Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 1. 2024,
12.00

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,52

Natisni članek

Slovenska košarkarska reprezentanca Košarkarska zveza Slovenije Saša Dončić

Četrtek, 18. 1. 2024, 12.00

3 mesece, 1 teden

Saša Dončić po novem športni direktor KZS

Uradno: Saša Dončić v novi vlogi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,52

Vodstvo Košarkarske zveze Slovenije (KZS) je na današnji novinarski konferenci predstavilo novega člana. Novi športni direktor KZS je postal Saša Dončić.

Po nepričakovanem odhodu Raša Nesterovića lansko poletje z mesta generalnega sekretarja Košarkarske zveze Slovenije so pri slovenski košarkarski krovni zvezi v začetku decembra na njegovo mesto ustoličili Aleša Križnarja. Že takrat so napovedali, da bodo v bližnji prihodnosti okrepili tudi strokovni štab KZS, v katerem je imel v preteklosti kot nekdanji košarkar in mentor veliko vlogo ravno Nesterović. Manko, ki je nastal ob njegovem odhodu, bo zdaj med drugim skušal zapolniti Saša Dončić, ki bo prevzel vlogo športnega direktorja KZS.

Matej Erjavec o vlogi Saše Dončića na KZS:

"Saša bo prevzel vlogo športnega direktorja KZS in ne samo moške članske reprezentance, ker bo njegovo delo presegalo okvir sodelovanja z izbrano vrsto. Saša tako ne bo prisoten ob ekipi na klopi, temveč bo na tekmah sedel skupaj z vodstvom zveze. Njegova vloga bo poleg povezave vodstva in reprezentance tudi usmerjanje in spremljanje igralcev ter spremljanje igralcev slovenske lige, igralcev na univerzah ZDA in seveda tudi po Evropi, da bi jih spremljali res podrobno ter videli njihove zmožnosti za igranje v dresu s slovenskim grbom," je ob predstavitvi novega člana KZS povedal predsednik Matej Erjavec

Saša Dončić je po novem uradno član KZS. | Foto: Reuters Saša Dončić je po novem uradno član KZS. Foto: Reuters

Devetinštiridesetletni Dončić je zadnja leta ves čas od blizu spremljal dogajanje v reprezentanci, dolgo je opravljal vlogo strokovnega sodelavca za televizijo, na zadnjem svetovnem prvenstvu na Okinavi in v Manili pa se je mudil v vlogi navijača. Pred tem je deloval tudi kot trener, nazadnje je vodil Ilirijo, prej je vihtel dirigentsko palico pri Šentjurju, trenerske izkušnje pa je pridobival tudi v Radovljici in Škofji Loki, pomembno vlogo pa že več let opravlja tudi pri ljubljanski Iliriji.

"Mislim, da je za to vlogo težko bolj kvalificiran kdo drug kot Saša, ker ni vloge v košarki, ki je on ni opravljal. Če mi je lahko danes na predstavitvi, se ni bilo tako lahko dogovoriti o sodelovanju, ker sva dolgoletna družinska prijatelja in je včasih težko mešati vlogi prijateljstva ter posla. Zaradi tega je vse skupaj malce trajalo, čeprav smo v preteklosti že sodelovali. Z nami je bil tudi na zadnjem svetovnem prvenstvu na Okinavi in v Manili, kjer je prestal tudi preizkus, čeprav tega ni vedel. Mislim, da smo to potezo potrebovali, da smo okrepili vodstvo zveze," je še dejal Erjavec in poudaril, da takšne funkcije v preteklosti na KZS praktično še niso imeli. "Nazadnje je bil v vlogi športnega direktorja leta 2016 Matjaž Smodiš, a on je bil športni direktor moške reprezentance in je sodeloval le z njimi, zdaj bo to drugače. Bolj kot imenovanje funkcije so pomembni vsebina dela, njegov značaj in znanje," je še dodal Erjavec. V ženski reprezentanci to vlogo že od zadnjega kvalifikacijskega okna za evropsko prvenstvo opravlja nekdanja reprezentantka Maja Erkić.

