Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
26. 2. 2018,
11.32

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83

Natisni članek

Rado Trifunović Edo Murić kvalifikacije za svetovno prvenstvo Kitajska 2019 Klemen Prepelič Gašper Vidmar

Ponedeljek, 26. 2. 2018, 11.32

2 leti, 8 mesecev

Napačno tolmačenje Fibinega sistema tudi v slovenski reprezentanci

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83
Klemen Prepelič | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Z zmago nad Belorusijo - tekma se bo začela ob 17.30 - bi si slovenski košarkarji dva kroga pred koncem teoretično že zagotovili preboj v drugi del kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2019. A njihove ambicije so višje od le tega, se pa zavedajo, da bodo ob odsotnosti kapetana Gašperja Vidmarja Belorusi težak nasprotnik. Iz Mednarodne košarkarske zveze (Fiba) so sporočili, da se v drugi del prenesejo vsi rezultati. Košarkarska zveza Slovenije ni bila edina od zvez, ki so si pravilo napačno tolmačile.

V februarskem kvalifikacijskem ciklusu je Slovenija na gostovanju premagala Črno goro (75:63), Belorusija pa pred domačimi navijači tesno z 82:84 izgubila proti favorizirani Španiji.

Zadnja je po štirih krogih še naprej neporažena in vodilna reprezentanca v skupini A. Slovenija je z dvema zmagama druga, Črna gora z eno tretja, Belorusija pa je še brez skalpa in praktično že brez možnosti, da bi si zagotovila preboj v drugi del kvalifikacij. Tja bodo namreč potovale najboljše tri iz vsake skupine.

KZS, veliko reprezentanc in medijev je bilo v zmoti

Sistem Fibe so si mnogi napačno tolmačili. | Foto: Vid Ponikvar Sistem Fibe so si mnogi napačno tolmačili. Foto: Vid Ponikvar Izbranci Rada Trifunovića so zelo pomemben del opravili v petek z zmago v Podgorici, saj se bodo točke prenesle v drugi del kvalifikacij.

Kot poroča STA, so danes dobili odgovor predstavnika za javnost pri Fibi Sakisa Kontosa, da se bodo v drugi del prenesle vse točke, zbrane v prvem delu. Šteli bosta tudi tekmi proti ekipi, ki bo izpadla. Več kot deset evropskih košarkarskih zvez je sinoči poslalo to vprašanje na Fibo, ta pa je pojasnila sistem, ki je bil v preteklosti drugačen.

Pravil si niso zmotno razlagali le v slovenski reprezentanci, podobno so razmišljale tudi mnoge druge evropske ekipe. Tudi mediji smo menili, da se v nadaljevanje kvalifikacij prenesejo pridobljene točke v dvobojih ekip, ki bodo napredovale. Takšna je bila praksa v preteklosti.

Fiba je namreč na predstavitvi sistema tekmovanja med septembrskim evropskim prvenstvom državam pokazala videoposnetek, v katerem je pojasnila sistem prvega dela tekmovanja, sledil pa je opis drugega dela. Pri tem je navedla, da ekipe ta del začenjajo z rezultati iz prvega dela.

V tekmovalnih sistemih je običaj, da ekipe, ki se uvrstijo v nadaljnje tekmovanje, s seboj prenašajo le medsebojne rezultate. Tako so vse do včeraj, ko je vest zaokrožila med evropskimi košarkarskimi zvezami, menili tudi pri Košarkarski zvezi Slovenije. Ta je nato zahtevala Fibino razlago in dobila pojasnilo, da je bila ves čas v zmoti.

Odsotnost Vidmarja se bo pod košem poznala

Klemen Prepelič bo na tekmi z Belorusijo kapetan naše izbrane vrste. | Foto: Vid Ponikvar Klemen Prepelič bo na tekmi z Belorusijo kapetan naše izbrane vrste. Foto: Vid Ponikvar V slovenskem taboru upajo, da se odsotnost kapetana naše izbrane vrste Gašperja Vidmarja ne bo poznala. Center slovenske reprezentance je namreč odpotoval v Turčijo, saj je imel pred prihodom na reprezentančni zbor težave z zdravjem. Da ne bi imel nevšečnosti s klubom, ki ni bil naklonjen njegovemu odhodu v reprezentanco, se je odločil za vrnitev v Bandirmo.

Kljub njegovi odsotnosti je Slovenija še vedno favorit obračuna. Vlogo kapetana bo na tej tekmi prevzel Klemen Prepelič, ki je bil ob zmagi nad Črno goro z 19 točkami najboljši strelec tekme.

"Belorusija je ekipa, ki je na zadnji tekmi pred svojim občinstvom pokazala izredno igro. Od prve minute bomo morali igrati agresivno v obrambi in poskušati izpeljati kakšen protinapad, da se sprostimo in odigramo dobro tekmo. Na tej tekmi bo ključ predvsem dobra, čvrsta obramba, zaključena z dobrim skokom. Fantje so dobro osredotočeni in kot pri vsakem športniku je naša želja zmagati. Fantje bodo vsekakor dali vse od sebe, saj radi igrajo za reprezentanco," pred tekmo razmišlja Trifunović.

"Vse prej kot lahka naloga"

Edo Murić se zaveda, da se bo odsotnost Vidmarja poznala, a se prav tako zaveda slovenske kakovosti v primerjavi z belorusko. | Foto: Vid Ponikvar Edo Murić se zaveda, da se bo odsotnost Vidmarja poznala, a se prav tako zaveda slovenske kakovosti v primerjavi z belorusko. Foto: Vid Ponikvar Z zmago bi si naši košarkarji teoretično priigrali vstop v drugi del kvalifikacij, v katerem si bodo srečali z ekipami iz skupine B (Latvija, Švedska, Turčija in Ukrajina). Na svetovno prvenstvo bodo na koncu iz novonastale skupine odpotovale najboljše tri izbrane vrste.

Na prvi tekmi v Stožicah, ki jo je Slovenija proti Belorusiji s 87:74 gladko dobila, ni igral Edo Murić, ki je bil takrat še član evroligaškega Anadolu Efesa. Igralci, ki nastopajo v tem tekmovanju, sredi sezone ne igrajo za reprezentanco, ker še vedno vlada vojna med Fibo in evroligo. Slovenski košarkarji so takrat večino dela opravili že v prvem polčasu, ki so ga z agresivno obrambo dobili z 42:24. Tokrat bo z veliko energije pomagal tudi Murić: "Belorusi so na zadnji domači tekmi proti Španiji dokazali, da se jih doma ne sme podcenjevati. Od začetka moramo igrati stoodstotno. Brez Vidmarja, ki je predstavljal naše glavno orožje pod košem, nas čaka vse prej kot lahka naloga."

 

Ne spreglejte