Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
6. 9. 2015,
20.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Slovenija Gruzija

Nedelja, 6. 9. 2015, 20.21

8 let

Slovenski strelski in navijaški šov za prvo zmago na EuroBasketu 2015

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po sobotnem porazu proti Hrvaški so slovenski košarkarji v zagrebški Areni z zmago proti Gruziji (79:68) vknjižili prvi par točk na EuroBasketu 2015.

Ko tekmec v 40 minutah igre ne vodi niti enkrat, prednost pa se večinoma giblje krepko prek 10 točk, dvomov o boljšem in zmagovalcu ne more biti. To je slovenska zgodba v drugem dejanju uvodnega dela evropskega košarkarskega prvenstva. Selektor Jure Zdovc je očitno iz slačilnice znal izgnati slabo voljo po porazu s Hrvaško ter psihološko nabrusil svojo ekipo za spopad z Gruzijo.

Ta je morala Slovencem priznati premoč z rezultatom 79:68, ključ do zmage pa se je ob enotnosti v obrambi skrival v izjemno strelski razpoloženosti. Slovenci so na veliko navdušenje glasnih navijačev tekmecu natresli 11 trojk. Sprva je imel strelsko štafeto v rokah Klemen Prepelič, v drugem polčasu pa jo je predal Jaki Klobučarju

Korak držali le 5 minut

Zmaga ni bila ogrožena v nobenem trenutku. Potem ko so premagali trenutke uvodne živčnosti, med katerimi jim je žoga večkrat nerazumljivo spolzela iz rok, so Slovenci hitro ujeli visok ritem zmage. Igra je slonela predvsem na metu za tri točke. Učinkovitost pri tem pa je povečevala samozavest. Po izenačenju v 5. minuti (5:5) se je Zdovčeva četa odlepila od Gruzije.

Ko je Jaka Klobučar v 12. minuti zadel že peto slovensko trojko, je bil na semaforju rezultat 23:15. A bolj kot strelska razpoloženost je lahko v tistih trenutkih slovenskega selektorja veselilo dejstvo, da je njegova peterka začela dosledno izvrševati tudi obrambne naloge.

Prepeličev šov

Gruzinski napad se je zaustavil, v slovenskem pa je vlogo protagonista v šovu prevzel Klemen Prepelič. Bistričan je kaj kmalu začutil, da je naravnal ostrostrelsko roko, zato je neusmiljeno metal. Do odhoda na glavni odmor je ob 100-odstotnem metu dosegel že 19 točk, od tega štiri trojke. Soigralci so mu modro sledili ter vestno skrbeli tudi za skok. V tem elementu so vidno zasenčili košarkarje iz nekdanje sovjetske republike, tako da so si pred iztekom druge četrtine priigrali 15 točk naskoka (41:26).

V kali zatrli gruzinski juriš

Po kar nekaj bolečih zaušnicah je Gruzija po pričakovanjih tretjo četrtino odprla nadvse agresivno. Na prvi juriš je z dvema trojkama najprej odgovoril Klobučar (skupno je v tretji četrtini dosegel kar 15 točk). Strelski val pa je nato zajel še Zorana Dragića. Ta je zaradi treh hitrih osebnih napak v prvem polčasu na parketu prebil zgolj slabe štiri minute, se v igro vrnil v 26. minuti ter kmalu zatem zadel trojko za vodstvo s 16 točkami naskoka (55:39).

Ugodna prednost je Sloveniji dovoljevala umirjanje tempa igre. Zdovčevi izbranci so igrali nadvse rutinirano, vajeti igre držali trdno v svojih rokah, strelske rafale z razdalje pa so občasno zamenjevale tudi žoge po globini proti centrom, tako da je več kot 4 tisoč slovenskih navijačev lahko uživalo in zgolj ugibalo o končni prednosti. Ob zadnjem pisku sirene je po nekaj bolj ležernih slovenskih minutah ta sicer znašala "le" 11 točk, na vrhuncu premoči pa celo 22.

Dan počitka, nato zagrebška trilogija

Po dveh tekmah s polovičnim izkupičkom čaka slovenske košarkarje prost ponedeljek, ki ga bodo izkoristili za počitek in pripravo na niz treh tekem. V obračunih z Nizozemsko, Grčijo in Makedonijo bodo skušali potrditi nedeljsko kakovostno predstavo, si zagotoviti zanesljivo napredovanje med najboljših 16 evropskih ekip in si morebiti izboriti tudi ugodno izhodišče pred osmino finala.

Ne spreglejte