Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
30. 5. 2013,
7.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Aleš Pipan Union Olimpija Matevž Zupančič

Četrtek, 30. 5. 2013, 7.41

8 let

Pipan je videti kot prvi kandidat za klop Olimpije

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prvenstva v najmočnejših košarkarskih ligah po Evropi so šele v zaključni fazi, v Sloveniji pa klubi že sestavljajo mozaike za prihodnjo sezono. Pri Olimpiji je odprtih nekaj vprašanj. Tudi trenersko.

Vse poti peljejo v to smer, da se bo prvič v karieri na klop Olimpije usedel Aleš Pipan, ki je v Makedoniji ustvaril pravo evforijo, potem ko je v pretekli sezoni odlično vodil MZT. Pri makedonskem predstavniku si sicer na vse kriplje želijo zadržati slovenskega strokovnjaka, ki bo poleti poveljeval njihovi izbrani vrsti na evropskem prvenstvu v Sloveniji, vendar ima "Ali" ponudbe tudi od drugod. Ena izmed njih prihaja iz Slovenije. Za njegove usluge se ogreva Olimpija, ki bi bila zanj prava sredina. Tudi ljubljanski klub bi ga potreboval, saj je znan po tem, da dobro dela z mladimi košarkarji. In v zmajevem gnezdu jih je kar nekaj. Tudi filozofija kluba je usmerjena k izpopolnjevanju mladih kadrov, saj je to najcenejša možnost v teh časih.

V Olimpiji so potrdili, da so v resnih pogovorih z njim, vendar se na štiri oči še niso srečali, saj naj bi se Pipan v Slovenijo vrnil v petek. "Pipan je še v Makedoniji in se bomo pogovorili z njim, ko pride nazaj. Ni edini kandidat. Pri njem smo začutili, da ga Olimpija zanima," je sprva dejal direktor kluba Matevž Zupančič in na vprašanje, kako bodo parirali bogatejši makedonski ponudbi, odgovoril: "Mi se lahko finančno ugodnejšim ponudbam zoperstavimo z drugimi ugodnostmi. Ena od njih je tekmovanje v Eurocupu. Drugo je domače okolje. Nekako sem dobil občutek, da bi bil rad doma. Mu pa MZT ne ponuja bajnih vsot, kot je to morda prikazano. Verjetno se ne bi obotavljal, če bi mu ponujali res veliko."

Nadarjeni Sulejmanović lahko izbira klub

V ljubljanskem klubu bodo od novega trenerja zahtevali tudi, da bo na vsake toliko časa pokukal k Slovanu, s katerim bo Olimpija v prihodnje konkretno sodelovala. Kdo bo trener na Kodeljevem, še ni jasno. Znano pa je, da bo moščanski klub prostor, kjer bodo priložnost dobivali mladi košarkarji Olimpije in rezultat ne bo v prvem planu. Osredotočili se bodo na njihov razvoj in jim dali priložnost izpopolnjevanja v slovenskem državnem prvenstvu.

Pri Olimpiji imajo del igralskega kadra za prihodnjo sezono že sestavljenega, če ne bodo koga prodali. Luka Rupnik, Klemen Prepelič, Jaka Blažič, Dino Murič (poškodba kolena) in Alen Omić imajo pogodbo, pogovarjajo pa se tudi s Fincem Sasujem Salinom, ki je po koncu prvenstva postal prost igralec. Nekoliko drugačen je status pri nadarjenemu Emirju Sulejmanoviću, ki vzbuja veliko pozornosti v Evropi. Ni skrivnost, da ga je na obisk povabila slovita Barcelona. Čez dober mesec bo namreč bosanski košarkar s finskim potnim listom podpisal prvo profesionalno pogodbo, izbiral pa bo lahko med vsemi ponudbami, ki jih bo imel na voljo. Dejstvo namreč je, da lahko košarkar pri dopolnjenemu osemnajstemu letu prosto izbira delodajalca, njegovemu dozdajšnjemu klubu, če se odloči za menjavo sredine, pa pripada odškodnina po merilih Fibe. A pričakujemo lahko, da bo Emir ostal v Ljubljani, saj bo imel v zeleno-belem dresu veliko priložnosti za igro in nadgradnjo košarkarskega znanja v regionalni ligi ABA ter EuroCupu. Drugje po Evropi mu takšnega manevrskega prostora za dokazovanje pri rosnih osemnajstih letih zagotovo ne bodo ponudili. "Tako pri Emirju kot tudi njegovemu očetu je nekako čutiti, da želita nadaljevati pot pri Olimpiji. Vse gre v to smer, da bo ostal," je spodbudno novico povedal Zupančič.

Nekaj odprtih vprašanj se poraja prav tako v strokovnem štabu, in sicer pri Miru Aliloviću, ki je po odhodu Saša Filipovskega vodil ekipo kot prvi trener. Verjetno bo kmalu tudi pri njem prišel čas, da bo prevzel vodenje enega od članskih moštev, kot je to že počel pri Slovanu, in ne bo več le pomočnik. "Miro je boljši trener kot pomočnik. Najverjetneje bo dobil kakšne ponudbe, vendar za zdaj ni nič na tem," je o statusu Alilovića še povedal Zupančič.

Ne spreglejte