Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
10. 11. 2013,
20.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Klemen Prepelič

Nedelja, 10. 11. 2013, 20.58

7 let, 12 mesecev

Nad Klemnom Prepeličem bedi senca Željka Obradovića

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
S slovenskim košarkarjem Klemnom Prepeličem smo se pogovarjali o premiernem odhodu v tujino, kjer se odlično počuti, nekdanji Olimpiji, tudi o reprezentančnem razočaranju in njegovi prihodnosti.

Pri 21 letih se je Klemen Prepelič odločil za odhod v Turčijo. Za marsikoga je bil prestop iz Olimpije v Banvit presenečenje, saj je bil član ljubljanskega kluba le eno leto in bi bil letos zagotovo nosilec. A je odšel. Odšel je v zdravo sredino, kjer se odlično počuti in ima prostor za napredek v igralski karieri, v kateri si želi nekdaj postati eden od nosilcev v elitni evroligi.

Banvit je za slovensko javnost manjša neznanka. Sezono ste začeli odlično. Po petih krogih turškega prvenstva ste še brez poraza in celo na prvem mestu, polovično pa ste uspešni v evropskem pokalu eurocup, v katerem igra tudi Union Olimpija. Vsi sanjajo o takšnem začetku … Vedno je tako, da je vse v najlepšem redu, ko zmaguješ. V turškem prvenstvu smo v teh petih krogih igrali z ekipami, ki so na papirju malce slabše. Zdaj bodo prišli pravi testi, ko nam bodo stali nasproti stali Galatasaray, Fenerbahče in Karsiyaka. Če bi premagali kakšnega od teh tekmecev, bi bilo za našo ekipo super. V eurocupu smo dvakrat zmagali brez težav, dvakrat pa izgubili zelo tesno.

Prvič ste v tujini. Za marsikoga je bil prestop iz Olimpije (pre)hiter. Ste pričakovali, da se boste tako dobro znašli? Glede na to, da sem prvič v tujini, sem lahko zadovoljen. V klubu imamo na vsakem igralnem mestu po dva enakovredna igralca, zato je pričakovano, da minutaža ni takšna kot pri Olimpiji, a je teh 15, 16 minut dovolj za moj napredek. Povrh vsega treniram z igralci, kot so Sammy Meija, ki je igral za CSKA, Keith Simmons je že več let v Evropi, Earl Rowland je bil MVP močne lige VTB. Od njih se lahko veliko naučim. Nisem pa zadovoljen s svojim izkupičkom. Morda je to posledica tega, da sem prvič v tujini. Prilagajam se. Zadnji dve tekmi sem naredil psihološki napredek. Očitno je obisk staršev in dekleta pomagal. Imel sem zajetno minutažo. V soboto sem igral celo 20 minut.

Pa vendarle je statistika spodbudna, če upoštevamo, da v 16 minutah v eurocupu dosežete po 7,5 točke, dva skoka in 1,3 podaje na tekmo. Podobno je tudi v Turčiji … Prišel sem v klub, v katerem ni pritiska kot v Olimpiji. V Turčiji so prva štiri mesta na papirju zagotovljena za Fenerbahče, Galatasaray, Bešiktaš in Anadolu Efes. A ima tudi naš klub visoke ambicije. Za nami stoji vse mesto. Imamo vrhunskega pokrovitelja, ki prav tako pomaga Turški košarkarski zvezi. Klub ima veliko denarja. Ima izjemne soigralce, od katerih dobivam podporo. Vzpostavljena je dobra kemija, ki je verjetno posledica zmag. Ob vsem tem mi zaupa tudi trener. Četudi imam slab met, mi reče, naj mečem. Verjame, da bom prišel v pravem trenutku v pravo formo. Dobro ve, kaj je kupil. Nobenega pritiska ne čutim. Razen tistega, ki si ga naložim sam, ker hočem napredovati in igrati vedno bolje.

