Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
16. 5. 2014,
9.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nika Barič košarka

Petek, 16. 5. 2014, 9.56

8 let

Nika Barić: Želim postati najboljša organizatorka igre na svetu

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Najboljša slovenska košarkarica Nika Barič je v življenju doživela že marsikaj, a jo je vse skupaj naredilo le še močnejšo. Za nameček želi postati celo najboljša organizatorka igre na našem planetu.

Trbovlje so kraj, kjer se je začela pot simpatične Nike Barič. Sprva je bil nogomet na dnevnem urniku, ki ga je nato nepreklicno izrinila košarka. Čeprav šteje šele 21 let, je na svoji poti doživela že marsikaj. Premagala je tudi zahrbtno bolezen raka na ščitnici. Postala je močnejša in spremenila pogled na veliko stvari, postavila pa si je tudi visoke cilje. Leta 2011 je bila proglašena za najboljšo mlado košarkarico v Evropi, naslednje leto pa jo kot prvo Slovenko čaka krstni nastop v ženski različici lige NBA (WNBA).

Ali je bila pri vas košarka vedno primaren šport? Kot majhna punčka sem se ukvarjala z vsemi športi in si s tem pridobila koordinacijo in gibalne sposobnosti. To sem prenesla na košarko. Sicer pa sem s fanti vsak dan igrala nogomet, zaradi česar mama ni bila najbolj navdušena. A je košarka od nekdaj moja velika ljubezen.

Na vaši poti ste se spopadli tudi z zahrbtno boleznijo. Premagali ste raka na ščitnici. Koliko močnejši ste postali zaradi tega? Zelo. Ne morem povedati, kakšna izkušnja je bila to zame. Začela sem drugače razmišljati. Bolj zdravo sem začela živeti. Najbolj se je spremenilo moje razmišljanje. V moji osebnosti se je zgodil velik premik.

V tujino ste odšli zelo mladi. Leta 2011 ste podpisali štiriletno pogodbo z moskovskim Spartakom, ki je najuspešnejši ženski klub v Evropi. Prvi sezoni v Rusiji za vas nista bili najbolj prijetni, saj niste dobili veliko priložnosti za igro. V zadnji se je zgodba zasukala vam v prid. Ste se vrnili nazaj v Slovenijo z nasmeškom na obrazu? Domov sem prišla zelo zadovoljna. Sezona je bila res dobra. Skoraj vsako tekmo – tako v evroligi kot v ruskem prvenstvu – sem bila praktično nenehno na parketu. Bila sem ena od vodij naše ekipe. Veliko mi je pomenilo, da sem bila tudi prva organizatorka igre. Dobro sem trenirala in mislim, da tudi napredovala.

Kakšen preskok je v ženski košarki, ko se dekle odloči za odhod iz Slovenije v tako velik klub, kot je Spartak? Zaradi evforije se niti ne zavedaš dobro, kaj se ti je zgodilo. Na vse skupaj moraš biti zelo dobro psihično in fizično pripravljen. Razlika je ogromna. Tu vmes ni le ena stopnica. Nenehno se moraš dokazovati in si pridobiti zaupanje trenerja. Težko je, zlasti če prideš v tako ugleden klub, ki ima bogato zgodovino. Lani nisem veliko igrala, vendar sem iz negativne izkušnje potegnila veliko pozitivnega. Ne bi spreminjala svoje poti. Vse se zgodi z razlogom.

Si lahko v ženski košarki zagotovite eksistenco? V tujini je v primerjavi s Slovenijo več sredstev. Pri nas je ženska košarka zelo padla. Poglejte, koliko ekip je le. Dobrodošlo je, da nekatere slovenske ekipe igrajo v jadranski ligi, v kateri agenti vidijo košarkarice in se lahko nato podajo v tujino. Priložnost je še v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo ali nato nastop na tem tekmovanju. Pri nas dekleta premalo verjamejo vase. Fantje so bolj samozavestni, nekatera dekleta pa premalo, pa čeprav so sposobna.

V sezoni 2015/16 vas čaka nova izkušnja. Kot prva Slovenka se boste preizkusili v ženski različici lige NBA (WNBA). Vas že kaj pete srbijo? Želja, da bi nastopila v WNBA, je bila pri meni zelo velika. Letos ni bila moja napaka, da ne bom še igrala onstran luže, ampak je šlo nekaj narobe pri dogovoru Minnesote, ki me je izbrala na naboru, in drugih klubov. Ta cilj sem si zadala že v otroštvu in prihodnje leto grem zagotovo v ligo WNBA. Se že veselim.

V najmočnejši ligi na svetu imamo odličnega Gorana Dragića, ki se najbolje počuti ravno na mestu organizatorja igre, ki je tudi vam najbolj ljubo. Spremljate njegove predstave? Moram reči, da lige NBA ne spremljam. Ne gledam tekem, preberem pa vse novice o Goranu Dragiću. Vedno pogledam njegovo statistiko in njegove poteze. Super igralec je.

Kakšne cilje imate še za zadnjo sezono pri Sparatku? Napredovala bi rada na vseh področjih. Rezerve imam še v napadu. V tej sezoni nisem bila ravno tista, ki bi veliko metala na koš, ker smo imeli dekleti, ki sta porabili veliko žog. V tem segmentu želim biti še bolj v ospredju. Rada bi imela več odgovornosti. V obrambi bom morala prav tako odigrati korektno. Sicer pa mi je v največje zadovoljstvo, da vodim ekipo in jo delam boljšo. Rada imam to vlogo, da sem organizatorka igre. Želim postati najboljša na tem igralnem mestu na svetu. Vem, da bom mogla še trdo delati, ampak bom naredila vse, da mi uspe.

Boste imeli pa veliko odgovornost že zdaj v reprezentanci, ki je ena močnejših v vsej zgodovini. Napadale boste premierno uvrstitev na evropsko prvenstvo … Pričakujem največ, ker vem, da imam kakovost in lahko vodim to ekipo. V tujini sem pridobila veliko izkušenj. Cilj je, da se uvrstimo na evropsko prvenstvo. Javno moramo to povedati. Na dekletih mora biti nekaj pritiska in vsi moramo prevzeti to odgovornost. Prej ni bilo pritiskov, da moramo narediti kakšen rezultat. Dejali so nam le: 'Karkoli boste naredile, bo v redu.' Zdaj se želimo uvrstiti na evropsko prvenstvo. Če nam ne uspe, bo zame veliko razočaranje."

Ne spreglejte