Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
11. 5. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,25

1

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Goran Dragić Goran Dragić EuroBasket 2017 Igor Kokoškov Rašo Nesterović

Četrtek, 11. 5. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Rašo Nesterović, generalni sekretar KZS

Več vprašanj kot odgovorov #intervju

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,25

1

Generalni sekretar Radoslav Nesterović o skrivnostnem Američanu v slovenskem dresu, tandemu Dončić-Dragić, EuroBasketu 2017, prenovljenem kvalifikacijskem sistemu, vprašanju selektorja …

Rašo Nesterović | Foto: Sportida Foto: Sportida

Šest let po koncu kariere, v kateri je globok pečat pustil tako v Evropi kot tudi v ligi NBA, 40-letni Rašo Nesterović sedi v pisarni generalnega sekretarja Košarkarske zveze Slovenije. V njej je leta 2014 zamenjal Iztoka Remsa. Prav posebni izzivi ga čakajo v prihajajočem obdobju …


Še 111 dni nas loči do EuroBasketa. Kako potekajo priprave?
Skoraj celoten načrt priprav je na papirju. Čakamo le še potrditev zadnje pripravljalne tekme. Ko bo rešena še zadnja neznanka, bomo načrt tudi javno predstavili. Sicer pa vse poteka po načrtu.

Veliko se govori o igralskem tandemu Goran Dragić-Luka Dončić. Zveni sanjsko. Kaj pa v praksi? Pričakujete pravo kemijo?
Ne pričakujem težav. Gre za povsem normalni osebnosti. Nista egoista. Oba dobro razumeta košarko.

Predsednik Matej Erjavec in generalni sekretar Rašo Nesterović sta v zadnjih letih dodobra prevetrila KZS. | Foto: Sportida Predsednik Matej Erjavec in generalni sekretar Rašo Nesterović sta v zadnjih letih dodobra prevetrila KZS. Foto: Sportida

Se torej ne more ponoviti primer Saše Vujačića, ki je leta 2009 prišel na priprave, a z ekipo ni našel pravega skupnega jezika?
Za takšen scenarij ni možnosti. Oba sta storila že veliko športnih korakov. Dragić je izjemno izkušen, Dončić pa je edinstven, saj se ne zgodi vsako leto, da tako mlad košarkar napreduje v takšnem slogu. Imamo srečo, da je naše gore list. Pomembno je, da bosta oba zdrava. Takšen igralski par odpira nove dimenzije. O tem bo seveda odločal trener.

POP TV je pred dnevi poročal o možnosti, da bi reprezentanco okrepil ameriški košarkar. Zgodba o dimu in ognju?
Ni skrivnost, da si prizadevamo pridobiti državljanstvo za košarkarico Celja Shante Marie Evans, ki bi lahko reprezentanci pomagala ob prvem nastopu na EuroBasketu. Upam, da nam bo uspelo, saj verjamem, da bi bila z njo reprezentanca zelo močna. Večkrat se pošalimo, da bo na koncu ženska reprezentanca do odličja na velikem tekmovanju prišla pred moško.

Vrnimo se k vprašanju o morebitni okrepitvi v moški izbrani vrsti …
Nič se ne dogaja. Morda so mediji na podlagi zgodbe o Evansovi sklepali, da je nekaj podobnega tudi pri moških. Znan je bil tudi primer, ko smo želeli v reprezentanco pripeljati Bryanta Dunstona. To je bila kalvarija. Najprej se mora spremeniti zakonodaja. Menim pa, da je v trenutnem času, torej v obdobju migrantov in beguncev, to tema, ki se je večina raje izogiba.

Se vidimo poleti: Rašo Nesterović, Goran Dragić in Luka Rupnik | Foto: Sportida Se vidimo poleti: Rašo Nesterović, Goran Dragić in Luka Rupnik Foto: Sportida

Bo torej selektor ob iskanju naturaliziranega košarkarja ostal pri dosedanjih kandidatih, torej Alenu Omiću, Mirzi Begiću …?
Da, imamo, kar imamo.