Torej ste pri Olimpiji čutili pritisk? V Olimpiji je pritisk zaradi drugih dejavnikov. V klubu se zavedajo, da stanje ni rožnato in nima več enega od največjih proračunov v ligi ABA. Zdaj je pred Olimpijo veliko moštev. V Ljubljani ne delajo pritiska zaposleni, ampak javnost. Treba se je zavedati, da je vsako, ampak res prav vsako leto ekipa sestavljena na hitro. Večji klubi jemljejo najboljše igralce in potem sledi nov začetek. Baynes je odšel v San Antonio, Blažič je po sezoni okrepil Crveno zvezdo, Barcelona je speljala nadarjenega Sulejmanovića, sam pa sem odšel v Banvit. Ljudje se ne zavedajo, da se ekipa vsako leto sestavlja na novo. To je posledica sanacije. Ko bo to urejeno, bo ostal denar za kakovostno ekipo. In v tem času klub potrebuje podporo. A prave ni. Nato pa naj Olimpija naskakuje evroligo, ki si jo Slovenija zasluži.

S kar nekaj košarkarji iz pretekle sezone ste verjetno še v stiku. Kako gledate na letošnjo sezono in rezultatsko bero Olimpije? Vem, kaj se dogaja. Dnevno se slišim z Omićem, dobro vez sem vzpostavil tudi s Salinom, Rupnikom in Brodnikom. Prav tako z direktorjem Matevžem Zupančičem. Ni mi lahko gledati, da Olimpija v eurocupu premaguje Valencio in Varese, ki spadata med najboljše ekipe v tem tekmovanju, nesrečno pa izgublja v regionalnem tekmovanju. Dve tekmi je resnično izgubila nesrečno. V soboto je premagala Szolnoki in upam, da ji bo šlo zdaj bolje. Če premagaš Valencio in Varese, si kakovosten. Mojim prijateljem ni lahko.

Prav vas bi potrebovala na mestu visokega branilca, saj Sasu Salin ne igra na zadovoljivi ravni. Tudi igra bi slonela na vas, če bi ostali … Olimpija bi me verjetno potrebovala, saj sem takšen tip igralca, ki rad prevzema odgovornost nase. Nisem čutil prave podpore javnosti. Slovenska ima to v krvi. Tega v Turčiji ni. Če nekdo od Turkov ne igra dobro, mu stopijo nasproti, ker se je v preteklosti že dokazal. V Sloveniji ni tako in ni lahko. Javnost je nepotrpežljiva. V preteklosti, ko sem bil mlajši, sem se veliko obremenjeval s tem, kaj si kdo misli. Zdaj poslušam le bližnjo okolico, ta vedno stoji ob meni.

Vaša velika želja je bil nastop na domačem evropskem prvenstvu, vendar selektor Božidar Maljković ni našel prostora za vas. Ste bili zelo razočarani? Čeprav še nisem star, sem v karieri pokazal, da lahko prevzamem odgovornost. Na primer v evroligi proti Cantuju, Himkiju, Atenam, kakor tudi v ligi ABA proti Skopju. Na žalost sem takrat zgrešil. Vendar zgrešijo tudi najboljši. Zgrešil je Jordan, zgrešita Bryant, James … Spomnite se, kako je izkušeni in uveljavljeni Šiškauskas pred dvema letoma v finalu evrolige zgrešil dva prosta meta v ključnem trenutku, nato pa je Olympiacos v zadnjem napadu zadel za zmago in postal evropski prvak. Slovenska reprezentanca je takšnega igralca potrebovala na EuroBasketu. Dvakrat sem bil na pripravah in obakrat ostal brez nastopa. Zamujal sem na klubske priprave in tudi zato nisem bil dobro pripravljen na sezono.

Pa vendarle verjetno želite nastopiti na svetovnem prvenstvu v Španiji prihodnje leto? Reprezentanca je zadnja stvar, ki bi me zanimala. Imam pogodbo 2 + 1. Po prihodnji sezoni bom imel torej možnost, da jo podaljšam. Tudi klub si želi, da kaj zasluži z mano. Da bi bil prihodnjo sezono morda nosilec. Kar najbolje se bom zato pripravil na sezono. Razočaranje, ker nisem bil med 12 za EuroBasket, je bilo veliko. Moral bom razmisliti.

