Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
22. 9. 2013,
10.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ante Tomić Erazem Lorbek EuroBasket Barcelona Hrvaška

Nedelja, 22. 9. 2013, 10.53

8 let

Tomić: Nikoli ne bomo tako priljubljeni kot nogometaši

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Hrvaška košarkarska reprezentanca se bo danes potegovala za prvo medaljo na EuroBasketu po letu 1995. V boj s španskim orjakom Marcom Gasolom se bo podal tudi Ante Tomić, soigralec Erazma Lorbka.

V Slovenijo je prispel kot član najboljše peterke evrolige in španskega prvenstva, na evropskem prvenstvu pa, vsaj kar zadeva predstave v napadu, ni izpolnil pričakovanj. Prepogosto je deloval kot prebrana knjiga, njegov odstotek meta iz igre, omeniti velja tudi neprepričljivo izvajanje prostih metov, pa je bil za igralca njegovega kova – 217 centimetrov visoki center – porazen. Manj kot 50-odstoten. Dosegal je manj točk kot jih ponavadi v Španiji, kjer nosi dres Barcelone. Če se že ni izkazal kot posameznik, pa z izbrano vrsto uživa v dosežku, ki predstavlja vrhunec hrvaške košarke zadnjih 18 let. V polfinalu se Hrvatom ni izšlo proti Litovcev, danes jim ostaja tolažilna nagrada, boj za bronasto medaljo, ki se bo v Stožicah začel ob 17.30. "Pred nami je velika priložnosti. Osvojiti medaljo ni tako majhna stvar, sploh za nas. A če bomo želeli osvojiti bron, bomo morali odigrati najboljšo tekmo na prvenstvu. Proti Litvi nismo znali odgovoriti na njen agresiven ritem. Tako z energijo kot z željo. Upam, da bo na tekmi za tretje mesto drugače. Motiv je ogromen, moramo pokazati več moči in energije," razmišlja Ante Tomić, najvišji košarkar hrvaške reprezentance, ki bi lahko po 18 letih boleče suše končno dočakala odličje z velikega članskega tekmovanja.

Vesel, da so izboljšali javno podobo košarke na Hrvaškem

Hrvaško čaka neugoden tekmec. Španija, branilka naslova, je na uvodni tekmi EuroBasketa v Celju nadigrala slovensko sosedo z 68:40 in nakazala, da je (bila) od nje boljša vsaj za razred. Bi lahko Hrvatom pristrigel krila tudi pritisk, ker že tako dolgo čakajo na medaljo? "Ne, pritiska ne čutimo. Že po četrtfinalu sem rekel, da veliko fantov sploh prvič igra četrtfinale takega tekmovanja. Bolj sem vesel, da smo izboljšali status in javno podobo košarke na Hrvaškem. Dobro, nikoli ne bomo tako priljubljeni kot nogometaši. Nogomet je bil pri nas vedno šport številka ena. Težko bi to spremenili, je pa vseeno lepo spremljati hrvaške medije v teh dneh, ko se o nas pišejo tako lepe stvari," čuti zadovoljstvo 26-letni košarkar iz Dubrovnika, ki se dokazuje v Barceloni.

Po novem mu bosta v slačilnici družbo delala dva slovenska soigralca. Boštjan Nachbar bo novinec, z Erazmom Lorbkom pa sta se v sezoni 2012/13 že odlično ujela. Na EuroBasketu se žal nista srečala. "Med prvenstvom se nisva nič slišala, sva se pa o EuroBasketu veliko pogovarjala pred začetkom. Žal je imel operacijo in se ni mogel udeležiti prvenstva. Na turnirju se je videlo, koliko sta Sloveniji manjkala Erazem in njegova igra pod košem," je pohvalil slovenskega zvezdnika, ki mu zdravje ni dopuščalo nastopa pred evforičnim domačim občinstvom.

Slovenija je brez starejšega izmed bratov Lorbek osvojila peto mesto, Hrvaška pa še ima možnost, da osvoji medaljo. V prvem današnjem dejanju se bo pomerila s favoriziranimi Španci, ki so težko preboleli dramatičen poraz v polfinalu s Francozi. Ti se bodo zvečer za evropsko lovoriko udarili z Litvo.

Ne spreglejte