Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
2. 5. 2015,
23.51

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Blaž Mesiček Union Olimpija Gašper Potočnik Matevž Zupančič talent

Sobota, 2. 5. 2015, 23.51

7 let, 12 mesecev

Slovenija ima novega talenta: Najmanj enakovreden Goranu Dragiću

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenija ima v Blažu Mesičku košarkarja, ki zelo veliko obeta. Član Olimpije je na dobri poti, da postane vrhunski košarkar. Po mnenju njegovega trenerja Gašperja Potočnika v sebi nosi velik talent.

Pred dvema sezonama je Blaž Mesiček iz Grosuplja prišel v Union Olimpijo, kjer zdaj vadi pod taktirko Gašperja Potočnika. V tej sezoni je s 17 leti kot posojeni košarkar – tako kot še nekateri njegovi soigralci pri Olimpiji – igral za škofjeloški LTH Castings in bil z 21,1 točke na tekmo najboljši strelec druge lige (v statistiko je vpisal še štiri skoke in 2,8 podaje na tekmo). Bil je med najzaslužnejšimi, da je gorenjski klub osvojil prvo mesto in si zagotovil napredovanje v prvo slovensko ligo. Na zadnji tekmi sezone proti Parkljem je prikazal najboljšo predstavo, potem ko je dosegel 34 točk in imel z osmimi skoki statistični indeks 40.

Prav tako je pomagal mladinski ekipi Olimpije do naslova državnega prvaka in na zaključnem turnirju prispeval največ točk. Veliki finale proti Krki je končal pri 18 točkah, nasproti pa so mu stali tudi več kot leto dni starejši košarkarji.

Njegovo igralno mesto je na položaju visokega branilca, čeprav lahko s 195 centimetri zaigra tudi na mestu organizatorja igre. Čez dober mesec, ko bo dopolnil 18 let, bo podpisal prvo profesionalno pogodbo, pri Olimpiji pa si želijo, da bi še naprej nadaljevali skupno zgodbo, saj mu želijo nameniti prostor v članski ekipi.

"Je najmanj enakovreden, če ne pri nekaterih stvareh boljši od Gorana Dragića v njegovih letih"

"Blaž bi lahko že v tem trenutku igral s člani. Nekoliko težav bo imel le, ker se pri članih igra čvrsta košarka. Vendar nočemo prehitevati, da bi že zdaj pridobil kakšen kilogram. Za to ni potrebe. Fizično moč bo pridobil sčasoma, ko bo njegovo telo doraslo. Nima smisla prehitevati. Morda bo moral malce napredovati še v obrambi, je pa tudi v tem segmentu že videti izboljšanje, a ima še rezerve," je o igralcu, ki vadi pod njegovim okriljem, dejal Potočnik.

Nato se je dotaknil njegovih lastnosti: "Je zelo raznovrsten košarkar, izredno prodoren ter iznajdljiv na različnih položajih. Prav tako je zelo soliden strelec, skočen in dober atlet. Manjka mu še kakšen kilogram in malce dela na fizični moči, sicer pa je super igralec. Če ga primerjam z Goranom Dragićem v njegovih letih, mu je najmanj enakovreden, če ne pri nekaterih stvareh boljši. Je pa res, da je bil Goran v določenih segmentih boljši atlet, vendar Blaž prav tako zelo dobro razume košarko. Taktično je že v tem trenutku zelo podkovan. Čaka ga lepa prihodnost."

Blaž je zanimiv tudi za evropske velikane, saj velja za zelo nadarjenega košarkarja, ki bo lahko ob pričakovanem in želenem napredku postal eden od stebrov slovenske reprezentance, zato si pri Olimpiji želijo, da bi prvo profesionalno pogodbo podpisal z njimi.

Direktor Olimpije: Vsi si želimo, da z dogovorom uspemo

"Zanimanje zanj je bilo že pred prihodom iz Grosuplja. Klubi so si ga želeli, zato nas je že tedaj veselilo, da smo bili s ponudbo uspešni. V dveh sezonah je upravičil investicijo, pridno delal in napredoval. Blaž je v tej sezoni z igranjem za škofjeloški LTH Casting dokazal, da lahko nosi ekipo na tej ravni, in verjamemo, da si je prislužil, da potrka na vrata članske ekipe Uniona Olimpije že v prihodnji sezoni. Vsi si želimo, da bo dogovor uspešen, tako kot smo bili uspešni pri Vlatku Čančarju, drugem slovenskem igralcu, tudi reprezentantu, ki je delal po podobnem programu. Vemo, da nas čaka težka naloga, da se pod vsemi rezultatskimi pritiski, s katerimi se vedno spopada naš klub in ki včasih niso povsem v skladu s finančno realnostjo, vendarle najde močna vloga za domače mlade upe," razlaga direktor Olimpije Matevž Zupančič.

"Velik del te naloge je seveda na trenerjih, enako velik pa na igralcih, ki se pri garanju ne smejo ustaviti. Slava jim ne sme stopiti v glavo in si morajo vsako minuto izboriti skozi priprave in treninge. Težave pri omenjenih talentih, kot je letos tudi npr. Vasilije Vučetić, ne vidimo. Potrebno je le potrpljenje pri fizičnem dozorevanju igralcev. Stvari se ne sme prehitevati. Potrpežljivi moramo biti mi, igralec, njegovi zastopniki in zlasti starši," pa o Mesičku še pravi Zupančič.

Ne spreglejte