Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 3. 2016,
17.09

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Bojan Bogdanović Dražen Petrović Brooklyn Nets

Sreda, 16. 3. 2016, 17.09

6 let, 7 mesecev

Večer, ko je oživel spomin na Dražena Petrovića

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Bojan Bogdanovič | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Brooklyn Nets so prišli šele do 19. zmage v sezoni lige NBA, osrednji dogodek tekme pa je bila predstava Bojana Bogdanovića, ki je izenačil strelski rekord legendarnega rojaka Dražena Petrovića.

Letošnja sezona je za Brooklyn in njegovega bogatega ruskega lastnika Mikhaila Prokhorova še ena v vrsti za hitro pozabo. Z 19 zmagami na 67 tekmah so četrto najslabše moštvo lige.

Ena redkih svetlih izjem je bila zadnja tekma, ko so Mrežice dosegle 19. zmago v sezoni proti najslabšemu moštvu lige Philadelphii.

Na tej tekmi je blestel hrvaški košarkar Bojan Bogdanović. Dosegel je 44 točk, kar je njegov osebni rekord v ligi NBA, ob tem pa je izenačil tudi rekord svojega legendarnega pokojnega rojaka Dražena Petrovića. Ta se je pri isti številki ustavil prav tako v dresu moštva Nets, ki je takrat še domovalo v New Jerseyju.

"Iskreno, nisem vedel, da je tudi Petrovič dosegel toliko točk. Bil sem presenečen in ob enem zelo ponosen, da sem izenačil ta rekord," je po tekmi za ameriške medije dejal 26-letni košarkar, ki v ligi NBA igra svojo drugo sezono.

Dražen Petrović je bil edini hrvaški košarkar, ki je presegel mejo 40 točk v ligi NBA. | Foto: Guliverimage/Getty Images Dražen Petrović je bil edini hrvaški košarkar, ki je presegel mejo 40 točk v ligi NBA. Foto: Guliverimage/Getty Images

Petrović tri sezone pri Mrežicah

Dražen Petrović je bil član moštva New Jersey Nets tri sezone, med letoma 1991 in 1993, v zadnjih dveh pa je bilo njegovo povprečje višje od 20 točk.

Svojo rekordno znamko je s številko tri na hrbtu postavil 24. januarja 1993 proti ekipi Houston Rockets, 7. junija istega leta pa se je njegovo življenje tragično končalo v prometni nesreči. Zadnjo tekmo je nekaj ur pred njo odigral proti slovenski košarkarski reprezentanci.

Odkar se je klub preselil v Brooklyn še nihče ni dosegel toliko točk kot 26-letni hrvaški reprezentant. | Foto: Guliverimage/Getty Images Odkar se je klub preselil v Brooklyn še nihče ni dosegel toliko točk kot 26-letni hrvaški reprezentant. Foto: Guliverimage/Getty Images

Lahko bi šel še dlje, vendar se mu je met ustavil

Bogdanović je že v prvem polčasu dosegel 24 točk in bil v zadnji četrtini na poti proti 50 točkami, vendar se mu je met ustavil. Na koncu je za 44 točk potreboval 27 metov, od katerih jih je zadel 17, k temu pa dodal še šest uspešnih prostih metov in osem skokov.

"Poskušal sem, vendar sem zgrešil zadnjih nekaj metov. Rekel sem si: 'V redu, 40 je tudi dobro'," je po rekordni tekmi razlagal 203 centimetre visoki Bogdanović, ki je v letošnji sezoni le trikrat presegel mejo 20 točk.

Navijači v Brooklynu so že nekaj časa čakali na tako učinkovito predstavo katerega od svojih košarkarjev. Nazadnje jo je pred nekaj manj kot štirimi leti prikazal Deron Williams, ko je dosegel 57 točk, odkar pa je se moštvo preselilo v Brooklyn, pa je Bogdanović postavil nov mejnik.

Druga sezona v najmočnejši ligi na svetu

Hrvaški reprezentant, rojen v hercegovskem Mostarju, igra svojo drugo sezono v ligi NBA, kamor je prišel po treh dobrih sezonah pri turškem velikanu Fenerbahčeju. Na naboru lige NBA je bil izbran leta 2011 kot 31. po vrsti s strani Miami Heat, kjer so njegove pravice najprej menjali v Minnesoto, pozneje pa v Brooklyn.

Pred lansko sezono je podpisal triletno in deset milijonov dolarjev (devet milijonov evrov) vredno pogodbo z Mrežicami.

Za razliko od lanske krstne sezone v ligi NBA je letošnje povprečje dvignil na dvomestne številke. V povprečno 26,8 minute na tekmo dosega 10,5 točke in 3,3 skoka.

Ne spreglejte