Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 8. 2019,
22.10

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,52

4

Natisni članek

Slovenska košarkarska reprezentanca u18 evropsko prvenstvo polfinale

Nedelja, 4. 8. 2019, 22.10

4 leta, 8 mesecev

EP v košarki do 18 let, polfinale

Mladi Slovenci prek grških vrstnikov do evropskega brona! #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,52

4

Fiba EP U18: Slovenija - Grčija za bron | Slovenci so osvojili bronasto odličje. | Foto Vid Ponikvar

Slovenci so osvojili bronasto odličje.

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska košarkarska reprezentanca do 18 let je na evropskem prvenstvu v grškem Volosu osvojila bronasto medaljo. V tekmi za tretje mesto so slovenski košarkarji z 81:57 premagali Grke. V velikem finalu so Španci s 57:53 premagali Turke.

Slovenci in Grki so bili tri četrtine izenačeni, v zadnjih desetih minutah pa so na parketu zagospodarili Slovenci. Zmagali so z 81:57, 20 točk je prispeval najboljši strelec tekme Gregor Glas, 18 jih je dodal Maj Dušanič, 17 pa Rok Nemanič. Najboljši grški strelec je bil Nikolaos Rogkavopoulos s 14 točkami.

"Tekma je bila fizično in psihično izredno naporna. Grki so se nam v prvem polčasu dobro upirali. Fantje so se ob polčasu pogledali v oči, se motivirali in verjeli vase ob ponovni vrnitvi na parket. Verjeli so v naš sistem igre, upoštevali smo dogovore in na koncu zasluženo zmagali," je po tekmi za tretje mesto povedal selektor Peter Markovinovič.

"Ta uspeh, je uspeh vseh trenerjev, ki so delali z generacijo 2001/2002. Vseh trenerjev, ki so s fanti delali na regijskih selekcioniranjih ter nacionalnih programih, predvsem pa bi ga rad posvetil mojemu prijatelju Mirku Jurjavčiču, ker je verjel v te fante in se zavzeto trudi za nemoteno delo vseh mlajših reprezentanc. Zahvalil bi se tudi mojemu štabu in Košarkarski zvezi Slovenije. Čestitke pa seveda našim fantom za izjemen uspeh slovenske mladinske košarke," je bil še čustven bronasti selektor.

Fotogalerija s tekme za 3. mesto (Vid Ponikvar):

Fotogalerija
1 / 21

Prvo ime Slovenije na turnirju v Grčiji je bil Žiga Samar, ki se že dve sezoni kali pri Real Madridu. Mladi Jeseničan (196 cm), ki je bil letos izbran za najkoristnejšega igralca španskega mladinskega tekmovanja, je prvenstvo zaključil s povprečjem 11,6 točk, 8,6 skokov in 7,4 podaje, v četrtfinalu proti Grčiji pa je dosegel celo trojnega dvojčka (14 točk, 14 podaj, 10 skokov).

Prvi strelec Slovenije v Volosu je bil Gregor Glas (14,4), vidni vlogi pa sta imela še Bine Prepelič (9,7 točk, 7,3 podaj) in Maj Dušanič (9,1 skoka, 6,7 podaj). Slednji je v tekmi za bron zbral 18 točk in 12 podaj. Dve točki več je proti Grčiji dosegel Glas.

Slovenska izbrana vrsta v kategoriji do 18 let je tako osvojila še drugo odličje, leta 2002 so bili Slovenci evropski podprvaki. Takrat sta za slovensko izbrano vrsto v tej kategoriji med drugim igrala tudi Erazem Lorbek in Saša Vujačić.

Slovenski košarkarji do 18 let so v skupinskem delu EP dosegli dva poraza in zmago, kar je zadostovalo za tretje mesto po prvem delu prvenstva. Morali so priznati premoč domačinom Grkom in Francozom, boljši pa so bili od Latvije. V sredo so v osmini finala premagali reprezentanco Nizozemske (79:72), v četrtek pa so bili v četrtfinalu boljši še od Britancev (71:57). 

V polfinalu so s 64:72 izgubili obračun s Turki, pa čeprav jim je tri četrtine kazalo odlično. Popustili so v zadnjih desetih minutah tekme. 

Fotogalerija polfinalnega obračuna (foto: Vid Ponikvar):

Fotogalerija
1 / 64

V finalu so se pomerili Turki in Španci, s 57:53 so zmagali slednji na krilih neustavljivega Santiaga Aldama, ki je dosegel 23 točk. Enajst točk je dodal Usman Garuba, ob teh pa zbral še 14 skokov. najboljši strelec srebrnih Trukov je bil Mustafa Kurtuldum z 19 točkami. 

Evropsko prvenstvo do 18 let:

Slovenska reprezentanca do 18 let:

Dominik Praljak, Rok Nemanič, Alen Malovčič, Žiga Samar, Primož Kmetič, Maj Dušanič, Bine Prepelič, Andrej Stavrov, Mark Babšek Vrečko, Gregor Glas, Luka Ščuka, Klemen Smrekar; trener: Peter Markovinovič
slovenska košarkarska reprezentanca U18
Sportal Mladi slovenski košarkarji v polfinalu evropskega prvenstva
Ne spreglejte