Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
3. 3. 2014,
11.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Michael Jordan Kobe Bryant LeBron James Nike zaslužek

Ponedeljek, 3. 3. 2014, 11.22

8 let

Michael Jordan še zdaj zasluži več kot Bryant, James …, a sploh ne igra

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čeprav ni več aktiven, eden najboljših košarkarjev v vsej zgodovini, Michael Jordan, še vedno služi ogromno denarja na račun slave. Lani je od Nikeja prejel 90 milijonov ameriških dolarjev.

Njegova zračna visokost je razveseljevala ljubitelje košarke v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je v dresu Chicago Bulls kraljeval v dvoranah lige NBA. Leta 1984 je vstopil v prestižno ligo NBA in podpisal pogodbo za 550 tisoč ameriških dolarjev.

Bike je praktično sam popeljal do šestih naslovov v najmočnejši košarkarski ligi na svetu. Že ob njegovem vstopu v ligo NBA so se zanj ogreli števili opremljevalci. Čeprav je bil trdno prepričan, da bo podpisal pogodbo z Adidasom, je nanj močne lovke vrgel Nike. Pred tem sploh ni nosil superg te znamke. V prvih petih letih mu je podjetje navrglo 500 tisoč dolarjev letno, ob tem pa je dobival še dodatke.

Njegove "jordanke" so postale pravi hit in so še zdaj. Prvo leto je moral celo plačevati kazen ligi, ker mu je Nike naredil superge v rdeče-črni barvi (takšne barve so dresi kluba Chicago Bulls), na katerih ni bilo odtenka bele barve, kot je bilo zapisano v pravilih lige NBA. Zato je moral na vsaki tekmi, ko jih je nosil, plačati pet tisoč dolarjev kazni.

Kot igralec je onstran luže premaknil meje letnih plač v sezonah 1996/97 in 1997/98, ko je njegov prihodek pri Chicagu znašal 30,14 oziroma 33,14 milijona dolarjev (v karieri je kot igralec s pogodbami pri Chicagu in Washingtonu zaslužil 93,7 milijona dolarjev).

Čeprav ni več košarkarsko aktiven – je lastnik kluba Charlotte Bobcats –, s prodajo svojih izdelkov še vedno zasluži več kot najboljši posamezniki lige NBA. Leta 2013 je recimo Nike prodal za 300 milijonov dolarjev superg LeBrona Jamesa, kar je največ od aktivnih košarkarjev. Verjeli ali ne, prihodki od prodaje legendarnih "jordank" pa so lani znašali kar 2,25 milijarde dolarjev. Zaradi pogodbe, ki jo ima s podjetjem, je to v Jordanov mošnjiček navrglo 90 milijonov dolarjev.

Da je Air Jordan še vedno izjemno priljubljen, pove podatek, da so konec februarja v prodajo dali njegovo novo kolekcijo retro superg in jih že prvi dan prodali za 35 milijonov ameriških dolarjev.

Ne spreglejte