Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
6. 4. 2022,
4.00

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,72

5

Natisni članek

MVP Luka Dončić Luka Dončić

Sreda, 6. 4. 2022, 4.00

2 leti

Neupravičeno

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,72

5

Luka Dončić Cleveland | Luka Dončić je s predstavami, ki jih kaže, med najboljšimi v ligi NBA. Povrhu vsega je učinkovit tudi njegov Dallas, kar daje njegovemu igranju dodatno težo. | Foto Reuters

Luka Dončić je s predstavami, ki jih kaže, med najboljšimi v ligi NBA. Povrhu vsega je učinkovit tudi njegov Dallas, kar daje njegovemu igranju dodatno težo.

Foto: Reuters

Redni del sezone lige NBA se bo končal 10. aprila, šele nato pa se bo začel pravi rock'n'roll v boju za laskavo lovoriko. Nekatere posamične bodo podelili že prej, med njimi pa bo najbolj izstopala prestižna trofeja MVP za najkoristnejšega košarkarja rednega dela. Luka Dončić ima številke, s katerimi bi lahko konkuriral za sam vrh, a ga na uradni strani lige ne postavljajo v družbo najboljših petih.

Luka Dončić
Sportal Številne neznanke na poti Dončića in Dragića

Na NBA.com so prejšnji petek naredili predzadnji prerez uspešnosti košarkarjev v ligi NBA in nekoliko prilagodili lestvico, ki razvršča najkoristnejše košarkarje v najmočnejšem košarkarskem klubskem tekmovanju. Vodilni položaj je v rokah lanskega prejemnika nagrade MVP Nikole Jokića (Denver Nuggets). Po zadnji razporeditvi košarkarjev je na drugem mestu Giannis Antetkounmpo (Milwaukee Bucks), tretji je Joel Embiid (Philadelphia 76ers), četrti Jayson Tatum (Boston Celtics) in peti Devin Booker (Phoenix Suns).

Lestvica v boju za nagrado MVP na uradni strani lige NBA

  Košarkar Klub Točke Skoki Asistence Zmage/porazi
1. Nikola Jokić Denver Nuggets 26,8 13,7 8 47/33
2. Giannis Antetokounmpo Milwaukee Bucks 30,1 11,6 5,8 49/30
3. Joel Embiid Philadelphia 76ers 30,2 11,6 4,2 49/30
4. Jayson Tatum Boston Celtics 27 8 4,4 49/30
5. Devin Booker Phoenix Suns 26,6 5 4,9 63/16
6. Luka Dončić Dallas Mavericks 28,3 9,1 8,7 49/30
7. DeMar DeRozan Chicago Bulls 28 5,3 5 45/34
8. Ja Morant Memphis Grizzlies 27,6 8 4,4 55/24
9. Kevin Durant Brooklyn Nets 30,1 7,3 6,1 41/38
10. Karl-Anthony Towns Minnesota 24,6 9,8 3,6 45/35
*Statistika je bila narejena 6. aprila.

Dončić se ne ozira na lovoriko MVP, zanimajo ga zmage Dallasa

Iz najboljše peterice je bil izrinjen slovenski košarkarski mojster Luka Dončić, ki je res nekoliko zadržano vstopil v sezono, a je na preteklih 22 tekmah v povprečju dosegal 32,3 točke, 9,6 skoka in 7,8 asistence. Na zadnjih petih, na katerih je vknjižil štiri zmage, celo 33,8 točke, 10,2 asistence in 9,2 skoka na tekmo.

Luka Dončić | Foto: Reuters Foto: Reuters

V nedeljo je tako premagal Antetokounmpa in druščino Bucks ter bil z 32 točkami, 15 asistencami in osmimi skoki najboljši posameznik na parketu. In to na gostovanju. Ta petek bi ga zato morali spet uvrstiti med najboljšo peterico, zlasti če bo blestel tudi v noči na četrtek proti Detroit Pisons.

Če pogledamo statistiko v vsej sezoni, je Luka pri naslednjih številkah: 28,3 točke, 9,1 skoka in 8,7 asistence. Član Mavericks bi moral biti brez kančka dvoma uvrščen v rang Jokića, Antetokounmpa in Embiida, saj ima Dallas enako ali celo boljše razmerje zmag in porazov od klubov teh treh košarkarjev. Ta vidik pa se v boju za nagrado MVP prav tako upošteva.

A Dončić se za ta naziv ne zmeni: "Mediji govorite o tem. Temu ne posvečam preveč pozornosti. Nekaj sem videl, vendar ni pomembno. Zmagujemo. To me zanima. Naš cilj je, da bomo imeli v prvem krogu končnice prednost domačega terena. Tako blizu smo. Imamo še tri tekme in to je trenutno naš cilj."

Luka Dončić
Sportal Dončić znova čaral in začaral tudi enega največjih zvezdnikov lige NBA #video

V igri je še tretje mesto

Če bo redni del končal v svojem slogu, bi lahko resneje kandidiral za laskavo lovoriko, ki se ji v karieri noben slovenski košarkar ni niti približal. Pred njim in soigralci so tri tekme. Čakajo jih še gostovanje pri Detroitu ter domači tekmi proti Portlandu in San Antoniu. Prva nasprotnika sta daleč od boja za končnico, medtem ko Spurs lovijo dodatne kvalifikacije.

Pogled proti tretjemu mestu | Foto: Reuters Pogled proti tretjemu mestu Foto: Reuters

Če bi Dallas do konca rednega dela osvojil eno zmago več kot Golden State, bi ga prehitel na tretjem mestu, saj ima boljši medsebojni izkupiček, kar bi bil svojevrsten dosežek za Mavericks, Luka pa bi močno potrkal na vrata uvrstitve v boj za lovoriko MVP. Za zdaj je neupravičeno zunaj najboljše peterice.

Luka Dončić
Sportal Sebe postavil v prvo, Dončića v drugo peterko, Litovec pa našega Dončića v nobeno
Ne spreglejte