Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
18. 12. 2019,
20.40

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

Natisni članek

Jaka Blažič Alen Omić Klemen Prepelič Slaven Rimac Joventud Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija

Sreda, 18. 12. 2019, 20.40

4 leta, 4 mesece

CEDEVITA OLIMPIJA : JOVENTUT 103:81

Všečno slovo "zmajev" z grenkim priokusom

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09
Cedevita Olimpija Joventut | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Košarkarji Cedevite Olimpije so se v večeru snidenja tretjine zlatih junakov EuroBasketa 2017 kot ena od osmih ekip z blestečo predstavo in zmago proti Joventutu iz Badalone (103:81) poslovili od EuroCupa. Štiri zmage na desetih tekmah so bile premalo za napredovanje.

Cedevita Olimpija Joventut
Sportal Olimpija se je od Evrope poslovila z zanesljivo zmago

Ob poletnem  rebu skupin EuroCupa so pri Cedeviti Olimpiji upali, da bo prav predpraznični obračun z Joventutom eden od vrhuncev evropske sezone. A izkazalo se je, da je bilo gostovanje španskega kluba s Klemnom Prepeličem in Alenom Omićem v sila skromno zasedenih Stožicah le slovo brez pravega rezultatskega naboja. Vsaj za Ljubljančane. Gostje bi si namreč z zmago lahko zagotovili prvo mesto v skupini in ugodnejši razpored v nadaljevanju, a so tokrat naleteli na sproščeno in razpoloženo Olimpijo. Ta je blestela predvsem v večjem delu tretje četrtine, ko si je priigrala dovolj zajetno prednost tudi za nekoliko manj zavzet zaključek.  

Cedevita Olimpija Joventut | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Kmalu po tem, ko se je Prepelić z dvema zaporednima trojkama hitro "zahvalil" za priložnostno darilo, ki ga je v Omićevi družbi pred tekmo prejel iz rok športnega direktorja Olimpije Sanija Bečirovića (6:0), so Ljubljančani izkoristili rezultatsko neobremenjenost ter z všečno napadalno igro ujeli dober ritem. A če so v prvi četrtini tudi zaradi slepih nabojev pri metih za tri točke le držali korak s tekmecem (19:21), so v drugi pritisnili na plin. Strelskemu vlečnemu konju Edu Muriću (14 točk v prvem polčasu) so se pridružili še soigralci (deseterica se je vpisala med strelce). Bili so bolj kreativni in povezani, hkrati pa tudi močnejši v skoku.

Fotogalerija s tekme (foto: Grega Valančič/Sportida)
Fotogalerija
1 / 33

Ob odhodu na osrednji odmor so imeli gostitelji 13 točk naskoka (51:38), ob vrnitvi pa so na krilih Marka Simonovića postregli z delnim rezultatom 12:0. Ko je Jaka Blažič v 25. minuti dosegel 13. točko, je njegova ekipa vodila že za 33 točk (73:40). To je bil pravi strelski festival sproščenih Ljubljančanov, ob katerem je marsikdo pomislil na to, v katero smer bi zavila sezona, če bi se v takšni luči prikazali že na začetku jeseni. Kot bi ob visoki prednosti nato nehote pomislili tudi na vse zapravljene priložnosti, so si nato v nadaljevanju privoščili tudi nekaj črnih minut. A na račun lepe prednosti in pravočasnega svarila trenerja Slavena Rimca so Španci prednost v zadnji četrtini le prepolovili (79:64), realnih možnosti za preobrat pa ni bilo. Na koncu so zmaji celo presegli mejo 100 točk.     

Cedevita Olimpija Joventut | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Tekma z nekdanjim evropskim prvakom iz Badalone sicer ni bila ogledalo letošnje evropske sezone združenega kluba. Obenem razlogov za tokratni poslovilni evropski večer ne gre iskati le pri nedavnem porazu v Franciji. Ljubljančani so si namreč evropsko pot zaznamovali predvsem z izjemno slabim odprtjem sezone. Usodnih je bilo namreč predvsem kar pet zaporednih porazov. Kljub rezultatskemu zasuku v drugi polovici skupinskega dela je bilo to preveč za top 16. To pa je bil, spomnimo, pred sezono tudi glavni evropski cilj.

"Žal mi je, ker imamo kakovost. To smo tudi pokazali. Smo bili pa premalo stabilni. Poleg tega pa ... Malce neumnosti, malo napak, malo nesreče ... Škoda. Na napakah se učimo. Zares si lahko očitamo dva poraza. Nanterre in Joventut. Seveda, velika težava je bil slab začetek. Kako naprej? Treba bo delati in se pripravljati na tekme v jadranski ligi," je črto pod evropsko sezono potegnil Slaven Rimac, ki bo imel zdaj ob zgolj enem tekmovanju, ligi ABA, več časa za delo na treningih.

Cedevita Olimpija : Joventut 103:81 (19:21, 51:38, 79:62)

Dvorana Stožice, gledalcev 1500, sodniki: Laurinavičius (Litva), Rossi (Italija), Isguder (Turčija).

Cedevita Olimpija: Krušlin 8, Boatright 8 (2:2), Hopkins 9 (3:4), Murić 16 (1:1), Mulalić 7 (2:2), Miller-McIntyre 13 (1:1), Blažič 18 (3:3), Stipanović 2, Simonović 14, Zirbes 8.

Joventut: Dimitrijević 13 (5:6), Buford 14 (4:4), Parra 7, Lopez-Arostegui 6, Morgan 3 (0:2), Prepelič 14 (2:2), Kanter 9, Ventura 3, Zisis 8 (2:2), Omić 4 (0:2).

Prosti meti: Cedevita Olimpija 12:13, Joventut 13:18.
Met za tri točke: Cedevita Olimpija 13:28 (Simonović 4, Blažič 3, Krušlin 2, Hopkins 2, Murić, Mulalić), Joventut 6:21 (Prepelič 2, Kanter, Morgan, Parra, Ventura).
Osebne napake: Cedevita Olimpija 21, Joventut 20.
Martin Krampelj
Sportal Pri Cedeviti Olimpiji ''neviden'', zdaj si rešuje kariero v Andori
Marko Jagodić Kuridža
Sportal Uresničevanje črnega scenarija: vodilni molčijo, igralci bežijo
Jaka Blažič
Sportal Evropska grenkoba, jadranski navdih in olimpijske sanje
Ne spreglejte