem, kako je živel za to prvenstvo, kaj vse mi je govoril za igralce in kaj zmorejo. Doživlja sanje, tako kot vsi igralci. Joj, kako rad bi bil na finalnem srečanju, a ne morem. Igramo tekmo ob 18. uri. Če je ne bi, bi bil verjetno v dvorani in navijal za košarkarje. Zelo imam rad košarko. Ko sem bil mlajši, sem na Ježici igral skupaj z Erazmom Lorbkom in Urošem Slokarjem. Bil sem organizator igre, a se nato odločil za nogomet."

Dragan Gajić, rokometaš Veszprema in nekdanji slovenski reprezentant:

"To ne more ostati skrito. To je prava ekipa." | Foto: Sportida "To ne more ostati skrito. To je prava ekipa." Foto: Sportida

"Ogledal sem si vse tekme Slovenije. Še ženo sem prepričal, čeprav sicer ne gleda športa. Poglejte, kurjo polt imam. Te fante je tako lepo gledati. Tako kot rokometaše na tekmi za tretje mesto na svetovnem prvenstvu. To ne more ostati skrito. To je prava ekipa. Zasluži si zlato, prepričan sem, da ga bodo Slovenci dobili. Miselnost ekipe je zmagovalna. Naredili smo preskok v glavah.

V ekipi se zbadajo med seboj

Zbadljivke s Srbi? Na tapeti je Momir Ilić, ob polfinalu s Španci pa je bil Cristian Ugalde. Ključno je, da so vloge razdeljene. Dragić vleče voz, je kapetan, številka ena. Za njim pridejo mladi Dončić in vsi preostali, ki so se prilagodil ekipi. Murić ni igral v polfinalu, ampak selektor je lepo razložil, zakaj. Zmaga je bila tu. To je recept: naša kri, ameriška zmagovalna miselnost in mirnost selektorja."

Peter Kauzer, slovenski kajakaš in srebrni olimpijec:

Peter Kauzer se te dni pripravlja na svetovno prvenstvo v kajaku na divjih vodah v Franciji, kjer je eden izmed favoritov za zlato medaljo. Hrastničan kljub temu redno spremlja slovenske košarkarje na evropskem prvenstvu. S Petrom smo se pogovarjali v petek, pred odhodom na svetovno prvenstvo. Tudi on je pred velikim finalom velik optimist.

 

Štefan Hadalin, alpski smučar:

Štefan Hadalin | Foto: Sportida Foto: Sportida "Ker sem bil z reprezentanco na pripravah v Argentini, žal prvega dela EuroBasketa nisem podrobno spremljal. No, po vrnitvi v domovino me je hitro zajela košarkarska evforija. Ogledal sem si vse tekme. Doživljal sem jih zelo čustveno, predvsem tekmi z Latvijo in Španijo.

"Zaupa fantom, oni pa njemu."

Pri tej Sloveniji me najbolj navdušuje to, da ni prav nič slovenska. Govorim o značaju. Več kot očitno je, da je ekipni cilj veliko močnejši od ciljev posameznikov. Posledično reprezentanca deluje zelo povezano in borbeno, za nameček pod vodstvom odličnega selektorja Igorja Kokoškova. Več kot očitno je, da je to pravi človek na pravem mestu. Zaupa fantom, oni pa njemu. Prav zaradi tega verjamem, da bo padla tudi finalna ovira. Z izjemo Latvije prav nobena reprezentanca ne igra tako hitro kot naša. Če bodo torej fantje zbrani in jim bo znova stekel tudi met, sem prepričan o končnem uspehu."

Aleš Mušič, hokejski reprezentančni napadalec, član Fehervar AV19:

"Res so odlična ekipa, vidi se, da je med njimi odlično vzdušje." | Foto: Vid Ponikvar "Res so odlična ekipa, vidi se, da je med njimi odlično vzdušje." Foto: Vid Ponikvar

"Nore predstave, užitek jih je gledati. Že ko so premagali Francoze, sem rekel, da bodo evropski prvaki. Želim, da pridejo na sam vrh. V to verjamem, saj vidim, kakšno vzdušje je v reprezentanci. Gogi in Dončić sta za seboj potegnila vso ekipo. Dončić skače in se veseli vsake točke, ne glede na to, kdo jo doseže. Res so odlična ekipa, vidi se, da je med njimi odlično vzdušje, da se zelo dobro razumejo, tako da vse skupaj deluje fenomenalno. To je ključ do uspeha. Seveda so pomembno vplivale tudi vse zmage, s katerimi so dobili samozavest. Po videnem sem nam za prihodnost reprezentančne košarke ni bati."

