Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 9. 2018,
21.57

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,59

Natisni članek

kvalifikacije za svetovno prvenstvo Rado Trifunović

Petek, 14. 9. 2018, 21.57

2 leti, 8 mesecev

Po kvalifikacijski tekmi Latvija : Slovenija

Trifunović: Tepel nas je sodniški kriterij v drugem polčasu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,59
Rado Trifunović | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Slovenska košarkarska reprezentanca je danes odigrala prvo tekmo v drugem skupinskem delu kvalifikacij za uvrstitev na svetovno prvenstvo. V Rigi so bili Slovenci še petič poraženi v kvalifikacijah, tako pa so si močno priprli vrata za odhod na Kitajsko, kjer bo prihodnje leto odvijalo svetovno prvenstvo.

Na tekmi proti Latviji so v vrstah članske izbrane vrste debitirali Jakob Čebašek, Aljaž Bratec in Gregor Glas, ta je postal tudi najmlajši slovenski košarkar, ki je kadarkoli zaigral za slovensko člansko izbrano vrsto.

Slovenci so tekmo v Rigi dobro odprli in se kljub oslabljeni postavi uspešno zoperstavili Latvijcem, ti so pričakovano veliko poskušali za tri točke. Slovenija je 35 minut dobro sledila ritmu domačih, nato pa je sledil velik padec v igri, ki je četo Rada Trifunovića oddaljil od tako želene tretje zmage.

Luka Rupnik
Sportal Nov poraz Slovenijo še bolj oddaljil od svetovnega prvenstva

Slovenija si je s porazom močno otežila možnost za preboj na svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto na Kitajskem. Varovanci Rada Trifunovića so po sedmih odigranih obračunih na zadnjem mestu skupine I. Ob tem so Ukrajinci danes na domačem parketu presenetili Španijo (76:65), Turki so bili boljši od Črne gore (76:65).

Trifunović kljub porazu zadovoljen z energijo in željo

Trifunović ni našel odgovora na igro razigranih Latvijcev. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Trifunović ni našel odgovora na igro razigranih Latvijcev. Foto: Žiga Zupan/Sportida Po tekmi je selektor Rado Trifunović kljub porazu pohvalil svoje igralce. "Želje, volje in energije igralcem ni manjkalo, hoteli so zmagati, vendar se nam ni izšlo," je srečanje v Rigi pospremil slovenski selektor, ki se je ob tem obregnil tudi ob sodnike. "Malo nas je tepel sodniški kriterij v drugem polčasu, ki je dovoljeval zelo grobo igro pod košema," je po tekmi dejal Trifunović.

V slovenski izbrani vrsti je tekmo zaradi osebnih napak predčasno končal Gašper Vidmar, Latvija pa je skupno imela štiri osebne napake več od Slovencev (26:22). Trifunović je prepričan, da sta bila najboljša latvijska strelca, ki sta skupaj dosegla 36 točk, glavni razlog za poraz Slovenije. "Latvija je imela dva razpoložena evroligaška igralca, Strelnieksa in Timma, ki sta bila jeziček na tehtnici," je sklenil slovenski selektor.

Vidmar: Tudi iz takšnega poraza se moramo nekaj naučiti

Podobnega mnenja kot selektor je bil tudi slovenski kapetan Gašper Vidmar, ki je ravno na dan srečanja proti Latviji dopolnil 31 let. "Želja ni bila sporna, borbenost tudi ne, žal pa smo naredili preveč nepotrebnih napak in v odločilnih minutah izgubili nekaj žog, ki jih ne bi smeli. Škoda, saj je bila zmaga dosegljiva," je po tekmi dejal slovenski center, ki kljub porazu ostaja pozitiven. "Tudi iz takšnega poraza se moramo nekaj naučiti, dvigniti glave in poskušati v ponedeljek odigrati čim bolje," je bil jasen Vidmar.

