Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 4. 2022,
6.00

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić Brooklyn Nets New York Knicks Detroit Pistons Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA

Četrtek, 7. 4. 2022, 6.00

2 leti

Liga NBA, 6. april

Dončić v svojem slogu, Dallas na njegovih krilih poletel do posebnega mejnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68
Luka Dončić | Luka Dončić je za zmago prispeval 26 točk, 14 asistenc in osem skokov. | Foto Reuters

Luka Dončić je za zmago prispeval 26 točk, 14 asistenc in osem skokov.

Foto: Reuters

Košarkarji Dallas Mavericks so na gostovanju s 131:113 povozili Detroit Pistons, Luka Dončić pa je za zmago prispeval 26 točk, 14 asistenc in osem skokov. Skupaj z Jalenom Brunsonom sta dosegla 50 točk, Dallas pa je osvojil 50. zmago v sezoni, kar se je zgodilo prvič po sezoni 2014/15. V boju za prevlado v New Yorku so bili uspešnejši Brooklyn Nets našega Gorana Dragića, ki zaradi covidnega protokola ni mogel pomagati soigralcem. Kevin Durant se je ob tem veselil trojnega dvojčka - 32 točk, 11 asistenc in 10 skokov.

Luka Dončić Cleveland
Sportal Neupravičeno
Kyrie Irving
Sportal Pomembna zmaga za Brooklyn Nets, Dragić spet ni mogel igrati

Dallas Mavericks so po ponovni zmagi, ki je imela poseben pridih, trdno na četrtem mestu v zahodni konferenci in imajo dve zmagi več kot peti Utah Jazz ter poraz več od tretjih Golden State Warriors. Z novo zmago ali porazom Utaha bi si v končnici priigrali prednost domačega terena, lahko pa se zgodi, da bodo v izločilne boje vstopili kot tretje najboljše moštvo Zahoda.

Že obračun v noči na soboto bi lahko veliko postavil na svoje mesto, saj gostijo neprepričljivi Portland Trailblazers, ki so na zadnjih desetih tekmah zmagali vsega enkrat.

Dončićeva podaja, ki je navdušila

Da bi se lahko letos spisala posebna zgodba, pove tudi podatek, da je Dallas ponoči dosegel 23. zmago na gostovanju v tej sezoni. Njegovo razmerje zmag in porazov je trenutno 50:30. Pred sedmimi leti se je to nazadnje zgodilo, a so bili takrat Mavericks na izjemno močnem Zahodu šele na sedmem mestu (50 zmag – 32 porazov) in nato v prvem krogu končnice izgubili proti Houston Rockets. V šampionski sezoni 2010/11, ko so osvojili naslov prvaka, so redni del končali s 57 zmagami in 25 porazi.

Luka Dončić, ki si je prislužil četrto osebno napako v začetku tretje četrtine, je obračun končal pri 26 točkah, 14 asistencah in osmih skokih. Dva skoka sta mu torej zmanjkala za 11. trojni dvojček v tej sezoni. Sicer ni bil razpoložen pri metu za tri točke, saj je zadel le dve trojki iz enajstih poskusov, je pa zato razigraval soigralce in skrbel za lepe poteze.

Če bi tokrat zadel dve več, bi izenačil klubski rekord Marka Aguirreja iz leta 1983, ko je na šestih zaporednih tekmah presegel mejo 30 točk.

Vrhunci igre Detroit Pistons : Dallas Mavericks

Zgodba Dallasa je povsem drugačna, kot smo jo gledali takoj po božičnih praznikih, ko so bili pri vsega 16 zmagah in kar 18 porazih. Osnovnošolci bi kot iz topa izstrelili, da so v nadaljevanju tako naredili delni izid 34:12 in se povzpeli med najboljše na Zahodu.

"To je impresivno. Vem, da smo sezono začeli v nekoliko počasnejših ritmih, a vemo, da je treba na koncu odigrati 82 tekem. Sezona je dolga in v tem času imaš vzpone in padce. Ponosen sem na to, kako smo igrali, in upam, da bomo redni del končali pri 52 zmagah," je o preporodu spregovoril Dončić.

Glavni trener Jason Kidd je ob tem dejal: "Resnično verjamemo, da smo ekipa. V napadu igramo ekipno, v obrambi igramo ekipno. Drug drugemu si pomagamo. Zavedamo se, da je Luka velik del tega moštva, vendar imajo tudi preostali fantje svojo vlogo in igrajo na visoki ravni. Ne more le ena oseba zmagati na 50 tekmah. Za to je potrebna ekipa in to imamo v naši garderobi. Fantje zaupajo drug v drugega in se zraven zabavajo. In to šteje."

