Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
18. 5. 2017,
20.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,18

1

Natisni članek

Union Olimpija dolg sanacija Matevž Zupančič Tomaž Berločnik ABA

Četrtek, 18. 5. 2017, 20.10

6 let, 6 mesecev

Union Olimpija na parketu in ob njem

Nekateri pri Olimpiji vidijo luč na koncu dolgega tunela

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,18

1

Union Olimpija | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Košarkarska Olimpija je že lep čas daleč od svojega nekdanjega renomeja, a se stvari premikajo na bolje. Nekdanji evroligaš bije bitki tako na parketu kakor tudi ob njem. Za lepšo prihodnost, morda tudi z novim imenom, je v tem trenutku tista ob parketu bistvenega pomena.

Union Olimpija je bila nazadnje državni prvak daljnega leta 2009, kar pomeni, da bi lahko letos po dolgih osmih sušnih letih spet prišla do te lovorike, ki so si jo v klubu pred začetkom sezone zadali kot enega od glavnih ciljev. Prvega – osvojitev Pokala Spar – so dosegli, prav tako so ohranili svoj ABA-ligaški statusm, tako z rezultati kot tudi z uvrstitvijo v finale domačega prvenstva.

Liga ABA po novem zaprta liga?

Smernice vse bolj vodijo k temu, da rezultati domačih tekmovanj že za prihodnjo sezono ne bodo šteli prav nič. Skupščina lige ABA naj bi namreč že v maju odločila o zaprtju lige na 12 klubov lastnikov. Medtem nacionalne zveze, prek katerih so se do zdaj klubi uvrščali v regionalno tekmovanje, lige ABA še vedno ne priznavajo.

Poleg tega so ABA ligaši že dobili na mizo predloge o formiranju 2. regionalne lige, mladinske lige in celo neke vrste superpokala. Vse skupaj, kot kaže, usklajeno deluje s politiko evrolige, ki očitno ne bo popustila ideji Fibinih reprezentančnih oken in bo šla še bolj strogo naprej po svojih tržnih smernicah.

Trener Gašper Okorn je svojo četo na prvi tekmi finala proti Rogaški popeljal do zmage po podaljšku. Dvome o zmagovalcu je razrešil Nikola Janković, ki je bil že pred tem junak, potem ko je zadel trojko za podaljšek.

Želja po osvojitvi naslova prvakov je velika, tudi uprava kluba pa ima vse večjo željo, da nekdanjega evroligaša pripelje na zeleno vejo, kar zadeva finance.

Ali se bo ob imenu Olimpija morda pojavil Petrol?

Bo Tomaž Berločnik novi predsednik Olimpije? | Foto: Matej Leskovšek Bo Tomaž Berločnik novi predsednik Olimpije? Foto: Matej Leskovšek Kot je že pred časom dejal predsednik sveta sponzorjev Olimpije Jože Mermal, so za odločnejši korak kluba potrebne dolgoročnejše pogodbe glavnih pokroviteljev, ne enoletne. In če se bodo vsi zedinili in bo šlo v to smer – želja naj bi bila vsaj dveletna pogodba pokroviteljev, potem se bo Olimpija bistveno lažje rešila dolga in morda po dolgih letih le stopila na zeleno vejo ter s tem lažje povečala tekmovalne ambicije. Govori se, da naj bi pokrovitelji kmalu prišli na isto valovno dolžino in utrdili letos postavljene temelje.

V javnost je pricurljala novica, da naj bi dirigentsko palico pri pokroviteljih prevzel Petrol. Po naših informacijah o generalnem sponzorju pri Olimpiji ne moremo govoriti, Petrol pa naj bi se (morda tudi z imenom) postavil ob bok Unionu, ki naj bi ne glede na to ostal zvest pokrovitelj pogona.

Nedavno je imela Olimpija dolg 1,8 milijona evrov, konkretneje pa jo bremenijo tožbe igralcev prek Fibinega (mednarodna košarkarska organizacija) arbitražnega sodišča (BAT). Od 12 primerov so jih osem pospravili pod streho, a naj bi bili zadnji štirje kar velik zalogaj. Dokler ne bodo poravnali še preostalih, ne morejo registrirati novih igralcev za prihodnjo sezono, kar bi lahko spet otežilo delo pri sestavi ekipe.

Radi bi zadržali najboljše, a je vprašanje, ali jih lahko

Ni malo takšnih, ki bi radi, da Devin Oliver ostane v zeleno-belem dresu tudi v prihodnje. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Ni malo takšnih, ki bi radi, da Devin Oliver ostane v zeleno-belem dresu tudi v prihodnje. Foto: Urban Urbanc/Sportida Brez dolgoročnih spoznorskih pogodb je skoraj nemogoče sklepati dolgoročne igralske pogodbe, kar zlasti otežuje delo direktorju in trenerjem, ki morajo vsako leto zamenjati ogromno paleto igralcev. Letos je Olimpija dobro zadela z nekaterimi nakupi, potem ko je pripeljala Brandona Jeffersona, Jankovića in Devina Oliverja. Vprašanje pa je, ali jih bo klub lahko sploh zadržal.

Olimpija prav tako še nima predsednika kluba. Tega naj bi dobila na skupščini. Govori se, da bi na to mesto postavili Tomaža Berločnika iz Petrola. Da bi bila že v maju, je težko verjeti. Glede na to, da smo 18. v mesecu, lahko pričakujemo, da se bo vse skupaj preselilo v junij.

Prihodnjo sezono spet v Eurocupu?

Direktor Olimpije Matevž Zupančič je na delavnici klubov iz Eurocupa in evrolige v Istanbulu. | Foto: Vid Ponikvar Direktor Olimpije Matevž Zupančič je na delavnici klubov iz Eurocupa in evrolige v Istanbulu. Foto: Vid Ponikvar Medtem pa je direktor kluba Matevž Zupančič v Istanbulu, kjer se udeležuje aktivnosti, ki jih vsako leto organizira Eca za klube v Eurocupu in evroligi. Verjetno bodo tam govorili o tem, ali se bo Olimpija lahko znova potegovala za povabilo v Eurocup, ki bo v prihodnje še razširjen, saj se v tekmovanje vračajo številni prebežniki iz Fibinih tekmovanj.

Da bo ljubljanski klub lahko nastopal v tem tekmovanju in še na preostalih ravneh, bo potreboval proračun v višini dva milijona, kar je bila praksa že letos. 

Dejstvo je, da je Slovenija lačna prave evropske klubske košarke. Župan Ljubljane Zoran Janković je prepričan, da se v glavnem mestu, kar zadeva košarko, obetajo lepši časi. Prav čas pa bo, kot smo že navajeni, pokazal, ali bo res tako.

Ne spreglejte