Slovenski kapetan je na tekmi proti Latviji vknjižil 12 točk in sedem skokov. | Foto: Vid Ponikvar Slovenski kapetan je na tekmi proti Latviji vknjižil 12 točk in sedem skokov. Foto: Vid Ponikvar

Prvi strelec obračuna v Rigi je bil Luka Rupnik, ki je dosegel 19 točk, od tega tudi tri mete izza črte 6,75. Rupnik, ki bo tudi novo sezono preživel v španski Fuenlabradi, je bil razočaran, da se tekma ni izšla po njihovih željah. "Žal se ni izteklo po naših željah. Borili smo se do zadnjih sekund, nekaj časa imeli tekmo tudi pod nadzorom, vsaj tako se je zdelo, v odločilnih trenutkih pa nismo naredili pravih potez. Namesto da bi dali koš, smo ga dobili in na koncu to drago plačali," je dejal slovenski organizator igre.

V ponedeljek obračun s Turki

Natanko leto dni od osvojitve naslova evropskega prvaka bo slovenska košarkarska reprezentanca odigrala naslednjo tekmo v kvalifikacijskem ciklusu. V ponedeljek se bo Slovenija ob 20. uri v Stožicah pomerila s Turki, ki so danes ugnali Črnogorce in so z izkupičkom petih zmag in dveh porazov na drugem mestu lestvice skupine I.

Trio
Sportal Tercet novincev v čevljih evropskih prvakov
Slovenija reprezentanca
Sportal Sankcije, ki jih ne želi nihče izvajati

Kvalifikacije za SP 2019, skupina I

PETEK
Ukrajina : Španija 76:65 (19:12, 17:22, 20:17, 20:14)
Turčija : Črna gora 79:69 (26:18, 19:19, 15:19, 19:13)

Latvija : Slovenija 85:74 (17:16, 23:20, 20:24, 25:14)
Arena Riga, gledalcev 9000, sodniki: Sahin (Italija), Maestre (Francija), Cici (Albanija).

Latvija: Silins 3, Blums 6, Timma 18 (2:2), Strelnieks 18 (6:8), Ate 12 (1:2), Skele 12, Vecvagars 4, Zakis 6, Meiers 6 (2:4).

Slovenija: Randolph 10 (3:4), Rebec 10, Rupnik 19 (6:9), Murić 7 (2:2), Mesiček 8 (4:4), Vidmar 12 (4:8), Čančar 8 (2:2).

Prosti meti: Latvija 11:16, Slovenija 21:29.,

Met za dve točki: Latvija 19:38, Slovenija 13:32.

Met za tri točke: Latvija 12:36 (Timma 4, Ate 3, Blums 2, Strelnieks 2, Silins), Slovenija 9:29 (Rupnik 3, Čančar 2, Rebec 2, Randolph, Murić).

Skoki: Latvija 40 (28 + 12), Slovenija 41 (31 + 10).

Osebne napake: Latvija 26, Slovenija 22

Lestvica

1. Španija 7 tekem – 6 zmag
2. Turčija 7 – 5
3. Turčija 7 – 5
4. Ukrajina 7 – 4
5. Črna gora 7 – 3
6. Slovenija 7  2

Kdo bo potoval na svetovno prvenstvo na Kitajsko?

V drugem delu kvalifikacij za svetovno prvenstvo je v slovenski skupini šest ekip. Naša izbrana vrsta je iz prvega dela prinesla dve zmagi in ima najslabše izhodišče. Na prvenstvo na Kitajsko (2019) bodo potovale tri najboljše reprezentance iz te skupine. V drugem delu bodo moštva odigrala po dvokrožnem sistemu (tekma v gosteh in doma) s tistimi nasprotniki, s katerimi se v prvem delu še niso srečala.

Tekme slovenske reprezentance v drugem delu kvalifikacij za SP na Kitajskem

14. september (Riga), Latvija – Slovenija 

17. september (Stožice), Slovenija – Turčija

29. november, Ukrajina – Slovenija 

2. december, Slovenija – Latvija

22. februar, Turčija – Slovenija 

25. februar, Slovenija – Ukrajina

Jurij Macura
Sportal Od ponižne prošnje za fotografijo do prve skupne akcije
Ne spreglejte