Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 7. 2024,
22.18

Osveženo pred

2 meseca, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,81

Natisni članek

Natisni članek

Slovenska košarkarska reprezentanca Pariz 2024 Pariz 2024 hrvaška košarkarska reprezentanca Grška košarkarska reprezentanca kvalifikacije za olimpijske igre

Nedelja, 7. 7. 2024, 22.18

2 meseca, 4 tedne

Kvalifikacije za OI, finale

Grki težje prek Hrvaške, a zanesljivo v Pariz, kjer pa ne bo Litve in Latvije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,81
Giannis Antetokounmpo, slovenska košarkarska reprezentanca | Grki so stavili na Giannisa Antetokounmpa in ta je svoje naredil že proti Sloveniji. | Foto FIBA

Grki so stavili na Giannisa Antetokounmpa in ta je svoje naredil že proti Sloveniji.

Foto: FIBA

Grčija je pričakovano dobila olimpijski kvalifikacijski turnir v Pireju. V finalu je Hrvaško premagala z 80:69, so se pa Grkom Hrvati precej bolje upirali kot Slovenci v polfinalu. Vozovnice za Pariz so se v nedeljo delile tudi na drugih turnirjih. V Valencii je prednost domačega terena unovčila Španija, ki je ugnala Bahame s 86:78, v Rigi je Latvijo presenetila Brazilija s 94:69. Portoriko pa je v domačem San Juanu z 79:68 ugnal Litvo.

Luka Dončić slovenska košarkarska reprezentanca
Sportal Razočarani Dončić po bolečem izpadu poslal jasno in glasno sporočilo

Kvalifikacije za OI, finale turnirjev

Nedelja, 7. julij:

Aleksander Sekulić
Sportal "Sekulić? Pričakujem, da bo nepreklicno odstopil."

Grčija OI kvalifikacije | Foto: FIBA Foto: FIBA Zmagovalka olimpijskega kvalifikacijskega turnirja v Pireju je gostiteljica turnirja Grčija, ki je v sobotnem polfinalu nadigrala Slovenijo, v nedeljskem finalu pa se je vendarle morala malo bolj potruditi za vozovnico v Pariz. Hrvaška košarka je znova v vzponu in Ivica Zubac ter soigralci so izgubili sorazmerno tesno z 69:80. Ob polčasu je bilo samo šest točk razlike. Najboljši posameznik tekme je bil kdo drug kot Giannis Antetokounmpo, ki je dosegel 23 točk in imel še osem skokov (28 minut na parketu). Ključne so bile trojke Georgiosa Papagiannisa, saj je zadel pet od osmih metov. Tekmo je končal z 19 točkami, toliko jih je za Hrvaško dosegel Zubac. Še trije Hrvati so bili dvomestni, Mateo Drežnjak in Mario Hezonja sta dala po 15 točk, Dario Šarić, novi član Denver Nuggetsov, pa 14.

Prvi grški zvezdnik je uvrstitev na OI doživel zelo čustveno:

Brazilija je premagala Latvijo. | Foto: FIBA Brazilija je premagala Latvijo. Foto: FIBA Olimpijske igre v Parizu se bodo odvile med 26. julijem in 11. avgustom 2024. Na igre so že uvrščeni Francija, Nemčija, Srbija, Kanada, Združene države Amerike, Japonska, Avstralija in Južni Sudan. Preostale štiri reprezentance so prišle s kvalifikacijskih turnirjev, ki so se ta teden poleg Pireja igrali še v španski Valencii, latvijski Rigi in portoriškem San Juanu.

Eden izmed potnikov v Pariz je bila reprezentance Brazilije, ki je nedavno izgubila pripravljalno tekmo s Slovenijo v Stožicah in jo vodi hrvaški strateg Aleksander Petrović. Latvijo je v Rigi nadigrala s 94:69. Odločila je že prva četrtina, ki so jo Brazilci dobili s 34:11. Prvi strelec tekme je bil član Partizana Bruno Caboclo z 21 točkami. Davis Bertans je dobil za Latvijo skopaj tri točke, so pa pogrešali svojega prvega zvezdnika Kristapsa Porzingisa.

Španci doma uspešni, Litva praznih rok

Svoj kvalifikacijski turnir so dobili Španci, ki so s 86:78 premagali Bahame. Špancem ni bilo lahko, njihov prvi strelec je bil naturalizirani košarkar Lorenzo Brown, ki je dal 19 točk. Sicer pa so v finalu izstopali trije košarkarji iz lige NBA v dresu Bahamov: Buddy Hield (19 točk), DeAndre Ayton (17 točk, 14 skokov) in Eric Gordon (14).

Portoriko pa je v domačem San Juanu z 79:68 ugnal Litvo. V San Juanu je v finalu blestel branilec New Orleans Pelicans Jose Alvarado s 23 točkami in šestimi skoki, drugi branilec Tremont Waters, ki je med leti 2019 in 2022 v ligi NBA odigral 45 tekem, pa je dodal 18 točk. Rokas Jokubaitis je bil s 16 točkami najboljši strelec Litve, malo razočaranje pa je 10 točk in devet skokov centra Sacramento Kings Domantasa Sabonisa. Odločilna je bila tretja četrtina. Litva je v drugi še vodila z 29:23, domači pa so do polčasa izid obrnili, v zadnji del pa krenili s prednostjo 62:50 in jo nato povečali na +15 67:52 ter jo brez težav obdržali do konca.

Skupine predtekmovanja olimpijskega turnirja v Lillu, ki se bo začel 27. julija, so Avstralija, Grčija, Kanada in Španija v skupini A, Francija, Nemčija, Japonska ter Brazilija v skupini B ter Srbija, Južni Sudan, ZDA ter Portoriko v skupini C.

Slovenija Nova Zelandija
Sportal Jure Zdovc: Morda pa Slovenija ni tako dobra, kot ljudje mislijo, da je
Ne spreglejte