Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 9. 2020,
0.24

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,42

7

Natisni članek

Jimmy Butler Goran Dragić Goran Dragić Giannis Antetokounmpo Milwaukee Bucks Miami Heat

Ponedeljek, 7. 9. 2020, 0.24

3 leta, 7 mesecev

Liga NBA, 6. september

Milwaukee še živi: Dragić je zgrešil met za finale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,42

7

Khris Middleton  in Goran Dragić | Khris Middleton je bil junak Milwaukeejeve zmage, Goran Dragić pa bo moral na preboj v konferenčni finale še počakati. | Foto Getty Images

Khris Middleton je bil junak Milwaukeejeve zmage, Goran Dragić pa bo moral na preboj v konferenčni finale še počakati.

Foto: Getty Images

Kljub poškodbi prvega zvezdnika Giannisa Antetokounmpa so košarkarji Milwaukee Bucks v četrti tekmi vzhodnega konferenčnega polfinala prvič premagali Miami Heat (118:115). Odločitev o podaljšanju serije, v kateri je zdaj rezultat 3:1, je padla v podaljšku, potem ko je strelsko tokrat nenatančni Goran Dragić (17 točk, 4 skoki, 8 asistenc) ob zvoku sirene zgrešil met za zmago po rednem delu tekme. Na polfinalni tekmi zahoda so LA Lakers s 117:109 premagali Houston Rockets in serijo zmag izenačili na 1:1. 

Zgodovina pravi, da se še nobena ekipa v končnici severnoameriške poklicne lige NBA ni vrnila in napredovala po zaostanku z rezultatom 0:3. Možnost, da spremeni zgodovino, ima še vedno Milwaukee, ki je v noči na ponedeljek Miamiju preprečil, da bi z najboljšo ekipo rednega dela opravil z metlo, torej z zmago 4:0. V osmi tekmi končnice je bil to sicer šele prvi poraz ekipe, v kateri vidno vlogo igra tudi Goran Dragić

Prav Gogi je imel tokrat priložnost, da bi postal veliki junak tekme. Potem ko so mu sodniki v obrambni akciji dosodili razprave vredno osebno napako, po kateri je Donte diVincenzo izenačil (107:107), je na drugi strani tik pred iztekom rednega dela prejel žogo za zaključni met, a iz zahtevnega položaja z roba igrišča zgrešil. O zmagovalcu je tako odločilo dodatnih pet minut, v katerih pa je več spretnosti in natančnosti pokazal Milwaukee in na krilih izjemnega Khrisa Middletona (38 točk, prvi strelec tekme) prišel do tesne zmage.

Grškega čudaka zaustavila poškodba

Strelski kralj večera bi bržčas moral postati Giannis Antetokounmpo, ki je v tekmo vstopil vidno motiviran in na trenutke kar srborito. A za "grškega čudaka", kot se glasi neposredni prevod njegovega vzdevka "Greak Freak", se je lov na peto tekmo končal kmalu po začetku druge četrtine. Nastop grškega reprezentanta je zaradi poškodbe gležnja že pred tekmo dolgo visel v zraku. Šele po ogrevanju je trenerskemu štabu namignil, da bo stisnil zobe. Po vrhunski igri, v kateri je v pičlih enajstih minutah na parketu dosegel kar 19 točk (od 30 Milwaukeeja), pa je znova klecnil, padel in odšepal s parketa. Ob osrednjem odmoru so iz garderobe Milwaukeeja sporočili, da je zanj tekma končana.

Giannis Antetokounmpo je po poškodbi stisnil zobe, a se je v drugi četrtini znova poškodoval | Foto: Getty Images Giannis Antetokounmpo je po poškodbi stisnil zobe, a se je v drugi četrtini znova poškodoval Foto: Getty Images

Brez vodje, a z voljo

Ali bo Giannis nared za naslednjo tekmo, še ni znano. Vseeno pa so njegovi soigralci dokazali, da lahko zmagujejo tudi brez njega. Še več, v prvem delu tekme so kljub vrhunski igri napadalnega orjaka zaostajali tudi za 11 točk (22:11), v nadaljevanju pa postregli z zavidanja vredno ekipno igro. V njej je vseeno izstopal Khris Middleton, ki je na parketu preživel kar 47 minut in 59 sekund ter bil ključni mož zmagovite ekipe. Blestel je predvsem v tretji četrtini, ko je z 21 točkami Miamiju preprečil pobeg, kljub vidni utrujenosti pa je piko na i z metom za tri točke in mirnostjo pri prostih metih v igri taktičnih osebnih napak postavil tudi v podaljšku.