Kaj pa srbski član Zadra Ivan Marinković, ki ima prav tako slovenski potni list?
Tudi on. A če vzamemo njega, izgubimo Omića. Za njim pa je odlična sezona. Še vedno imamo lahko v ekipi le enega naturaliziranega košarkarja.

Kakšna bo reprezentančna slika po septembru 2017, ko bo v veljavo vstopila reforma s kvalifikacijskimi okni?
Sistem bomo dodobra spoznali šele tedaj, ko se bomo prebili že en cikel. Šele nato bomo lahko ocenjevali. Pričakovati je, da bo liga NBA nemoteno potekala dalje. Upam, da bodo razmerja bolj jasna vsaj v Evropi. Takšen sistem kvalifikacij smo sicer nekoč že imeli. Še sam sem kot košarkar iz Italije hodil domov ter pomagal slovenski reprezentanci.

Toda zagotovil, da bodo evroligaška moštva dihala z reprezentančnimi pljuči, ni …
Čakamo. Lani se je govorilo o tem, da sta obe strani dogovorjeni. Letos pa … Bomo videli. Verjamem, da bo v kratkem slika bolj jasna.

Kako pomembno pa je za KZS, da bo imela po novem uradne reprezentančne tekme v Sloveniji tudi med sezonami?
Odbojka, nogomet, rokomet … V vseh teh športih ima glavno besedo Evropa. V košarki je drugače. Na prvem mestu so Združene države Amerike. Prav zaradi tega je bilo kar nekaj pritožb. Liga NBA je zasebna liga, ki ne bo dovoljevala, da bi igralci zapuščali svoje klube. Zato bo denimo v tem sistemu zelo pomembno, kdaj se boš soočil s kakšno od reprezentanc.

Pod koši je Rašo največ let prebil v ligi NBA. | Foto: Getty Images Pod koši je Rašo največ let prebil v ligi NBA. Foto: Getty Images

Slovenski selektor Igor Kokoškov službuje v ligi NBA. Kako se boste odzvali?
Po vsej verjetnosti bomo iskali nekoga, ki ne bo imel klubskih obveznosti. Ne predstavljam si trenerja, ki bo v nedeljo vodil klub, 48 ur pozneje pa se bo že pripravljal na reprezentančni obračun. Tudi delodajalci temu zagotovo ne bodo naklonjeni. Včasih je bilo drugače. V slovenski ekipi je bilo deset košarkarjev iz slovenskih klubov. Zdaj bodo v reprezentanci prevladovali tisti, ki si kruh služijo v tujini.

A trener, ki bi deloval zgolj na reprezentančni ravni, bi predstavljal tudi večji finančni zalogaj …
Težko vprašanje. Tudi KZS si bo stežka privoščila profesionalnega selektorja. Italijani naj bi namreč rešitev našli v pomočniku Ettoreja Messine.

Je takšen koncept mogoč tudi v Sloveniji?
Če sem povsem iskren, se o tem še nismo pogovarjali. Najprej smo želeli počakati na žreb kvalifikacijskih skupin za nastop na svetovnem prvenstvu 2019. No, še vedno ne poznamo vseh tekmecev. Čakati moramo na predhodne kvalifikacije. Kaj pa naj medtem oglašujemo? Tekmo Slovenija – X2? Poleg tega gre tudi za logistično vprašanje. Bomo na tekmo potovali z letalom, avtobusom, morda kolesom?

Znova tudi B-reprezentanca

Generalni sekretar je ob tem potrdil tudi, da bo KZS znova obudila B-reprezentanco. V njej naj bi prostor našla kombinacija mlajših in starejših košarkarjev, ki bodo začutili reprezentančni utrip. Vse to z mislijo na nov kvalifikacijski sistem, v katerem bi lahko računali na širši nabor košarkarjev.
Ne spreglejte