Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
7. 7. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

2

Natisni članek

Union Olimpija Matevž Zupančič suspenz

Četrtek, 7. 7. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Olimpija v iskanju smernic, čas pa neusmiljeno teče

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

2

Namesto da bi bili pri Unionu Olimpiji v velikem pričakovanju današnjega žreba Eurocupa, še vedno nimajo jasne vizije, kako bo klub v bodoče deloval.

Stanje pri slovenskemu košarkarskemu klubu z največ lovorikami ni nič kaj rožnato. Trenerja nimajo, mladi košarkarji odhajajo – nazadnje je odšel nadarjeni Vlatko Čančar k Mega Leksu v Srbijo –, prav tako pa še ni znana vizija za prihodnost.

Povrhu vsega je Union Olimpijo suspendirala še Košarkarska zveza Slovenije (KZS), saj še ni plačala približno 15 tisoč evrov odškodnine za Alena Omića, zato v tem trenutku niti ne more registrirati novih košarkarjev.

Danes bo kroglica te Olimpije v žrebu za prihodnjo sezono Eurocupa, za katerega pa bi morali Ljubljančani izpolniti še finančne kriterije, da bi lahko v njem sploh nastopali. "Na nas je, da se odločimo, ali smo zmožni v tem tekmovanju nastopati ali ne. Odločitev bo znana v dveh dnevih. Težava je v nas samih. S sponzorji in upravo se moramo odločiti, ali smo zmožni prestati ta zalogaj," pravi direktor kluba Matevž Zupančič.

Zame je to bizarno in nelegalno pri oviranju konkurence

Okoli Stožic je v tem trenutku ogromno vprašanj. KZS bo morala Olimpijo, ko bo poravnala obveznosti do Zlatoroga in če se bo odločila za nastop v Eurocupu, ponovno suspendirati, kot zahteva Mednarodna košarkarska organizacija FIBA (ta ne priznava te lige), zato bo v poletnem času še zelo zanimivo.

Direktor kluba Matevž Zupančič čaka na navodila uprave in sponzorjev. | Foto: Direktor kluba Matevž Zupančič čaka na navodila uprave in sponzorjev.

"S tem se bomo ukvarjali takrat. Drugačnega odgovora ne morem zdaj dati. 24 klubov igra v Eurocupu in so verjetno v enakem položaju kot mi. Za vse morajo veljati iste sankcije. Bomo videli, kako bo ECA (organizacija, ki ima pod svojim okriljem evroligo in Eurocup, op. p.) to reševala. Zame je to bizarno in nelegalno pri oviranju konkurence. Fiba pritiska na zveze in naša zveza mora razumljivo slediti njenim navodilom. Vsi skupaj smo v godlji, ki je slaba za košarko. Tako za zvezo, reprezentanco in za klube. To se mora sistemsko rešiti," pravi Zupančič.

Pri Olimpiji, ki je v zadnjih letih dolg znižala s 5,5 na 1,8 milijona evrov – trend v zadnjih dveh letih počasneje pada –, prav tako vlada negotovost o igranju v regionalni ligi ABA. Helios in Krka imata zagotovljeni mesti. Veliko se govori o tem, da bodo Domžalčani še premislili, ali bodo nastopili, in da so si vzeli nekaj časa za premislek.

V Ljubljani medtem čakajo na skupščino regionalnega tekmovanja, ki bo 11. julija, ta pa bo dala vse odgovore, ali bodo zeleno-beli pavzirali ali spet nastopali v ligi ABA.

Veliko lažje bi bilo, če bi jim lahko obljubili, kaj bo v prihodnjih dveh letih

Zaradi rezultatskih neuspehov pa se v Stožicah med drugim ruši sistem, ki so se ga hoteli držati in vztrajati pri njem. Na primer pri vzgajanju mladih košarkarjev. A ker sta odšla tako 19-letni Čančar, kakor tudi 15-letni Amar Mehić, se poraja vprašanje, kakšna bo sploh filozofija kluba v prihodnje.

Iz Olimpije je odšel tudi nadarjeni Vlatko Čančar. | Foto: Iz Olimpije je odšel tudi nadarjeni Vlatko Čančar.

"To vprašanje je na mestu. Pokrovitelji bodo morali nastaviti smernice, ki jim bomo morali slediti. Toliko denarja, kolikor ga bomo imeli, toliko muzike bomo imeli. Z majhnimi vložki nastopati na treh frontah in imeti visoka rezultatska pričakovanja je težko. V kratkem času mora biti razjasnjeno, kaj in kako. Šele potem bomo pripeljali novega trenerja, igralce. Se pa strinjam, da zaradi negotovosti, v katerih tekmovanjih bomo nastopali, in nasploh zaradi dejstva, kako stojimo, mladi odhajajo. Veliko lažje bi bilo, če bi jim lahko obljubili, kaj bo v prihodnjih dveh letih. V zadnjih treh, štirih letih je klub preživel prav zaradi odškodnin. Že dolgo se ni zgodil pobeg iz kluba, saj smo dobili odškodnine. Se pa strinjam, da to ni dobro ne za klub ne za slovensko košarko in ne za reprezentanco," odgovarja Zupančič.

Čaka se na skupščino kluba, na kateri bo natančno znano, kam bo peljala pot košarkarske Olimpije. Čas pa medtem neusmiljeno teče …

Bobni pred današnjim žrebom Eurocupa

1. boben
Lokomotiv Kuban Krasnodar
Himki
Nižni Novgorod
Unicaja Malaga

2. boben
Valencia
Alba Berlin
Bayern
Gran Canaria


3. boben
Cedevita Zagreb
Bilbao Basket
Ucam Murcia
Union Olimpija

4. boben
Hapoel Jerusalem
Lietuvos Rytas
Dinamo Sassari
Stelmet Zielona Gora

5. boben
Zenit St Petersburg
Foxtown Cantu
AEK
Ratiopharm Ulm

6. boben
Budućnost
Partizan
Dolomiti Energia Trento
Grissin Bon Reggio Emilia
Ne spreglejte