Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
8. 6. 2018,
11.00

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

Natisni članek

Košarkarska tržnica

Petek, 8. 6. 2018, 11.00

5 let, 10 mesecev

KAJ SE DOGAJA NA KOŠARKARSKI TRŽNICI (4.–10. 6.)

Mitch McCarron se ne bo vrnil

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52
Mitch McCarron | Foto Sportida

Foto: Sportida

Košarkarska sezona sicer še ni povsem končana, a prestopni rok je vendarle že zelo živahen.

Košarkarski prestopi: 4.10. junij

Mitch McCarron se ne bo vrnil

Avstralski reprezentančni organizator igre Mitch McCarron, ki je v drugem delu sezone branil barve Petrola Olimpije in se z "zmaji" veselil tudi naslova državnega prvaka, se poleti ne bo vrnil v Ljubljano. Branilec, ki bo ob koncu meseca dopolnil 26 let, se namreč vrača v Avstralijo. S klubom Melbourne United je podpisal triletno pogodbo.

Nazor ne bo vodil Cibone

Po zgolj predzadnjem mestu v ligi ABA ter uvrstitvi v finale hrvaškega prvenstva, kjer je bila nato boljša Cedevita, so se pri zagrebški Ciboni odločili za zaključek sodelovanja s prvim trenerjem. Ante Nazor se je že poslovil. Iz zagrebškega kluba so medtež že sporočili, da ga bo nalsedil Ivan Velić.

Urlep taktirko prepušča Jovoviću

Poljski prvoligaš Stelmet Zielona Gora se je razšel s slovenskim trenerjem Andrejem Urlepom. Trenerske vajeti prevzema 35-letni črnogorski strokovnjak Igor Jovović, ki je nazadnje vodil Mitteldeutscher. V dresu nekdanjega poljskega evroligaša, ki je največji vzpon doživel pod vodstvom Saša Filipovskega ,igra tudi zlati slovenski reprezentant  Edo Murić. Javna skrivnost je, da se zanj zdaj znova zanima Olimpija. Na njenem pragu je bil že sredi sezone.

Jure Zdovc | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Alonso menja Zdovca

Nekdanji slovenski selektor Jure Zdovc se po osvojenem naslovu hrvaškega prvaka poslavlja s klopi zagrebške Cedevite. Namesto njega v Zagreb prihaja 42-letni španski strokovnjak Sito Alonso, ki je med drugim vodil Barcelono, Baskonio, Bilbao in Joventut. Podpisal je dveletno pogodbo z možnostjo podaljšanja za dodatno sezono. Hrvati verjamejo, da se lahko z njegovo pomočjo vrnejo v evroligo.  Novo pogodbo je podpisal tudi center Andrija Stipanović. Tretja novost pri Cedeviti pa bo oblikovanje druge ekipe za hrvaško prvenstvo. Vodil jo bo Slaven Rimac.

Krka sestavlja ekipo

Pri novomeški Krki so po vrnitvi v ligo ABA in pogumni predstavi v finalu DP že zavihali rokave. Iz kluba sporočajo, da Simon Petrov ostaja glavni trener. Novo pogodbo je podpisal tudi Marko Jošilo, v Novo mesto pa se vrača nekdanji kapetan Jure Balažič. Več o tem …

Šarunas Jasikevičius | Foto: Sportida Foto: Sportida Jasikevičius: Barcelona, Toronto …

Vse kaže, da bo eno najbolj vročih trenerskih imen v poletnem prestopnem roku Šarunas Jasikevičius. Litovec, ki je kot aktivni košarkar navduševal tudi v dresu ljubljanske Olimpije, je letos Žalgiris popeljal na zaključni turnir evrolige v Beograd. Po poročanju španskih medijev se zato zanj resno zanima Barcelona, pri kateri pa se še niso razšli s Svetislavom Pešićem. Še bolj odmevna pa je vest o tem, da so Jasikevičuisa opazili tudi v ligi NBA. Kot namiguje ESPN, se je z njim že pogovarjalo vodstvo Toronta. Kandidata za trenerski stolček kanadskega kluba v ligi NBA sta sicer tudi Ettore Messina in Nick Nurse.

Šenčur se krepi

Potem ko so se v nedavno končani sezoni prebili v ligo za prvaka, so pri Šenčurju že na začetku poletja zavihali rokave. Gorenjski prvoligaš je naznanil že dva novinca. Iz Zlatoroga se pod okrilje trenerja Rada Mijanovića seli Uroš Zadnik, ki ima tudi že nekaj mednarodnih izkušenj. Novinec v klubu je tudi srbski branilec Marko Popadić, ki je nazadnje igral v Šentjurju. Iz kluba ob tem še sporočajo, da z ekipo ostajajo Urban Gorjanc, Miljan Pavković in po odločitvi za nadaljevanje kariere tudi kapetan Smiljan Pavić.

Novomeški znanec odhaja v Split

Pred 29 leti je bil Split, tedaj še kot Jugoplastika, prvič evropski klubski prvak. Danes je daleč od nekdanje slave. Vseeno pa so se Splitčani rešili najhujšega – propada kluba. V zadnjih letih so "doma" pod hrvaškim vrhom. Letos jih je v polfinalu DP izločil poznejši prvak Cedevita. Korak naprej bodo skušali storiti z novim trenerjem. Taktirko prevzema Vladimir Anzulović, ki je nazadnje vodil Šibenik, vidno vlogo pa je na trenerski ravni odigral tudi v Sloveniji, in sicer pri novomeški Krki.

Dejan Mihevc ostaja na Poljskem. | Foto: Vid Ponikvar Dejan Mihevc ostaja na Poljskem. Foto: Vid Ponikvar

Mihevc še naprej na Poljskem

Poljski prvoligaš Twarde Torun se bo v novo sezono podal z dosedanjim trenerjem. To je 40-letni slovenski strokovnjak Dejan Mihevc, ki je v enem letu na Poljskem pustil globok pečat. Zanj je to druga izkušnja v tujini, saj je pred leti deloval v Angliji, medtem ko je v Sloveniji vodil Krko, Grosuplje in Šentjur, s katerim je bil tudi državni prvak.

Jeseničan ostaja v Oldenburgu

Avstrijski reprezentant s slovenskim potnim listom Rašid Mahalbašić je podaljšal pogodbo z Oldenburgom. Na Jesenicah rojeni center je vrste nemškega kluba okrepil lanskega julija, pred tem pa je v družbi Boštjana Nachbarja igral pri Realu Betisu. 211 cm visoki košarkar je v Sloveniji igral za Zlatorog.

Rašid Mahalbašić je podpisal novo pogodbo. | Foto: Sportida Rašid Mahalbašić je podpisal novo pogodbo. Foto: Sportida

David Andersen se še ne da

Eden najboljših avstralskih košarkarjev vseh časov, David Andersen, košarkarskih čevljev še ne namerava obesiti na klin. Krilni center, ki bo ta mesec dopolnil 38 let, je podaljšal pogodbo z avstralskim klubom Illawarra Hawks. Tam je ob koncu minulega stoletja tudi začel uspešno kariero. Ta ga je nato popeljala v največje evropske klube (CSKA, Barcelona, Virtus, Siena, Fenerbahče …) in ligo NBA (Houston in Toronto).

Plaza po petih letih zapušča Unicajo

Joan Plaza ni več trener Unicaje. V Malagi je deloval kar pet let ter s klubom igral v evroligi, leta 2017 pa je osvojil tudi EuroCup. Ekipo je vodil na kar 325 tekmah, kar je klubski rekord. Kdo ga bo nasledil, še ni znano.

Ne spreglejte