Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 6. 2019,
18.41

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

evropsko prvenstvo 2019 Damir Grgić Teja Oblak Nika Barič Eva Lisec Madžarska Niš

Četrtek, 27. 6. 2019, 18.41

2 leti, 11 mesecev

Poročilo s tekme Slovenija : Madžarska

Slovenke odprle evropsko prvenstvo v Nišu z nesrečnim porazom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00
EuroBasket2019 Ž: Slovenija - Madžarska | Slovenke so prvo tekmo EP izgubile. | Foto Vid Ponikvar

Slovenke so prvo tekmo EP izgubile.

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je v 1. krogu evropskega prvenstva v Nišu (skupina C) izgubila proti Madžarski s 84:88 (22:25, 36:39, 59:69).

EuroBasket 2019: Slovenija - Italija
Sportal Slovenke redni del EP končujejo s porazom, za četrtfinale proti Belgiji

Evropsko prvenstvo v Nišu se je za Slovenijo začelo na najslabši možen način. Izbranke selektorja Damirja Grgića so v zadnji minuti nesrečno izgubila proti Madžarski, hkrati pa se je v tretji četrtini poškodovala ena ključnih igralk Eva Lisec.

Kako huda je poškodba mečne mišice, bo znano v prihodnjih urah, zagotovo pa je poraz hudo prizadel dekleta, ki so v Srbijo odšla s ciljem, da se uvrstijo na eno od prvih treh mest v skupini, ki vodijo v nadaljnje tekmovanje. Najboljša ekipa bo neposredno napredovala v četrtfinale, drugo in tretjeuvrščeni pa čaka repesaž.

Poraz, potem ko je Slovenija vodila večji del tekme, je še toliko bolj tragičen, saj so imele punce na tribunah dvorane Čair glasno podporo približno 300 slovenskih navijačev.

Slovenke nova preizkušnja čaka že čez manj kot 24 ur; v petek ob 16. uri se bodo pomerile s prvimi favoritinjami skupine C, Turkinjami.

Pred dvema letoma v Pragi, ko je Slovenija prvič nastopila na ženskem eurobasketu, je zgodovinski prvi koš dosegla Teja Oblak. Tokrat je ta čast pripadla Evi Lisec za 2:3. Celjanka je nato zadela tudi za prvo vodstvo Slovenije (9:7) in ista igralka je bila znova natančna v 15. minuti, ko so slovenska dekleta prvič prišle do dvomestne prednosti (35:24).

Fotogalerija
1 / 28

Lepa prednost, ki so si jo priigrale s pametno igro in čvrsto obrambo, proti kateri se nista znašli niti 208 centimetrov visoka Bernadette Hatar niti zvezdnica iz lige NBA, Američanka Yvonne Turner, je do odmora skoraj splahnela, a odličen začetek drugega polčasa je Slovenijo znova popeljal do prepričljivega vodstva.

Delni izid 12:2 v prvih dveh minutah in pol je pomenil 51:38, trojka Oblakove za njeno 15 točko pa rekordnih 54:40.

Pisala se je 29. minuta, rezultat na semaforju pa je bil 65:55. 192 centimetrov visoka Eva Lisec (192 cm) je obležala na parketu, slovenski gledalci so obnemeli, izraz na njenem licu pa je kazal na hude bolečine v predelu mečne mišice na levi nogi.

Najvišja igralka Slovenije je s pomočjo zdravniške službe odšepala z igrišča, izguba ene ključnih košarkaric pa je bil šok za soigralke. Prednost je na začetku zadnje četrtine splahnela na 69:65.

Čeprav so punce znova ušle na 76:67, je nov udarec sledil v 34. minuti. Peto osebno napako je dobila Shante Evans in Slovenija je ostala še brez druge najmočnejše adutinje pod obročema.

Tega enostavno ni bilo mogoče nadoknaditi. Praznino pod obročema je izkoristila najvišja igralka v Evropi Hatarjeva, ki je v drugem polčasu dosegla 15 točk od skupno 21 točk, razigrala pa se je tudi Američanka Turnerjeva, ki je bila s 23 točkami na koncu prva strelka tekme.

Prav njeni dve trojki v zadnjih treh minutah so bile ključne, da je Madžarska nadoknadila zaostanek in osemdeset sekund pred koncem tekme prvič po začetnih 3:0 prešla v vodstvo (85:83). Navkljub obupnim poskusom Slovenk ga je zadržala vse do konca in se veselila uvodnih dveh točk.

"Če bi Eva Lisec ostala na parketu, bi mi tekmo dobili"

Damir Grgić, selektor Slovenije: "Čestitke Madžarski za zmago. Ali je zaslužena ali ne, zdaj ni več vprašanje. Prepričan pa sem, da če bi Eva Lisec ostala na parketu, bi mi tekmo dobili. Igrali smo všečno košarko, dobro v napadu, kjer smo si pripravili veliko odprtih metov in dosegli nekaj lahkih košev, slabo pa smo odigrali obrambo. Dobili smo preveč košev in ko je igrišče zaradi petih osebnih napak zapustila še Evansova, nismo imeli več obrambe za visoko Hatarjevo. Pred nami sta še dve tekmi in nikakor se ne mislimo predati. Že jutri gremo na zmago proti Turčiji. Mislim, da smo dobro psihično pripravljeni, vprašanje je le, kako huda je poškodba Liščeve. Po prvih informacijah zdravniške službe, mislim, da ne gre za nekaj hujšega."

Teja Oblak: "Škoda, da se nam ni izšlo, saj smo imeli večji del tekmo pod nadzorom. Ključno je bilo to, da smo v končnici ostale brez dveh visokih igralk in zato v zadnjih minutah izgubile nekaj odločilnih skokov. A tako pač je v športu. Razmišljati moramo naprej, ne pa gledati nazaj, saj poraza ne moremo več izbrisati. Veliko bo še takšnih tekem in na primer pred dvema letoma v Pragi smo prav tako tesno izgubile uvodno preizkušnjo, nato pa naslednji dan zmagale. Upam, da bo tako tudi jutri proti Turčiji."

Slovenija : Madžarska 84:88 (22:25, 36:39, 59:69)

Dvorana Čair, gledalcev 500, sodniki: Ciulin, Csender (oba Romunija), Mendoza Holgado (Španija).

Slovenija: Oblak 21 (1:2), Prezelj 13 (4:6), Barič 7 (2:4), Jakovina 5, Lisec 13 (1:3), Friškovec 7 (2:2), Evans 18 (2:2).

Madžarska: Dubei 7 (1:2), Raksanyi 2, Studer 17 (6:6), Varga 4 (2:2), Horti 4 (2:2), Lelik 2, Turner 23 (7:7), Hatar 21 (7:11), Zele 8. 

Prosti meti: Slovenija 25:32, Madžarska 12:19.

Met za dve točki: Slovenija 24:52, Madžarska 24:40.

Met za tri točke: Slovenija 8:20 (Oblak 4, Prezelj, Barič, Jakovina, Friškovec), Madžarska 5:19 (Studer 3, Turner 2).

Skoki: Slovenija 35 (20 + 15), Madžarska 38 (26 + 12).

Osebne napake: Slovenija 30, Madžarska 22.

Pet osebnih: Evans (34.), Jakovina (40.).

 

Ne spreglejte