Lani v domači dvorani neuspešni

Jalen Brunson je bil s 24 točkami drugi najboljši strelec Dallasa. Skupaj z Dončićem sta jih torej prispevala 50, in če se poigramo s številkami, je to ravno toliko, kolikor zmag ima klub iz Teksasa na svojem računu. Po dobri predstavi je organizator igre poudaril, da bo v zaključku rednega dela ključno, da si s soigralci priigrajo prednost domačega terena, čeprav lani niti enkrat niso zmagali na domačem terenu v prvem krogu končnice, v kateri so jih obakrat izločili Los Angeles Clippers: "Veliko nam bi pomenilo. Veliko bi pomenilo našim navijačem. Zavedam se, da nam lani ni uspelo zmagati na domačem terenu, vendar verjamem, da smo letos drugačna ekipa."

Vrhunci Dončićeve igre

Po koncu prve četrtine sicer še ni kazalo, da bodo imeli košarkarji Dallasa lahko delo proti Detroitu, saj je ta vodil s 34:32. Pred odhodom na polčas so gostje nekoliko odskočili, ko je Dončić zadel prosta meta za 65:58. Stvari so se nato postavile na svoje mesto v tretji četrtini, v kateri je Dallas vodil že s 16 točkami razlike (99:83). Pri domačih, za katere je spet dobro igral kandidat za novinca leta Cade Cunningham - 25 točk, 9 asistenc in 7 skokov -, se je poznala kratka klop, kar je četa Jasona Kidda znala izkoristiti in dosegla nova zmago.

Durant letel, Dragić ni bil del newyorškega derbija in velikega zmagoslavja

Pomembno zmago so ponoči dosegli tudi Brooklyn Nets. V newyorškem derbiju so s 110:98 premagali New York Knicks. Tudi tokrat niso mogli računati na Gorana Dragića, ki je manjkal zaradi covidnih protokolov. Blestel je Kevin Durant, ki je skupaj s soigralci preobrnil potek tekme. Nets so namreč ob začetku drugega polčasa zaostajali že za 21 točk (50:71), prav Durant pa je bil tisti jeziček na tehtnici, da se je razmerje sil na parketu Madison Square Garden spremenilo.

V drugem polčasu je namreč dosegel 23 od skupno 32 točk. Zadnja četrtina je bila nato povsem v znamenju njegovega moštva, ki jo je dobilo s kar 38:16, Durant pa se je na koncu veselil še trojnega dvojčka – 32 točk, 11 asistenc in 10 skokov.

Dragićev klub je trenutno na osmem mestu v vzhodni konferenci. Jasno je, da si bo moral končnico zagotoviti prek dodatnih kvalifikacij, a bi bilo dobrodošlo, da bi redni del končal na sedmem mestu, saj bi imel prednost domače dvorane. In prav proti sedmemu Clevelandu, ki ima zmago več, bo Brooklyn igral v noči na soboto.

Liga NBA, 6. april: 

Detroit Pistons : Dallas Mavericks 113:131
Cunningham 25, 9 as., 7 sk., Stewart 19, 14 sk.; Dončić 26 (met za 3 2/11, za 2 6/10, prosti meti 8/13), 14 as., 8 sk., 1 ukr. žoga, 6 izg. žog v 34 min., BRunson 24, Dinwiddie in Finney-Smith 13

New York Knicks : Brooklyn Nets 98:110
Burks 24, Barrett 23, 7 sk., 7 as.; Durant 32, 11 as., 10 sk., Irving 24, 8 sk., 7 as.

Atlanta Hawks : Washington Wizards 118:103
Young 30, 11 as., Gallinari 26, 10 sk., Bogdanović 18; Porzingis 26, 18 sk., Kispert in Gafford 12

Chicago Bulls : Boston Celtics 94:117
DeRozan 16, Vučević 13; Brown 25, Horford 17, 10 sk., Tatum 16, 10 sk., 8 as.

Utah Jazz : Oklahoma City Thunder 137:101
Bogdanović 27, Gobert 20, 10 sk.; Hoard 23, Roby 18

Los Angeles Clippers : Phoenix Suns 113:109
Powell 24, George 19, 9 sk.; Wainright 20, Holida 16

Lestvica:

Pascal Siakam
Sportal Toronto po podaljšku premagal Boston, Jokić spet blestel
 

 

Ne spreglejte