Predsednik KZS Matej Erjavec, športni direktor Saša Dončić in generalni sekretar Aleš Križnar | Foto: www.alesfevzer.com Predsednik KZS Matej Erjavec, športni direktor Saša Dončić in generalni sekretar Aleš Križnar Foto: www.alesfevzer.com

Dončić vesel nove vloge

Ob nastopu nove vloge je bil zadovoljen tudi Dončić. "Vesel sem, da sem postal del te uspešne organizacije. Moja prioriteta bo predvsem komunikacija med košarkarji, ki igrajo v tujini, in štabom ter spremljanje mladih. Tudi v zasebnem življenju sem dosti v ZDA, tako da bom lahko tudi v navezi s košarkarji, ki se kalijo v študentski lig NCAA, saj bo takšnih košarkarjev, ki se odločijo za to pot, kot vse kaže, v prihodnosti še več. Še enkrat ponavljam, res mi je v čast, da sem postal član KZS," je ob nastopu nove funkcije še dodal Dončić, ki ne bo imel vloge pri imenovanju morebitnih selektorjev, bo pa z njimi sodeloval glede nasvetov in morebitnih odločitev pri sestavi moštva.

"Osebno mi je ta vloga izziv in ne poznam človeka, ki bi v tem trenutku takšno ponudbo odbil. To je hkrati tudi potrdilo, da sem v teh letih delal dobro. Imam dobro postavljene ločnice med tem, kaj je posel in kaj prijateljstvo. Tudi ko sem dobil to ponudbo, sem najprej vprašal nekaj ljudi, ali se s tem strinjajo, pri tem imam seveda v mislih tudi Luko, če se s tem sploh strinja. Nisem hotel biti tisti destruktivni člen, ki bi podrl homogenost v tej izbrani vrsti, v mojem interesu je le pomagati tako kot najbolje znam in mogoče še okrepiti vez med vsemi akterji. Nikakor nisem te vloge prevzel zaradi finančne plati, temveč zaradi občutka, ki ti ga da košarka," je zatrdil Dončić, ki bo obdržal tudi svojo vlogo pri Iliriji. 

Saša Dončić | Foto: www.alesfevzer.com Foto: www.alesfevzer.com

Novopečeni dedek se je sicer ravno v preteklih dneh mudil v Teksasu pri sinu Luki in njegovi družini. "Moram priznati, da sem bil predvsem presenečen nad vremenskimi razmerami, ker je bilo zelo mrzlo in česa takšnega res nisem pričakoval. Luka se drugače počuti v redu, zdaj je imel težave z gležnjem. Dallasu je manjkal tri tekme in je delovalo, kot da manjka cel mesec. Danes je že lahko igral, tekmo sem tudi gledal in sem vesel, da se počuti dobro," je dejal Dončić.

Pogled proti februarju in tudi juliju

Poleg novega člana KZS so na slovenski košarkarski krovni zvezi tudi v pričakovanju pestrega februarja, ki bo najprej postregel z zaključnim turnirjem pokala Spar, nato pa bo na delu prvič po svetovnem prvenstvu tudi reprezentanca, ki jo čaka začetek kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Slovenska izbrana vrsta bo odigrala prvi dve tekmi v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Slovenci se bodo v Areni Bonifika najprej 22. februarja pomerili z Ukrajino (ob 18. uri), nato tri dni kasneje še z Izraelom (ob 18. uri). Vse pogosteje sta v mislih KZS tudi julij in nastop v kvalifikacijah za olimpijske igre. 

Preberite še:

Luka Dončić
Sportal Vrnitev Luke Dončića v čustvenem večeru
Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Dallas z opravljenim popravnim izpitom razveselil tudi Dončića
Ne spreglejte