Gogi tokrat ni nastavil svoje strelske roke | Foto: Getty Images Gogi tokrat ni nastavil svoje strelske roke Foto: Getty Images Deaktivacija Butlerjeve bombe

Navijači Miamija so tokrat zaman čakali, da se bo v zadnjih četrtini razigral strelski stroj Jimmy Butler. To pot je dosegel "le" 17 točk, predvsem pa je bil v prelomnih trenutkih manj aktiven kot na predhodnih tekmah. Svojega večera ni imel niti Goran Dragić. Tudi on je vknjižil 17 točk, a ob zelo slabem metu iz igre. Za 3 točke je namreč metal kar 1:9, za dve pa 4:8. Skromnejši strelski prispevek udarnega dvojca so sicer poskušali nadomestiti Bam Adebayo (26), Duncan Robinson (20), Jae Crowder (18) in v podaljšku "vroči" Tyler Herron (11), a nobenemu od naštetih v podaljšku ni uspelo ustvariti pravega niza.  

Čaka že več kot 10 let

Goran Dragić bo moral s soigralci zdaj v noči na sredo (0:30) v roke vzeti še drugo zaključno žogo za preboj v tretji krog končnice, na katerega čaka že deset let. Koseški zmaj je namreč do zadnje stopničke pred velikim finalom lige NBA prišel v sezoni 2009/10. Tedaj še kot košarkar Phoenix Suns, kar pomeni, da je domoval v zahodni konferenci. Po zmagah proti Portlandu in SA Spurs je s soigralci, med katerimi so bili tedaj tudi Steve Nash, Amar'e Stoudemire in Grant Hill, nato trčil v Kobeja Bryanta in zid po imenu Los Angeles Lakers. Desetletje pozneje Gogija, ki ima tokrat precej vidnejšo vlogo kot tedaj, ob zmagi v eni od prihodnjih treh tekem v finalu vzhodne konference čaka boljši iz para Toronto-Boston (rezultat v tej seriji je trenutno izenačen - 2:2).

LeBron James in Anthony Davis, udarni dvojec Los Angeles Lakers. K zmagi proti Raketam iz Houstona sta skupaj prispevala 62 točk.  | Foto: Getty Images LeBron James in Anthony Davis, udarni dvojec Los Angeles Lakers. K zmagi proti Raketam iz Houstona sta skupaj prispevala 62 točk. Foto: Getty Images

Polfinale zahoda: jezerniki dosegli izenačitev

V polfinalnem obračunu zahoda so LA Lakers Lakers na račun odlične uvodne (Rakete so zaostajale že za 21 točk) in tretje četrtine premagali Houston Rockets (117:109) in serijo zmag v konferenčnem polfinalu zresetirali na 1:1.

Anthony Davis in LeBron James sta v statistiko zmagovalnega moštva skupaj prispevala 62 točk. Oba sta dosegla dvojni dvojček. James je za las zgrešil trojnega. Davis je prispeval 34 točk, 10 skokov in štiri asistence, James pa se je ustavil pri 28 točkah, 11 skokih in 9 asistencah.

Na strani poražencev sta izstopala James Harden s 27 točkami in sedmimi asistencami in Eric Gordon s 24 točkami.

Boštjan Leban
Sportal Košarkarski reprezentant v poljski direktorski pisarni

Liga NBA, konferenčni polfinale

 Miami Heat : Milwaukee Bucks 115:118 /3:1/
Middleton 36 (8 skokov, 8 asistenc), Antetokounmpo 19; Adebayo 26 (12 skokov, 8 asistenc), Robinson 20, Dragić 17 (4 skoki, 8 asistenc)

Los Angeles Lakers : Houston Rockets 117:109/1:1/
Davis 34 (10 skokov), James 28 (11 skokov); Davis; Harden 27, Gordon 24 

// – izid v zmagah, igrajo na štiri zmage
Goran Dragić
Sportal Goran Dragić po tretji zmagi: Nismo delali panike
Goran Dragić
Sportal Nezaustavljivi: Dragićeva druščina drvi proti finalu
Montrezl Harrell in Luka Dončić
Sportal Dončićev bojeviti tekmec z dolgim jezikom do prestižne nagrade
Steve Nash
Sportal Košarkarski čarovnik s sanjami Luke Dončića
Ne spreglejte