Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
14. 10. 2015,
22.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Union Olimpija Trentino

Sreda, 14. 10. 2015, 22.52

8 let

Olimpijo, ki je Italijanom na koncu položila zmago na pladenj, rešili projektili

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Union Olimpija je evropsko sezono v EuroCupu začela z zmago proti Trentu. A so se košarkarji poigrali z živci navijačev v Stožicah, saj so skoraj zapravili že dobljeno tekmo.

Za italijansko moštvo Trento je značilna hitra igra in od te ni odstopalo niti v Stožicah. Košarkarji Olimpije so imeli pri branjenju koša obilico težav. Videlo se je, da so gostje čvrstejši in da to s pridom izkoriščajo.

Dolgobradi Julian Wright je sejal največ panike. Brez težav je zadeval in v prvi četrtini dosegel že deset točk. Olimpija je držala priključek z odličnim odstotkom meta za tri točke. Kapetan Saša Zagorac je v prvih desetih minutah dosegel kar tri trojke, Olimpija pa je do polčasa metala izjemno, 70-odstotno (7/10).

Vzklikali ime Marka Milića

Italijansko moštvo je imelo v tem delu igre nenehno rahlo pobudo, največji naskok pa pri 42:36. Približno 2200 navijačev je najbolj vzdihovalo, ko so gostje uspešno skakali v napadu. Do odmora so jih v statistiko vpisali že devet in bili v tej prvini občutno boljši od Ljubljančanov (19:10).

Na tekmi so bili prisotni tudi Green Dragons, ki so se z vzklikanjem spomnili na Marka Milića. Legendarni slovenski košarkar je namreč končal športno pot, svoje košarkarsko srce pa je v večji meri pustil prav v Olimpiji.

Tega pa so skušali pustiti na parketu Stožic tudi izbranci Gašperja Potočnika, ki so imeli največ rezerv v obrambi, saj v prvem delu, po katerem so zaostajali z 48:52, niso našli pravega orožja za napad gostov, ki so na prelahek način dosegali točke.

Šov Lešića za vzpon Olimpije, ki je na koncu skoraj zapravila že dobljeno tekmo

Vse vajeti v napadalnih akcijah je nato prevzel izkušeni Sava Lešić, ki je v pičlih štirih minutah dosegel 10 od skupno 17 točk in Olimpijo popeljal do vodstva z 61:60. Ko je svoje v napadu dodal Luka Rupnik, je Olimpijina prednost kar naenkrat znašala sedem točk (73:66). Izjemno hitro jo je po njegovih napakah tudi zapravila, saj so se Italijani pred zadnjo četrtino približali na vsega 71:73.

Festival trojk so zeleno-beli nadaljevali tudi v zadnjem delu. Dva projektila od daleč za 79:75 je takoj spustil Miha Lapornik. Ko je novo trojko (košarkarji Olimpije so jih metali 14/22) dodal 18-letni Blaž Mesiček, ki je tako kot Miha debitiral v tem tekmovanju, je bilo že lepih 82:76.

Napadalno tako razpoloženih košarkarjev Olimpije v tej sezoni še nismo videli. Dobrih pet minut pred koncem so dosegli že 88 točk, dobrodošlo pa je bilo, da so vendarle nekoliko zajezili italijanski napad in vodili s kar desetimi točkami (88:78). Identičen naskok je bil tudi 3:49 pred koncem, ko je na semaforju pisalo 91:81. Nato je zavladala panika in Italijani so se z agresivno obrambo ter protinapadi v slabi minuti vrnili v igro za zmago, potem ko so zrežirali delni izid 8:0 (89:91).

Ekipi sta bili poravnani pri 91:91, v izjemno razburljivi končnici pa so navijači le dočakali premierno zmago Olimpije v Evropi, čeprav je najboljši strelec Zack Wright (18 točk) povsem ob koncu z zgrešenima prostima metoma Italijanom omogočil, da so imeli pri 97:98 napad za zmago, a Filippo Baldi Rossi k sreči ni bil učinkovit.

Ne spreglejte