Nekako se je zdelo, da niste imeli prave možnosti pokazati svoje prave vrednosti v pripravljalnem obdobju, saj vas je Maljković veliko postavljal na mesto organizatorja igre, to pa ni vaš poklic. Verjetno vrat reprezentanci ne nameravate kar zapreti? Ne, tega ne govorim, vendar mislim, da bi moral imeti vsak, ki je v reprezentanci, pravo vlogo. Da pokaže svojo veljavo. Jaz te možnosti nisem imel. Potiskali so me na mesto organizatorja igre, kar nisem. To je dejstvo. Moje igralno mesto je visoki branilec. To so videli pri Banvitu in zato igram na dvojki. Temu primerna je tudi moja igra. Nimam glavne vloge, ampak so na tem mestu tisti, ki so v tem trenutku boljši in imajo boljšo pogodbo. Stremim pa k temu, da vedno stopicam korak višje. V reprezentanci sem vse tekme igral na mestu organizatorja igre. Tam sta bila Goran Dragić, ki je naš najboljši igralec, in Jaka Lakovič, ki si je zaslužil, da se poslovi od reprezentance doma. Mesto tretjega organizatorja igre ti ne prinaša veliko. Videli ste, kaj se je dogajalo Nebojši Joksimoviću.

Ozriva se še malce dlje v prihodnost. Vas morda mika tudi NBA ali je vaš domet igranje v Evropi – evroligi? Vsak stremi k temu, da bi prišel čim višje. Banvit je ekipa, v kateri si lahko zagotoviš mirno finančno življenje. Klub bo v prihodnjih 10, 20 letih verjetno še vedno v senci turških velikanov, kot so Fenerbahče, Galatasaray, Bešiktaš in Anadolu Efes. V evroligo lahko pride, če je turški prvak ali prek kvalifikacij za evroligo, kar je težko. Moja želja je igrati na najvišji ravni. Dokazal sem že, da lahko. Mislim, da je moj domet evroliga. Za NBA nimam predispozicij. Tudi posebne želje nimam, da bi šel tja. Moram biti realen. Dejstvo pa je, da se ne obremenjujem z ničimer. Na začetku sem imel nekaj težav s prilagajanjem, vendar sem začel nato dobro igrati in je šlo lažje. Napredoval sem po fizični moči. Veliko delam v fitnesu in pridobivam mišično maso. V klubu so mi naredili dolgoročni program in mu sledim. Pri tem mi zelo pomagajo.

Kako je s plačami? Verjetno ne zamujajo kot pri Olimpiji, če je pokrovitelj premožen? V Banvitu ni bilo nobenih težav in jih nikoli ne bo. Če je prvi v mesecu slučajno nedelja, denar nakažejo že v petek. Veliko ljudi je govorilo, da sem šel v Turčijo zaradi denarja. To je njihovo nepremišljeno in nepreverjeno dejanje. Ne zanikam, denar je bil tudi eden od razlogov, vendar jih je bilo več. Star sem 21 let in zame je bilo ogromno zanimanja. Gledali so me tudi drugod po Evropi. Povrh vsega sem že igral v evroligi in pokazal, da lahko igram na takšni ravni. Turčija košarkarsko izjemno napreduje. Ima ogromno tujcev. Najboljših sedem ekip iz Turčije bi se bojevalo za naslov prvaka v regionalni ligi ABA, v kateri igra Olimpija. Mladi do 18 let so bili evropski prvaki. Dobro delajo. Trener v Banvitu je odličen. Večkrat se je veselil evroligaške krone s Panathinaikosom, kjer je bil pomočnik zame največjega evropskega trenerja Željka Obradovića. Veliko se je naučil od njega in vidi se, da ima ogromno znanja. Klub Banvit je zelo urejen in vesel sem, da sem del te sredine. Pravo okolje je in v njem se odlično počutim.

Ne spreglejte