Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
13. 4. 2014,
8.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Union Olimpija Krka Rado Lorbek

Nedelja, 13. 4. 2014, 8.47

8 let

Nov udarec za slovensko košarko: Olimpija in Krka brez Evrope?

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Za prihodnjo sezono obstaja velika možnost, da Slovenija ne bo imela nobenega predstavnika v evropskih tekmovanjih, kar bi bil velik šok za klubsko košarko. Eurocup se namreč krči.

Pravila v regionalni ligi ABA velevajo, da lahko klubi, ki igrajo v tem tekmovanju, v Evropi nastopajo le v evroligi ali Eurocupu in ne več v EuroChallengeu, v katerem je v tej sezoni nastopala Krka.

Za Eurocup le tri posebna povabila

Postalo je tudi jasno, da si tako Novomeščani kakor tudi košarkarji Uniona Olimpije prek lige ABA niso priborili vstopnice za katero od evropskih tekmovanj pod okriljem Uleba. V novi sezoni bodo namreč krčili število klubov v Eurocupu z 48 (v tej sezoni je bilo toliko ekip) na 36, kar pomeni, da bodo na voljo le tri posebna vabila, za katera velja ogromno zanimanje.

Sprememba števila pomeni tudi novo pravilo za ligo ABA. Ta bo imela v evroligi in Eurocupu šest predstavnikov. Dva bosta igrala v evroligi, tretji si bo skušal vstop v najelitnejšo klubsko tekmovanje na stari celini priigrati skozi kvalifikacije, trije klubi pa že imajo mesto v Eurocupu. Če kvalifikantu ne bo uspel preboj v evroligo, bo imel pravico nastopa v Eurocupu.

In ker je bila Krka sedma v regionalnem tekmovanju, to pomeni, da niti aktualni slovenski prvaki nimajo zagotovljenega mesta v evropskem tekmovanju za prihodnjo sezono. Olimpija je bila na skromnem desetem mestu še bolj oddaljena od letala za Evropo.

Klube bi morali prositi, da bi igrali v Eurocupu

"Predlog zmanjšanja števila klubov je na mizi, potrdili pa ga bodo julija. Verjetno je, da bo ta obveljal – torej 36 klubov v Eurocupu. Interesentov za tri 'wild carde' je veliko. Zakaj so se odločili za krčenje? V tej sezoni so imeli težavo zapolniti vsa mesta, ko je bilo 48 moštev. Iz naše lige jih je bilo kar sedem, ker so se klubi nemudoma odzvali. Nekatere druge ekipe so odpovedale. Prvič v zgodovini se je celo zgodilo, da je Lottomatica odpovedala nastop v evroligi. Razlog razširitve Eurocupa na številko 48 je bila želja, da bi se to tekmovanje in EuroChallenge (FIBA Europe, op. p.) združila," razlaga prvi mož lige ABA Radovan Lorbek.

Ker omenjeni organizaciji nista našli skupnega jezika, Uleb preprosto ne more imeti takšnega števila klubov v enem tekmovanju, saj bi jih bilo treba prositi, da bi sploh igrali. "To je razvrednotenje," poudarja oče košarkarjev Erazma in Domna Lorbka.

Olimpija prvič po osamosvojitvi Slovenije brez Evrope?

Kaj to pomeni za slovenska kluba, ki bosta, če ne bosta dobila posebnega vabila, ostala pred vrati evropskih tekmovanj? V Novem mestu verjetno ne bo gorelo, bo pa v Ljubljani, kjer so zaradi tega zagotovo v skrbeh. Povrhu vsega jim ne koristijo niti incident Zorana Predina in slabše predstave v ligi ABA. Če bodo pri Ulebu gledali na ekonomski vidik, potem Ljubljančani verjetno nimajo veliko možnosti. Za Olimpijo bi bilo prvič v samostojni Sloveniji, da ne bi igrala v enem izmed evropskih tekmovanj – vrsto let je bila celo član elitne evrolige.

Za slovensko košarko bi to pomenilo velik udarec in padec, saj bi imeli slovenski predstavniki v ligi ABA vsega eno tekmo na teden, razen če bi se vključili v državno prvenstvo, ki bi pridobilo veljavo. A to je slaba tolažba za klubsko dogajanje v sicer košarkarski državi. Reprezentanca bo letos namreč nastopila na svetovnem prvenstvu.

Ne spreglejte