Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Petek,
15. 3. 2013,
6.19

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Union Olimpija Klemen Prepelič

Petek, 15. 3. 2013, 6.19

8 let, 6 mesecev

Prepelič o naslednji sezoni pri Olimpiji: Če bo vse korektno, ne bo težav

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
S Klemnom Prepeličem smo se pogovarjali o dozdajšnji krstni sezoni pri ljubljanski Olimpiji, katere ponudbo je izbral kljub nekaterim bogatejšim snubcem. Po pokalni lovoriki si želi še prvenstveno.

Več kot mesec dni se je vlekla saga o prestopu Klemna Prepeliča po končanem mladinskem evropskem prvenstvu k Olimpiji. Na naslov 20-letnika je po odlični sezoni pri Heliosu in kasneje še na mladinskem prvenstvu stare celine, kjer je bil izbran v prvo peterko prvenstva, priromalo veliko mamljivih ponudb, vendar je pretehtala nekoliko skromnejša, a z evroligo oplemenitena ljubljanska snubitev.

"Bilo je veliko ponudb, tudi nekaj zelo resnih, vendar mislim, da je bila odločitev za Olimpijo, kljub nekoliko finančno slabši ponudbi, za mladega slovenskega igralca najboljša izbira," se poletne izbire prihodnosti spominja Prepelič, kateremu se zdi vse verjetnejši evropski pokal v prihodnji sezoni odlična priložnost.

"Za nas mlade igralce je mogoče celo to boljša izbira. Večina nosilcev v evroligaških moštvih je starih med 24 in 29, ko so igralci v svojih najboljših letih, pri nas pa jih je veliko starih 20, 21, zato mislim, da je evropski pokal ni napačen korak. Ne nazadnje tukaj nastopajo tudi nekatera moštva, ki bi lahko igrala v evroligi, kot na primer Valencia, Bilbao, Unics ali pa Lokomotiv Kuban. Vsa ta moštva imajo nekajkrat večji proračun od nas," je povedal eden izmed tistih upov, ki predstavlja svetlo prihodnost slovenske košarke, da je kos tudi najzahtevnejšim nalogam, pa je dokazal prav v tej sezoni.

S strani kluba ni pritiska

Ljubljančani so pred letošnjo sezono močno pomladili svoje vrste in pripeljali nekaj obetavnih domačih fantov. Zaradi spremenjenega sistema uvrščanja v evropske pokale prihodnje leto, so si za glavni cilj zadali dobre predstave v ligi ABA, saj se je le preko nje mogoče uvrstiti v Evropo. Evrolige v prihodnji sezoni prvič po 17 letih ne bomo videli v Stožicah, vendar 20-letni Prepelič opozarja, da ima mlado moštvo "zmajev" dolg rok trajanja: "S strani kluba ni pritiska. Zavedajo se, da je moštvo mlado in nabrati moramo še veliko izkušenj. Večina igralcev ima večletno pogodbo in klub dobro dela."

Olimpija je imela ob zelo izenačenem jadranskem prvenstvu tudi nekaj možnosti za uvrstitev med najboljše štiri in s tem boj za evroligo, vendar so prejšnji konec tedne izgubili v Zagrebu proti Ciboni in praktično zapravili priložnost za uvrstitev med najboljše štiri. "Nismo se držali trenerjevih navodil. Žižiću smo pustili preveč prostora, pa tudi Blassingame je imel preveč prostora pri kreaciji napada," se je napak z gostovanja v hrvaški prestolnici spomnil 188 centimetrov visoki Prepelič.

Misli je usmeril tudi proti državnem prvenstvu, katerega pokal si želijo po treh sušnih letih znova vrniti v prestolnico: "Olimpija je bila ekipa, ki se je vedno morala boriti za lovorike. Letos smo osvojili pokal in bili tudi najboljša slovenska ekipa v ligi ABA. Želimo si vrniti primat v Ljubljano in temu primerno tudi garamo na treningih. Vsi imamo že od začetka sezone en in edini cilj – osvojitev domačega naslova," je jasen Prle, ki si po prvi osvojeni članski lovoriki (z Olimpijo je februarja osvojil slovenski pokal) želi dodati še drugo.

Cantu je potrkal prezgodaj

Z letošnjimi evroligaškimi nastopi je e celoti gledano zadovoljen (med drugim je zadel zmagoviti met za zmago proti Himkiju), čeprav priznava, da bi ob nekaj večji naklonjenosti boginje Fortune lahko imeli na računu tudi kakšno zmago več. "Igral sem 25 minut na tekmo v evroligi, kar je za mladega igralca odlično za pridobivanje izkušenj, ki jih zdaj nekaj imam in upam, da bo naslednja sezona še boljša," je dejal Prepelič, ki je v desetih evroligaški obračunih povprečno beležil 8.8 točke in 2 podaji. Konec januarja si je mariborskega ostrostrelca, ki ima vzornika v Saniju Bečiroviću zaželel Cantu, od koder se je v turški Galatasaray preselil nekdanji "zmajček" Manuchar Markoishvili, vendar je Prepelič dal Italijanom košarico: "Skupaj z agentom in starši sem se odločili, da je pametneje počakati do naslednje sezone. Za mladega igralca je odhod v tujino sredi sezone zelo težek in to ne bi bila dobra izbira. Glede na to, da bi to bil moj prvih odhod v tujino bi verjetno še toliko več časa potreboval za privajanje." Tudi v naslednji sezoni si želi braniti zeleno - beli dres, z Ljubljančani pa ga ne nazadnje veže tudi še dveletna pogodba: "Če bo vse korektno z obeh strani mislim, da ne bo težav."

Dobre predstave Prepeliča je jasno opazil tudi slovenski selektor Božidar Maljković in ga uvrstil na širši seznam kandidatov za nastop na domačem septembrskem evropskem prvenstvu. "Je potrditev, vsekakor pa se s tem ne bom zadovoljil. Dal bom vse od sebe, da prepričam strokovno vodstvo," si seveda po mladinskem prvenstvu stare celine želi nastopiti še na članskem. S Stožicami, kjer bodo potekali zaključni boji prvenstva ima še nekaj neporavnanih računov s četrtfinalne tekme proti Francozom, katero je razočaran s poškodovanim gležnjem končal v solzah: "To bo vso življenje prisotno v srcu. Življenje teče naprej, enkrat se nam bo to vrnilo, upam, da čim prej."

Ne spreglejte