Ne bo lahko

"V polfinalu so naši Špance povem nadigrali. Španci niso imeli nobene možnosti, da bi jih lahko ogrozili, tako da tudi v finalu verjamem v našo zmago. Tekma proti Srbom zagotovo ne bo lahka. Povsem vseeno mi je, kakšna bo razlika, tudi če bo v našo korist odločil koš v zadnji sekundi. Veselim se finala. Takoj po naši tekmi se bova z Vidmarjem (z Luko Vidmarjem sta soigralca pri Fehervarju, op. a.) odpravila domov in si ogledala finale, kot sva si vse do zdaj."

Alen Šket, slovenski odbojkarski reprezentant in član Fenerbahčeja:

"Začeli so verjeti, da lahko domov prinesejo kolajno." | Foto: Vid Ponikvar "Začeli so verjeti, da lahko domov prinesejo kolajno." Foto: Vid Ponikvar

"Ni Slovenca, ki ne bi verjel v končni uspeh košarkarjev. Mislim, da je to, kar so pokazali na tem evropskem prvenstvu, nekaj neverjetnega. Sploh proti Španiji, ko furija dejansko ni vedela, iz katere strani jo Slovenci bombardirajo. Vsekakor na začetku prvenstva niso spadali med kandidate za medalje, ampak so potem z igro hitro dokazali, česa so sposobni. Začeli so verjeti, da lahko domov prinesejo kolajno. Krasi jih ekipna in raznolika igra in do zdaj so vsakega nasprotnika prisilili, da je igral njihovo igro," je uvodoma povedal Šket, ki je prepričan, da bodo fantje v finalu pokazali še eno super predstavo."

Spominja ga na njihov evropski uspeh

"V finalu se ne igra, ampak se zmaga. Navdušili so me vsi kot ekipa, seveda izstopa Goran Dragić s svojimi izkušnjami in znanjem, da ne govorim o Luki Dončiću, ki samo dokazuje, kakšen fenomen je pri 18 letih. Tukaj je tudi Klemen Prepelič, ki ima neverjeten učinek, ko vstopi v igro. Dejansko ni igralca, ki ne bi prispeval k zmagi na tem prvenstvu. To me zelo spominja na naše evropsko prvenstvo pred dvema letoma, ko smo, kot zdaj košarkarji, dihali kot eno. Žal si tekme ne bom ogledal v živo, saj bom z ekipo odpotoval v Ankaro na finale turškega superpokala. Bom pa zagotovo navijal pred televizijo."

Miha Verlič, reprezentančni hokejski napadalec, član VSV Beljak:

"Res lep uspeh slovenskih košarkarjev. Super. Za slovenski šport je odlično, da se dogajajo uspehi. Tekem si v celoti nisem pogledal, sem si pa ogledal nekaj posnetkov in tako spremljal fante. Uvrstitve v finale nisem pričakoval, a ko so vsi košarkarji napovedovali, da gredo na kolajno, sem verjel, da so tega sposobni. Morda je ključ njihovega uspeha tudi v tem, podobno kot pri hokeju, da igrajo oziroma da so kot ena velika družina. Seveda pa imajo kakovost, kot ekipa in kot posamezniki. V finalu pričakujem težko tekmo, a verjamem, da bomo zmagali. Potem ko so Špance, za katere vemo, kako močni so, premagali z res visoko razliko, sploh ne vem, kaj reči. Mislim, da bo šlo tokrat bolj na tesno. V času finala se bomo ravno vračali s tekme v Linzu, tako da ga najverjetneje ne bom mogel gledati, bom pa rezultat spremljal po internetu.

Ne spreglejte