Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
16. 5. 2017,
10.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

1

Natisni članek

reprezentanca

Torek, 16. 5. 2017, 10.53

6 let, 6 mesecev

Reprezentanca brez največjih zvezd?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

1

Vse kaže, da se bodo evropske reprezentance v kvalifikacije za nastop na svetovnem prvenstvu 2019 podale tako brez košarkarjev iz lige NBA kot tudi iz evrolige.

Če ne bo prišlo do zasuka, košarkarji, kakršna sta Jaka Blažič in Zoran Dragić, v večjem delu kvalifikacij ne bodo na voljo selektorju. | Foto: Sportida Če ne bo prišlo do zasuka, košarkarji, kakršna sta Jaka Blažič in Zoran Dragić, v večjem delu kvalifikacij ne bodo na voljo selektorju. Foto: Sportida

"Veliko je še neznank," je pred dnevi, ko smo ga vprašali, v kakšni postavi bo v prenovljen kvalifikacijski sistem po okriljem Mednarodne košarkarske zveze (FIBA) vstopila Slovenija, odgovoril generalni sekretar KZS Rašo Nesterović. Zdi se, da bo kmalu dobil odgovor – v močno oslabljeni postavi.

Dvomov o tem, da se bodo v ligi NBA požvižgali na Fibina reprezentančna okna med sezonami, skorajda ni več. Pravzaprav se tega vprašanja nihče niti ne dotika. Vse bolj pa se zdi, da bo zgledu najmočnejše lige na svetu sledila tudi evroliga. Vsaj tako gre razumeti besede prvega moža tega tekmovanja Jordija Bertomeua. Ta je v pogovoru za špansko radijsko postajo Cadena Ser tik pred začetkom zaključnega turnirja evrolige poudaril, da se stališče vodstva tekmovanja ni spremenilo.

Upanje še tli. Do julija?

"Že pred letom in pol smo se na skupščini odločili, da ne bodo del novega Fibinega projekta. Vztrajamo pri tem. Znova se bomo sicer sestali v mesecu juliju in razglabljali o koledarju za prihodnjo sezono. Morda bomo lahko pomagali, predvsem kar se tiče evropskega pokala. Pri evroligi pa je skorajda nemogoče pričakovati spremembe," je v pogovoru za Cadena Ser dejal Bertomeu in dodal, da se zaveda, kako ohromljene bodo reprezentance.

"To ni naša težava, temveč težava tistih, ki sestavljajo urnike s tekmami v času, ko razpoložljivost igralcev ni zagotovljena," je dejal in dodal: "Navijačev ni mogoče pretentati. Španska reprezentanca je španska reprezentanca. Treba jo je spoštovati. Kvalifikacije za svetovno prvenstvo bi bilo zatorej treba organizirati tako, da bi lahko sodelovali najboljši."

Luka Dončić: za Slovenijo na EuroBasketu 2017, nato pa (znova) dolgo ne? | Foto: Guliverimage/Getty Images Luka Dončić: za Slovenijo na EuroBasketu 2017, nato pa (znova) dolgo ne? Foto: Guliverimage/Getty Images Kako na SP 2019?

Kar 80 reprezentanc si bo od novembra naprej v prevetrenem kvalifikacijskem sistemu skušalo zagotoviti nastop med 32-člansko elito na Kitajskem. Tam bo prostor tudi za 12 evropskih reprezentanc. Da bi bila med njimi tudi Slovenija, bo morala ta prestati dve kvalifikacijski siti. Po nedavnem žrebu v Guanzhouju je jasno, da jo v prvi kvalifikacijski skupini čakajo Španci, Črnogorci in ena od ekip iz predhodnih kvalifikacij. V teh bodo nastopili Slovaška, Albanija, Kosovo, Portugalska, Švedska, Avstrija, Makedonija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Nizozemska, Estonija, Belorusija in Armenija.

Če bodo Slovenci osvojili vsaj tretje mesto v skupini, jih nato čaka drugi del kvalifikacij. Tam bodo nastopali v novi šestčlanski skupini (z najboljšimi tremi iz skupine B - Latvija, Turčija, Ukrajina in kvalifikant), pri čemer se bodo rezultati iz prvega dela prenesli, kar pomeni, da se bodo zgolj dvakrat med seboj pomerile ekipe, ki se do te faze tekmovanja še niso.

Na svetovno prvenstvo se iz evropskega dela kvalifikacij uvrsti 12 reprezentanc - prvo-, drugo- in tretjeuvrščena ekipa iz vsake od štirih skupin drugega dela.
Tekmovalni termini

Prvi skupinski del:
1. okno: 20.-28. november 2017 (dve tekmi)
2. okno: 19.-27. februar 2018 (dve tekmi)
3. okno: 25. junij-3. julij 2018 (dve tekmi)

Drugi skupinski del:
1. okno: 30. avgust-18. september 2018 (dve tekmi)
2. okno: 26. november-4. december 2018 (dve tekmi)
3. okno: 18.-26. februar 2019 (dve tekmi)

Svetovno prvenstvo bo na Kitajskem potekalo med 31. avgustom in 15. septembrom 2019.
Ne spreglejte